# #

10 Σεπ 2010

Η Γερμανία ζητά να αναγνωρίσει όλη η ΕΕ το Κόσοβο....

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) από την Πρίστινα και το Σαράγιεβο, η Γερμανία θέλει να κινητοποιήσει την ΕΕ, ώστε να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως αυτόνομο κράτος. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle απηύθυνε έκκληση σήμερα στην Πρίστινα και στα κράτη της ΕΕ που μέχρι τώρα διστάζουν να αποδεχθούν τη δήλωση ανεξαρτησίας της πιο νέας ευρωπαϊκής χώρας. Μέχρι τώρα λείπει η συγκατάθεση 5 εκ των 27 κρατών της ΕΕ: Ισπανίας,...
Ελλάδας, Σλοβακίας, Ρουμανίας και Κύπρου. Επίσης ο Βεστερβέλε προέτρεψε την Πρίστινα να δράσει αποφασιστικότερα στη μάχη κατά της εγκληματικότητας, καθώς και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και έθιξε την προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ.
Ο αρχηγός του FDP τόνισε ότι το Κόσοβο αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση της διεθνούς πολιτικής. Καμιά χώρα -είπε- δεν πρέπει να ανησυχεί ότι από την αναγνώριση του Κοσόβου θα δημιουργηθεί «οποιουδήποτε είδους προηγούμενο». Όσον αφορά το επικείμενο ψήφισμα της Σερβίας στον ΟΗΕ, ο Βεστερβέλε εξέφρασε την ελπίδα εξεύρεσης ενός «τρίτου δρόμου» ως συμβιβαστικής λύσης. Ωστόσο χθες οι Σέρβοι δεν φάνηκαν πρόθυμοι για κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Fatmier Sejdiu και ο πρωθυπουργός Hashim Thaci ευχαρίστησαν τον γερμανό ΥΠΕΞ για τη γερμανική στήριξη. Επανέλαβαν τη βούλησή τους για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και προστασία των μειονοτήτων, όπως οι Σέρβοι και οι Ρομά. Μετά τις Η.Π.Α. η Γερμανία αποτελεί και οικονομικά τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Κοσόβου.
Σε ομιλία του στη βουλή του Κοσόβου ο Βεστερβέλε έκανε λόγο και για προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ: «Θα έλθει η μέρα, κατά την οποία ένας εκπρόσωπος του Κοσόβου θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με έναν εκπρόσωπο της ΕΕ, προκειμένου να σχεδιάσουν το μέλλον της ΕΕ».                                                                                                                 ....http://www.zoomnews.gr/?cat=523

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.