# #

19 Φεβ 2013

Γιατί άλλαξαν τίτλο σε πρωτοσέλιδο στο Πρώτο Θέμα ...;



Τα πρωτοσέλιδα που βλέπετε, είναι από την ίδια εφημερίδα, την ίδια ακριβώς ημερομηνία.
Υπάρχει όμως μία βασική διαφορά...

Από την δεύτερη εικόνα που αντιστοιχεί και στην έκδοση που βγήκε στα περίπτερα, λείπει η αποκάλυψη – βόμβα ότι ο Παπακωνσταντίνου με το που πήρε στα χέρια του το CD της λίστας, άρχισε να ψάχνει όποιον λογαριασμό μπορούσε να σχετίζεται με την οικογένεια Παπανδρέου.

Όσοι λοιπόν αγόρασαν την εφημερίδα, είχαν στα χέρια τους το δεύτερο πρωτοσέλιδο. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο εξωφρενικό.

ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΈΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ – ΒΟΜΒΑ, που περιγράφει ακριβώς ποιά αρχεία είχε ανοίξει ο...Παπακωνσταντίνου καθώς και όλο το παρασκήνιο!

Αυτό όμως που δεν πρόλαβαν να “εξαφανίσουν”, είναι η ψηφιακή έκδοση που ανέβηκε προς πώληση στο διαδίκτυο στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου. Εκεί με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το άρθρο με τις αποκαλύψεις υπάρχει κανονικά στις σελίδες 14-15, ενώ στην έντυπη έκδοση έχει αντικατασταθεί από ένα “χλιαρό” και νερόβραστο αρθράκι όπου κάθε αναφορά στο όνομα “Παπανδρέου” απουσιάζει επιδεικτικά.

Το Ολυμπία κρίνει ότι το συγκεκριμένο “εξαφανισμένο” άρθρο είναι κόσμημα και θα κάνει τα αδύνατα – δυνατά, να το δημοσιεύσει εντός της ημέρας.

Διαβάστε το άρθρο που εξαφανίστηκε από την έντυπη έκδοση και υπάρχει στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος
Χρήστος Μπόκας
Τη βραδιά που πήρε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ
Τα ονόματα Παπανδρέου έψαχνε ο Παπακωνσταντίνου
Οπως μάλιστα προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων της πραγματογνωμοσύνης που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. με τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός με το που πήρε το CD στα χέρια του έσπευσε να ψάξει για λογαριασμούς που αντιστοιχούν στα ονόματα «Παπακωνσταντίνου», «Παπανδρέου» και άλλα που παραπέμπουν σε γνωστούς επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη, τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010, λίγες ώρες μετά την παραλαβή της λίστας από της γαλλικές αρχές, ο κ. Παπακωνσταντίνου «επισκέφθηκε» 24 αρχεία λογαριασμών:

00:28:53 BARZILAY (BARZILAI) IAKOVOS-ZAK-JACQUES
00:29:00 REVAH REINA RINA
00:30:56 ENERGOMARINE S.A.
00:31:11 PAPANDREOU EVANGELOS
00:32:14 PAPANDREOU EVGENIA
00:32:48 PAPANDREOU ELENI
00:34:24 FYSSAS CHRISTOS
00:35:02 MOUROUZIS THEMISTOKLIS
00:36:24 VARDINOGIANNI AMALIA-ANASTASIA
00:36:33 MOUROUZIS PANAGIOTIS
00:37:09 HAJIOANNOU POLYS
00:37:21 HAJIOANNOU NIKOLAOS
00:37:29 VANDEMAR CORPORATION
00:38:19 PAPAKONSTANTIN ARISTIDES
00:51:24 ECONOMOU NICOLAS
00:52:07 ECONOMOU KONSTANTINOS
00:52:12 OIKONOMOU MARIOS
00:52:17 KYRIAKOU MAGDALINI
00:53:19 AGRANIOTI MARIA
00:53:30 KYRIAKOU MARIA
00:53:39 KYRIAKOU BASIL
00:53:52 KYRIAKOU ELLII
00:53:58 PANTAZAKOU AMALIA
00:54:10 PANTAZAKOS STEFANOS

Πλέον, μετά τα σημαντικά στοιχεία που αναδύονται από την πραγματογνωμοσύνη στο USB, για τους βουλευτές είναι ξεκάθαρο ότι η επεξεργασία και η αλλοίωση της λίστας έγινε την περίοδο που αυτή βρισκόταν στα χέρια του πρώην υπουργού. Πέραν αυτών, ένα επιπλέον στοιχείο που δυσχεραίνει τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου εξάγεται από την έκθεση που συνέταξε το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό των 2.062 τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνει η λίστα ανέρχεται σε 4.511.378.828 δολάρια (3.363.000.000 ευρώ) και όχι 2 δισ. δολάρια όπως υποστήριζε έως σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αν, λοιπόν, υπολογιστεί η φορολόγηση 40% σε σχέση με τα 3.363.000.000 ευρώ, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ!

