# #

5 Φεβ 2012

Συρία: Έξι λόγοι για το βέτο της Ρωσίας στο Σ.Α



lavrov_assad
Ο Άσαντ με τον ρώσο ΥΠΕΞ Ραβρόφ-

Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο στο σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της επιμονής της Μόσχας να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο.
Το βέτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δυτικών χωρών. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι τα βέτο είναι «επαίσχυντα», δηλώνοντας «αηδιασμένη» από την απόφαση Πεκίνου και Μόσχας, ενώ η Βρετανία έκανε λόγο για «φρικιαστική» απόφαση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τα βέτο, λέγοντας ότι οι χώρες που μπλόκαραν την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ «ενθαρρύνουν το καθεστώς να συνεχίσει τις σκληρές και χωρίς τέλος πολιτικές του».
Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα το οποίο να τερματίζει τη βία στη Συρία υπονόμευσε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant παραθέτει έξι λόγους που εξηγούν την στάση του Κρεμλίνου.
1. Η Συρία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ...
συμμάχους της Ρωσίας στον αραβικό κόσμο. Αν η Μόσχα εγκαταλείψει τη Δαμασκό σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, τότε το μήνυμα που θα στείλει στους συμμάχους σε όλο τον κόσμο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να στηριχτεί στο Κρεμλίνο.
2. Η Δαμασκός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Μόσχας, ιδιαίτερα στη στρατιωτική τεχνολογία. Οι στρατιωτικές συμβάσεις που υπογράφηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν αξίας περίπου 4 δις δολαρίων. Μόνο το 2010, η Συρία απέκτησε ρωσικά όπλα αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόσφατα, η Μόσχα ενέκρινε την πώληση 36 μαχητικών στη Δαμασκό έναντι 550 εκατ. δολαρίων. Οι ρωσικές επενδύσεις στη συριακή οικονομία είναι περίπου 20 δις  δολάρια. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι μια μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η ρωσική εταιρεία. Η Μόσχα δεν έχει πειστεί ότι η αντιπολίτευση στη Συρία θα συνεχίσει αυτήν την εταιρική σχέση, αν κατακτήσει την εξουσία.
3. Η μοναδική στρατιωτική βάση της Ρωσίας που βρίσκεται εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι στο συριακό λιμάνι της Ταρσούς. Η αντιπολίτευση στη Συρία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν θα επιτρέψει στη Μόσχα να διατηρήσει την βάση της εάν καταλάβει την εξουσία.
4. Στη Μόσχα επικρατεί δυσπιστία για την "αδιάλλακτη", όπως την χαρακτηρίζουν, αντιπολίτευση της Συρίας. Οι ηγέτες της είναι προσανατολισμένοι προς τους μονάρχες του Περσικού Κόλπου, προς την Τουρκία και προς τη Δύση. Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανησυχεί για τον ρόλο των Ισλαμιστών, και κυρίως αυτόν της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας που μάχονται κατά του καθεστώτος.  Αν έρθουν στην εξουσία, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το μέλλον των Χριστιανών στη χώρα. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι η χώρα θα διασπαστεί με βάση τη θρησκεία.
5. Η ρωσική ηγεσία δεν έχει πεισθεί ότι το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι απλά ένα βήμα προς μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης. Η Μόσχα δεν έχει ξεχάσει το προηγούμενο της Λιβύης. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι άρχισαν λίγες ημέρες μετά υιοθέτηση του ψηφίσματος από τον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο. 
6. Σημαντικό ρόλο για την ρωσική άρνηση να υποστηρίξει το ψήφισμα είναι και η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία.  Ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει να εμφανίζεται αδύναμος είτε στους ψηφοφόρους είτε στους αντιπάλους του. Δεν θέλει να εμφανισθεί ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις της Δύσης ή ότι προδίδει ένα παραδοσιακό σύμμαχο. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να επικρίνουν το Κρεμλίνο για την αποχή της Μόσχας από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για την Λιβύη, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Καντάφι. Στο Κρεμλίνο δεν θέλουν ο Άσαντ να ακολουθήσει τα βήματα του Καντάφι ... τουλάχιστον όχι πριν από τις εκλογές της 4 Μαρτίου.

απο δω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.