# #

26 Ιουλ 2010

Julian Assange - Διευθύνει µια µικρή ιστοσελίδα (µε µεγάλο στόµα…)... έχει λάβει σαφείς προειδοποιήσεις, να µην ταξιδέψει ποτέ στις ΗΠΑ.

Ο άνθρωπος αυτός έχει λάβει σαφείς προειδοποιήσεις, να µην ταξιδέψει ποτέ στις ΗΠΑ.
Τον λένε Julian Assange, είναι Αυστραλός πολίτης - αλλά «βάση» δεν έχει. Μετακινείται διαρκώς...
Λέγεται µάλιστα πως δεν µένει ποτέ πάνω από 2 νύχτες στο ίδιο µέρος. Ο λόγος; Επειδή διευθύνει µια µικρή ιστοσελίδα (µε µεγάλο στόµα…) ονόµατι Wikileaks.

Ο 39χρονος Assange ....
είναι ο ιδρυτής, ο διευθυντής, το πρόσωπο και το πνεύµα που καθοδηγεί τη Wikileaks, την αυτοαποκαλούµενη «υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών». Το παγκόσµιο καταφύγιο όλων όσων αποφασίζουν να καταγγείλουν παράνοµες πράξεις και έχουν τις αποδείξεις για αυτές, αλλά θέλουν να παραµείνουν ανώνυµοι για ευνόητους λόγους (φόβους).
Στα 3 χρόνια λειτουργίας της, η Wikileaks έχει πετύχει πολλά. Έχει δηµοσιεύσει απόρρητα ντοκουµέντα για:
  • Ρίψη τοξικών αποβλήτων στην Αφρική.
  • Πρωτόκολλα από τη διαβόητη Αµερικανική βάση του Γκουαντάναµο.
  • Ντοκουµέντα διαφθοράς στην οικογένεια του πρώην προέδρου της Κένυας.

Αυτό όµως που έκανε διάσηµη την ιστοσελίδα, ήταν ένα video
που δηµοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο. Video που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2007 από ένα Αµερικανικό ελικόπτερο Απάτσι. Δείχνει τους στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό να δολοφονούν εν ψυχρώ στη Βαγδάτη συνολικά 12 αvθρώπους. Συµπεριλαµβανοµένων 2 εργαζοµένων στο πρακτορείο Reuters.
Πρόσφατα οι ΗΠΑ παρέπεµψαν σε δίκη αυτόν που θεωρούν ως πηγή του video. Τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, 22 χρονών, Αµερικανό στρατιώτη. Ο οποίος υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού, στη Βαγδάτη.
Ο Julian Assange βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, σαν κάποιος που στήνει µια πολυεθνική επιχείρηση. Προτιµά να αποκαλεί τη WikiLeaks «κίνηµα» ενώ δηλώνει μεταξύ άλλων:
«Έχουµε γραφεία και υποστηρικτές σε πολλές χώρες. Βγάζουµε τις πληροφορίες στον κόσµο, τους δίνουµε τα εργαλεία ώστε να λαµβάνουν ευφυείς αποφάσεις. - Εγώ είμαι ένας ακτιβιστής της ενηµέρωσης».

Ο Assange γεννήθηκε στο Queensland της Αυστραλίας το 1971, σε µια µάλλον αντισυµβατική οικογένεια. Οι γονείς του είχαν ιδρύσει έναν περιοδεύοντα θίασο και εκείνος αναγκάστηκε να πάει σε 37 διαφορετικά σχολεία.
«Ερωτεύτηκε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές» όταν ήταν έφηβος. Εξελίχθηκε σε δεινό hacker και ίδρυσε την οµάδα Διεθνείς Ανατρεπτικοί, που κατάφερε να διεισδύσει στα computer του Αµερικανικού υπουργείου Αµυνας.
Παντρεύτηκε στα 18 κι απέκτησε έναν γιο, όµως ο γάµος του κατέρρευσε και ο Assange έδωσε µακροχρόνια µάχη µε την πρώην σύζυγό του, για την κηδεµονία του γιου τους. Μάχη που, όπως λέγεται, ενέτεινε την απέχθειά του προς κάθε λογής εξουσία.
Τα Νέα                                    ............http://www.connection.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.