«Η αλλοίωση δένεται. Ψάχνουμε τον δόλο»

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επιθυμεί να υπάρχει «πλήρης και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση», γι’ αυτό και έχει δρομολογήσει να καταθέσουν άμεσα οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. που ερεύνησαν το USB και συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη. Η κατάθεσή τους αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ τα βασικά συμπεράσματα που θα κληθούν να επιβεβαιώσουν συνοψίζονται ως εξής: «Ο Παπακωνσταντίνου αντέγραψε το CD σε USB τα μεσάνυχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2010, λίγες ώρες μετά την παραλαβή του από τις γαλλικές αρχές. 

Από την 30ή Σεπτεμβρίου και μετά το αρχείο φαίνεται να ανοίγεται από άλλους τρεις χρήστες, εκτός αυτού που θεωρείται ότι ανήκει στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, και οι τρεις χρήστες φαίνεται να διαβάζουν απλά τα αρχεία και να μην τα επεξεργάζονται. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι τρεις χρήστες φέρονται να διαβάζουν 2.059 αρχεία και όχι 2.062 που περιελάμβανε το αρχικό CD»! Υπό αυτά τα δεδομένα, τα έμπειρα στελέχη της Προανακριτικής Επιτροπής αναφέρουν ότι «έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία για να παραπέμψουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου για αλλοίωση, όμως, πριν το κάνουμε αυτό, πρέπει να τεκμηριώσουμε ότι το έκανε με δόλο. 

Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για πταίσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα επιχειρήσει να ερευνήσει εάν υπάρχει το αδίκημα του δόλου με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. Οπως εξηγούν «αναμένουμε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον εάν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του υπουργού δικαιολογούν τις καταθέσεις. Εκτός αυτού, όμως, αναμένουμε στοιχεία και για τις κινήσεις των λογαριασμών τους, καθώς και το πότε επαναπάτρισαν τα χρήματα που είχαν στην HSBC».

Πέραν, όμως, της τεκμηρίωσης των αδικημάτων, η επιτροπή αναζητά και τα ίχνη του αρχικού CD που οι γαλλικές αρχές παρέδωσαν στον κ. Παπακωνσταντίνου και αυτός με τη σειρά του το «έχασε», αφού πρώτα το είχε αντιγράψει σε USB.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός έχει υποστηρίξει ότι έδωσε το CD σε κάποιον συνεργάτη του -τον οποίο δεν έχει κατονομάσει μέχρι σήμερα- για φύλαξη και μετά αυτό… εξαφανίστηκε!

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή έχει προγραμματίσει να καταθέσουν οι 48 συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου την ερχόμενη Πέμπτη. Η κάθε εξέταση θα διαρκέσει 10 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις: εάν τους παρεδόθη από τον κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο CD για φύλαξη, εάν έχουν γνώση αν παρεδόθη το CD σε κάποιον άλλον ή εν πάση περιπτώσει εάν γνωρίζουν κάτι για την τύχη του αρχείου. Εκτός των διαδικαστικών, εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής η κατάθεση του κ. Αναστάσιου Μπάνου, καθώς για πρώτη φορά εξέτασαν μάρτυρα που ανήκε στον στενό πυρήνα του πρώην υπουργού και δεν είχε τη διάθεση να παίξει το παιχνίδι τού «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Ο κ. Μπάνος ξεκαθάρισε ότι «ο Παπακωνσταντίνου έπρεπε να έχει πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό των Γάλλων που συνόδευαν το αρχικό CD», κρατώντας με τον τρόπο αυτό σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην υπουργού.

