# #

10 Σεπ 2010

Η πρώτη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Δίου - Ολύμπου Ν. Λάππας: "Άνθρωποι έντιμοι, με ανοιχτά μυαλά θα αποτελέσουν τον συνδυασμό μας"

"Αυτοί που θα επιλέξουν να ψηφίσουν τον δικό μας συνδυασμό και το δικό μας πρόγραμμα θέλουμε να είναι υπερήφανοι για την επιλογή τους" δηλώνει χαρακτηριστικά στην πρώτη του συνέντευξη μετά την..
ανακοίνωση και επισήμως από το ΠΑΣΟΚ στήριξης του για το Δήμο Δίου - Ολύμπου ο κ. Νίκος Λάππας.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει, για τον συνδυασμό του και τα άτομα που θα τον απαρτίζουν, κάνοντας λόγο για ανανέωση όχι ηλικιών ή ταυτοτήτων αλλά ιδεών, ενώ απαντώντας για το νεαρό της ηλικίας του και τα σχόλια περί απειρίας απαντά πως στον Καλλικράτη κανείς δεν έχει εμπειρία.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Κύριε Λάππα ...πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα σας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η ευθύνη είναι μεγάλη, θα ήθελα να μας μεταφέρετε τις σκέψεις σας, αν και η ανακοίνωση του ονόματος σας ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη.
Υπήρχαν κάποιες προσωπικές ανεπίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα είμαι επικεφαλής της παράταξης στο Δήμο Δίου - Ολύμπου. Παρότι ακουγόταν διάφορα σενάρια ότι δεν θα δοθεί καθόλου στήριξη στην Πιερία και σε άλλες περιοχές οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Εγώ και οι συνεργάτες μου το περιμέναμε απλά νιώσαμε ένα είδος ανακούφισης και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Όσο συνεχιζόταν η αγωνία του κόσμου, υπήρχε ένα κλίμα συγκεχυμένο και ο καθένας μπορούσε να κάνει ότι σενάριο ήθελε. Αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο στην Πιερία ή στο Δήμο. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε καλό να ανακοινώσει τώρα τα περισσότερα ονόματα.
-Η αίσθηση που υπάρχει κ. Λάππα είναι ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο σε ότι αφορά την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στο πρόσωπο σας. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες από την αρχή. Τέσσερις σύντροφοι και καλοί φίλοι, γνωριστήκαμε στη συνέχεια με τους πιο πολλούς, κάναμε τις αιτήσεις καταθέσαμε τις υποψηφιότητες. Είχαμε κάποιες ετεροπροτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους, οπότε τέσσερα ονόματα "έπαιζαν" στο ποιος θα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού που θα στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Το παρασκήνιο που λέτε ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό που υπήρξε ήταν αυτή η καθυστέρηση που έδινε τροφή για διάφορα σενάρια και διάφορες συνωμοσιολογίες.
-Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Δίου - Ολύμπου είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πόσο θα δυσκολέψει την εκλογική μάχη η υποψηφιότητα του κ. Παπαθανασίου κατά την εκτίμηση σας, με δεδομένο ότι ήταν δήμαρχος Λιτοχώρου για 16 χρόνια, και στη συνέχεια νομαρχιακός σύμβουλος;
Ο κ. Παπαθανασίου έχει τη δική του μεγάλη διαδρομή και στα πολιτικά και στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου. Ο κ. Παπαθανασίου από πολύ νωρίς είχε επιλέξει τον δρόμο αυτό που ακολουθεί τώρα. Από την άνοιξη ξέραμε όλοι, το Μάιο το έκανε και επισήμως γνωστό μέσω του Τύπου, ότι θα κατέλθει ανεξάρτητος υποψήφιος και μάλιστα στη ανακοίνωση του έλεγε ότι αφήνει στις τοπικές ηγεσίες των κομμάτων και στα κόμματα να δώσουν χρίσματα.
Ο ίδιος είχε επιλέξει να πάρει μια άλλη διαδρομή. Η προσωπική επιλογή του καθενός είναι σεβαστή. Εμείς το ξέραμε όλοι σαν ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Παπαπαθανασίου αυτή τη φορά έχει επιλέξει κάτι άλλο. Γιατί το επέλεξε δεν το γνωρίζω. Αυτός ο βαθμός δυσκολίας που λέτε αν θα υπάρξει ή όχι οι κάλπες θα το δείξουν. Κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος. Αυτός ο βαθμός δυσκολίας, έστω ο υποθετικός, το ξέραμε ότι θα υπήρχε από την αρχή.
-Στο Δήμο Δίου - Ολύμπου οι τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους είναι από το Λιτόχωρο. Πως είναι οι σχέσεις μεταξύ σας;
Εγώ προσωπικά και με τον κ. Δημόπουλο που δεν είναι από το Λιτόχωρο, έχω άριστες σχέσεις με όλους. Στο βαθμό που γνωριζόμαστε, με άλλους λιγότερο ή περισσότερο, έχω άριστες σχέσεις με όλους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε αυτούς τους μήνες που κινούμαι και εγώ διακριτικά αφού δεν είχα ακόμη την επίσημη στήριξη, τώρα πιο δυναμικά, ποτέ δεν έχω καταφερθεί εναντίον κάποιου εκ των συνυποψηφίων, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Όλοι κοιτάμε να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο.
