# #

14 Αυγ 2010

Στο φως η ρεμούλα

Με έξι απάτες, κυκλώματα γιατρών, εταιρειών και φαρμακείων «φορτώνουν» επιπλέον δαπάνες 2 δισ. ευρώ τον χρόνο στους παραπαίοντες ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο ειδικός ηλεκτρονικός έλεγχος που διενήργησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε όργιο διασπάθισης των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων από το οποίο οι εμπλεκόμενοι φαίνεται ότι αποκομίζουν σημαντικό όφελος.

 


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ,(14/8/2010 ) δεν είναι τυχαίο ότι οι δαπάνες των ταμείων για υγειονομική περίθαλψη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις δαπάνες για φάρμακα, αυξάνονται με ρυθμό ιλιγγιώδη, ....της τάξης του 15% - 20% ετησίως, όπως επίσης ότι το τρέχον έτος ο κλάδος υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χωράς, του ΙΚΑ, θα εμφανίσει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. Η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις υπερβολικές δαπάνες υγείας υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Οι έλεγχοι βρήκαν συνταγές σε ανύπαρκτα πρόσωπα, υπερβολική και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση κ.ά. που αναφέρονται στον πίνακα δίπλα.
Πώς δούλευαν τα κυκλώματα
1 Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι είχαν γραφτεί συνταγές σε ανύπαρκτα πρόσωπα, πεθαμένους ή ασφαλισμένους που δεν είχαν ιδέα αφού ο γιατρός είχε χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους το ασφαλιστικό τους μητρώο. Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση απάτης ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα στο Λαύριο, όπου δύο συγγενείς, ένας φαρμακοποιός και ένας γιατρός της περιοχής έκοβαν και εκτελούσαν συνταγές εν αγνοία των ασφαλισμένων, των οπoίων τα στοιχεία είχαν υποκλέψει και στη συνέχεια πετούσαν τα φάρμακα σε ένα λαγούμι. Μόνο από τη συγκεκριμένη απάτη υπολογίζεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν ζημιές 36.000 ευρώ.
2 Οι έλεγχοι έφεραν στο φως συνταγογράφηση υπερβολικά μεγάλου αριθμού φαρμάκων για τα οποία δεν προβλέπεται η συμμετοχή του ίδιου του ασφαλισμένου όπως τα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις. Το φαινόμενο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε 200 εκ. ευρώ τον χρόνο. Θεωρείται ότι μεγάλος όγκος αυτών των φαρμάκων δεν αφορούσε πραγματικές ανάγκες ασφαλισμένων.
3 Βρέθηκαν επίσης περιπτώσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, που γιατροί έγραφαν πολύ σπάνια φάρμακα και υποδείκνυαν στους ασφαλισμένους τα φαρμακεία από τα οποία μπορούσαν να τα προμηθευτούν. Πολλές φορές μάλιστα όλως τυχαίως... οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων είχαν και συγγενική σχέση με τους γιατρούς.
4 Οι ελεγκτές ανακάλυψαν επίσης περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης όπου οι γιατροί έγραφαν στους ασφαλισμένους τις διπλάσιες ή και τις τριπλάσιες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που χρειάζονταν.
5 Επίσης μεγάλος αριθμός γιατρών επέλεγε να γράψει τα ακριβότερα φάρμακα αντί των φθηνότερων για την αντιμετώπιση μιας πάθησης.
6 Πολλές ήταν οι περιπτώσεις συνταγών με παραποιημένα στοιχεία, δηλαδή με λάθος αριθμό ασφαλισμένου ή με άλλο όνομα, ώστε να μην είναι εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων.                               ...http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.