Ακόμα πιο αιχμηρός φαίνεται πως ήταν όταν ρωτήθηκε για το εάν μπορούσε και έπρεπε να ελεγχθούν οι φορολογικές πληροφορίες της λίστας. Ο κ. Μπάνος ξεκαθάρισε ότι δεν «έπρεπε να το δει το ΣΔΟΕ. Επρεπε να χρησιμοποιηθεί όπως έκαναν αντίστοιχες αρχές άλλων χωρών». Τέλος, εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει αποκαλύψει ακόμα σε ποιον έχει δώσει το γνήσιο CD. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάνος απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε: «Πήρα τον κ. Παπακωνσταντίνου τον Σεπτέμβριο του 2012 και του είπα ότι πρέπει να αποκαλύψει το πρόσωπο στο οποίο έδωσε το CD. Του είπα σε έντονο ύφος: “Βγες και πες ποιος. Θα βγεις να το πεις. Αν δεν θες να το πεις σε μένα, τότε πήγαινε και πες το στον οικονομικό εισαγγελέα, πες το κάπου. Πρέπει να το κάνεις. Οσο δεν το κάνεις τόσο θα στοχοποιούμαστε όλοι όσοι υπήρξαμε συνεργάτες σου”. Μου απάντησε ότι θα το κάνει θεσμικά στη Βουλή. Τον παρακολούθησα στην Ολομέλεια αλλά δεν είπε τίποτα».

Αγωγή της Παντελή στον πρώην υπουργό για ηθική βλάβη
Η ιδιωτική υπάλληλος που στοχοποιήθηκε ως η δικαιούχος του μεγαλύτερου λογαριασμού στην HSBC τον κατηγορεί για αδιανόητη προχειρότητα
Αντιμέτωπος  και με αστικές ευθύνες, εκτός από τις ποινικές που διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, βρίσκεται ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τους ύποπτους ερασιτεχνισμούς και την αδιανόητη προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, η ιδιωτική υπάλληλος κυρία Μαρία Παντελή, η οποία «στοχοποιήθηκε» ως δικαιούχος του μεγαλύτερου λογαριασμού στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, ύψους 550 εκατ. δολαρίων, στρέφεται κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να της καταβάλει το ποσό των 400.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που της προκάλεσε. Στο πολυσέλιδο κείμενο της αγωγής της, η κυρία Παντελή, η οποία υπήρξε χαμηλόβαθμη και χαμηλόμισθη, όπως λέει, υπάλληλος στην εταιρεία Capital Management Advisors Limited και τώρα ζει στη Γαλλία, καθώς λόγω του θορύβου γύρω από το όνομά της δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, καταρρίπτει τον ισχυρισμό που και δημοσίως διατύπωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι ήταν εκείνη η  δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού, ο οποίος, μέσω των καταθέσεων που έδωσαν στελέχη του ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς, συνδέθηκε με τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η ίδια δηλώνει στην αγωγή της ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ της την κυρία Παπανδρέου και αποδίδει στους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου τη σύνδεση του ονόματος της μητέρας του κ. Γιώργου Παπανδρέου με τη λίστα Λαγκάρντ.

Το… Google Translate
Κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «αδιανόητης προχειρότητας πρωτοφανή διαδικασία», η ενάγουσα διακωμωδεί τους χειρισμούς που έγιναν, αναφέροντας ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέθεσε την κατάρτιση του πίνακα με τους μεγαλύτερους καταθέτες σε συνεργάτη του, ο οποίος δεν γνώριζε γαλλικά, τη γλώσσα δηλαδή όπου ήταν γραμμένη η λίστα, και, όπως ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, προσπάθησε να εξηγήσει την ορολογία που περιείχαν τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ καταφεύγοντας στην ηλεκτρονική εφαρμογή μετάφρασης γλωσσών, το γνωστό Google Translate! «Αν η εργασία είχε γίνει με την απαιτούμενη επιμέλεια, θα είχε προκύψει ότι εγώ στα πλαίσια των καθηκόντων μου ως υπάλληλος της CMA, στους σχετικούς λογαριασμούς δεν αναφέρομαι ως “Beneficial Owner” (σ.σ.: δικαιούχος), αλλά με τη μνεία “Internet User” (σ.σ.: χρήστης Διαδικτύου) και “Right Inspection” (σ.σ.: δικαίωμα επιθεώρησης)», αναφέρει.