-Σε ότι αφορά το δήμο Δίου - Ολύμπου. Είστε ένας νέος άνθρωπος που βλέπει τις προοπτικές του νέου δήμου με άλλη ματιά. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου που θα σας βοηθήσουν στην ανάδειξη της περιοχής;
Ο δήμος Δίου - Ολύμπου θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει τα πάντα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μικρή πόλη - κράτος. Έχει δυνάμεις πρωτογενούς παραγωγής, έχει πολλά χιλιόμετρα ακτών, έχει τεράστιες πολιτιστικές δυνατότητες. Εάν καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε πιστεύω, να παντρέψουμε τις δυνάμεις παραγωγής με τις δυνάμεις των υπηρεσιών, αυτός ο νέος Δήμος θα μπορεί να κάνει μικρά θαύματα. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί ο νέος αυτός Δήμος έχει τα πάντα. Δεν του λείπει τίποτα και μπορεί να κάνει τα πάντα.
Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα κατάλληλα στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο που δεν προσβάλλουμε το περιβάλλον. Για παράδειγμα ο Όλυμπος. Φυσικά και πρέπει να αξιοποιηθεί, για παράδειγμα η πίσω πλευρά στη Θεσσαλία έχει αξιοποιηθεί σε υπερβολικό μπορώ να πω βαθμό. Φυσικά θα υπάρχει ανάπτυξη στο βουνό, γιατί έτσι θα προστατευτεί και το ίδιο το βουνό. Το να γίνουν κάποιοι δρόμοι ή γέφυρες σημαίνει ότι θα υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση και πιο ελεγχόμενη πρόσβαση των τουριστών προς το βουνό. Πρέπει να γίνουν οι αξιοποιήσεις με μέτρο, άλλα αξιοποίηση και άλλο στείρα εκμετάλλευση, αειφόρος ανάπτυξη.
-Από την άλλη υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, η οικονομική κατάσταση που διανύουμε είναι δύσκολη, άρα και οι επιλογές περιορισμένες. Ποιοι θα είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθείτε, και ποια η φιλοσοφία σας;
Η πρώτη τετραετία θα είναι τετραετία οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, ενός Καλλικρατικού Δήμου. Δεν είναι η εποχή των "παχέων αγελάδων" ωστόσο ο Καλλικράτης δίνει άμεση αξιοποίηση πόρων από την φορολογία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων περνάει πια στους Δήμους, και δεν είναι όπως παλιά. Ο Δήμος μπορεί να έχει ένα ξεκάθαρο προϋπολογισμό. Κάθε χρονιά να ξέρει ποια είναι τα βασικά του έσοδα και να κάνει τον σχεδιασμό του πολύ καλύτερα. Υπάρχουν τρόποι, δεν είναι τόσο μαύρα τα πράγματα αρκεί να το οργανώσουμε σωστά. Το ζήτημα είναι να μην χάνονται τα χρήματα που υπάρχουν ακόμη και αν είναι λίγα.
-Τι χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συγκροτήσουν τον συνδυασμό σας;
Αυτό που θα επιδιώξω εγώ να πετύχω στο αμέσως επόμενο διάστημα, ήδη το επιδιώκω τους δύο μήνες που κάνω τις επαφές, είναι πως όταν θα φτάσουμε στην ημέρα που θα καταθέσουμε τον συνδυασμό και το πρόγραμμα μας να είναι το πιο αξιόλογο, το καλύτερο δυνατό. Θέλω αυτοί που θα επιλέξουν να ψηφίσουν τον δικό μας συνδυασμό και το δικό μας πρόγραμμα να είναι υπερήφανοι για την επιλογή τους. Να μην έχουν δεύτερη σκέψη ή αμφιβολίες. Στο συνδυασμό θα είναι άτομα κάθε ηλικίας.
Όταν μιλάμε για ανανέωση δεν εννοούμε ανανέωση ηλικιακή ή ανανέωση ταυτοτήτων. Μιλάμε για ανανέωση ιδεών, ανοιχτά μυαλά και άνθρωποι που μπορούν να υπηρετήσουν με φρέσκιες ιδέες την επαναστατική αλλαγή του Καλλικράτη. Δε νομίζω να υπάρχει κανείς έμπειρος για τον Καλλικράτη, είναι τεράστιες οι αλλαγές που θα γίνουν τώρα και εντελώς διαφορετικό το μοντέλο διακυβέρνησης, Άνθρωποι έντιμοι, ειλικρινείς, με ανοιχτά μυαλά ασχέτως ηλικίας θα αποτελούν τον συνδυασμό μας.
-Γνωρίζετε πολύ καλά την τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νότιας Πιερίας. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο;
Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα έλεγα πιο πολύ από ότι περίμενα. Όταν εγώ έκανα τις πρώτες μου επαφές, χωρίς να έχω ακόμη την επίσημη στήριξη και με όσα ακουγόταν περί απειρίας και του νεαρού της ηλικίας, ήταν πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έπαιρνα.
Θα σας πω ένα περιστατικό, όπου έλεγα μόνος μου σε συμπολίτες μου ότι κατεβαίνω υποψήφιος, ότι είμαι νέος και δεν έχω την σχετική εμπειρία, και κάποιος με διέκοψε λέγοντας μου να μη το ξαναπώ γιατί όπως μου είπε χαρακτηριστικά οι έμπειροι μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε. Ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό, θέλει ανανέωση και δεν υπάρχει θέμα αυστηρών κομματικών κριτηρίων.
Στις εκλογές μιας τοπικής κοινωνίας φυσικά κοιτάμε το καλό του τόπου για αυτό και στο συνδυασμό του τόπου θα έχουμε διεύρυνση με τη συμμετοχή ατόμων πιο δεξιά και πιο αριστερά από το ΠΑΣΟΚ. Υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι που θέλουν το καλό του τόπου τους υπάρχουν παντού και θα τους αξιοποιήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.