# #

15 Ιαν 2011

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Σημίτη για τα swaps


Ανακοινώθηκε η διαβίβαση στη Βουλή, κατ΄ εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, δικογραφίας, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από..
μήνυση αυστριακού οικονομολόγου κατά του διεθνούς τραπεζικού ομίλου Goldman Sachs για την σύναψη ειδικής δανειακής σύμβασης τύπου swap με το ελληνικό δημόσιο.

Η δικογραφία, ...όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, σχηματίστηκε κατά του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο των εισαγγελικών αρχών, "κατά την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψε σύνολο καταγγελιών σχετικά με αξιόποινες πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2000-2001".

Υπενθυμίζεται ότι η όλη υπόθεση ξεκινά από μήνυση κατά της Goldman Sachs που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2010 ο αυστριακός οικονομολόγος Fayad Mulla-Khalli, κατηγορώντας την τράπεζα ότι παραποίησε τον ισολογισμό της, εξαπάτησε την ΕΕ και τους πολίτες της και έθεσε σε κίνδυνο την ευρωζώνη με τη σύναψη του swap για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή στο ελληνικό σκέλος της υπόθεσης εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές δεν μπορούσαν, με βάση τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη υπουργών, να διεξάγουν έρευνα επί της ουσίας, απέστειλαν τη δικογραφία στη Βουλή που είναι η μόνη αρμόδια για να δώσει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.