Οπως, δε, εξηγεί στη συνέχεια, σε έναν από τους λογαριασμούς (με αριθμό 1263390 και διαθέσιμα υπόλοιπα τον Φεβρουάριο του 2007 το ποσό των 268.979.416,59 δολαρίων) είχε μόνον ηλεκτρονική πρόσβαση (Internet User) «για να ελέγχω την ορθότητα εκτελέσεως συγκεκριμένων εντολών που έπρεπε να εκκαθαριστούν», ενώ σε έναν δεύτερο λογαριασμό (με αριθμό 1316702 και διαθέσιμα, τον Ιανουάριο του 2007, 142.656.219 δολ.) είχε δικαίωμα επιθεώρησης (Right Inspection), χωρίς καν να ξέρει ποιοι ήταν οι καταθέτες. «Δεν είχα καμία άλλη αρμοδιότητα ή πρόσβαση και φυσικά δεν ήμουν δικαιούχος των χρηματικών ποσών των δύο αυτών λογαριασμών», υποστηρίζει και τονίζει: «Είχα απλώς την ατυχία να επιλεγώ αυθαίρετα ως δικαιούχος από άτομο το οποίο δεν κατανοούσε το αντικείμενο της έρευνας που του είχε ανατεθεί, και τη σχετική ορολογία, και στηρίχθηκε στο Google Translate».

Η διαδρομή
Ο συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, βάσει των λεγομένων της κυρίας Παντελή, δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει ή δεν μπόρεσε να ελέγξει σωστά ότι λίγο πιο κάτω στους λογαριασμούς αναφέρονταν τα ονόματα του τελικού δικαιούχου (Beneficial Owner), του διαχειριστή (Third Party Manager) και του πληρεξουσίου (Attorney). Οπως, επίσης, δεν προβληματίστηκε από το γεγονός ότι στον λογαριασμό όπου είναι χρήστης Διαδικτύου η ίδια «αναφέρεται και άλλο πρόσωπο με την ίδια ακριβώς ιδιότητα», ενώ στον άλλο λογαριασμό «υπάρχουν άλλα έξι πρόσωπα με το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης».

«Αν το όνομά μου ήταν πιο κάτω στη σειρά, αν δεν συνέπιπτε να ήμουν το πρώτο όνομα που ο έμπιστος συνεργάτης του εναγόμενου μάλλον είδε μπροστά του, θα είχα αποφύγει την περιπέτεια και στη θέση μου θα διασυρόταν κάποιος άλλος», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παντελή. Οπως εξηγείται στο κείμενο της αγωγής, η εταιρεία CMA, στην οποία εργαζόταν η ενάγουσα, είχε έδρα τις Βερμούδες και στην Ελλάδα διατηρούσε γραφείο για τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ την επίμαχη περίοδο που αφορούν οι καταθέσεις στην τράπεζα HSBC, που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, «ανήκε στην ελβετική τράπεζα EFG International που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης».  Η CMA, ως διαχειρίστρια δύο αμοιβαίων -του CMA Multi Hedge Ltd/External Investment Fund και του Berclay Global  External Fund/Investment Fund- ήταν, κατά την κυρία Παντελή, Third Party Manager, ενώ τελικοί δικαιούχοι των λογαριασμών (Beneficial Owner) ήταν αφενός η BNP Paribas Arbitage SNC, η CMA, η Hazard International Ltd και, αφετέρου, η Esprito Santo Activos Financieros.

«Με εκθέτει»
Το κείμενο της αγωγής της κυρίας Παντελή είναι καταπέλτης για τον πρώην υπουργό, τον οποίο κατηγορεί  για «σειρά μη νόμιμων, άστοχων και απερίσκεπτων ενεργειών που συνιστούν βαριά αμέλεια και ως προς το πρόσωπό μου ενδεχόμενο δόλο». Ειδικότερα υποστηρίζει:

■ «Δεν φρόντισε ώστε η λίστα Λαγκάρντ να γίνει αντικείμενο υπηρεσιακής έρευνας με βάση τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες».
■ «Δεν ήλεγξε το περιεχόμενό της παρά μόνο επιλεκτικά για είκοσι κωδικούς, δηλαδή στην πραγματικότητα δεν ήλεγξε σοβαρά».
■ «Προέβη μόνο διά δικών του συνεργατών σε άτυπο έλεγχο, εντελώς πλημμελή και ανορθόδοξο, με αποτέλεσμα ως προς το πρόσωπό μου να καταλήξει στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι δήθεν είμαι δικαιούχος 550 εκατομμυρίων δολαρίων».
■ «Αναπαρήγαγε δημοσίως το εσφαλμένο συμπέρασμα, στο οποίο είχε ήδη καταλήξει διά της πλημμελούς επεξεργασίας της λίστας, με συνέπεια την αδικαιολόγητη και προσβλητική για την προσωπικότητά μου διαπόμπευσή μου ως κοινής φοροφυγάδος».
Μέσω "Το Γρέκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.