# #

16 Φεβ 2010

καλοοοοο....το μυγδαλακι....


Τί είναι η βιταμίνη Β17 ή αλλιώς αμυγδαλίνη ή αλλιώς λετρίνη;
Η βιταμίνη Β17 ή αμυγδαλίνη ή λετρίνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλ τα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Τέτοια είναι τα βερύκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια , τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 ή αμυγδαλίνης στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%.

Γιατί την λένε βιταμίνη Β17; Είναι όντως βιταμίνη;
Όχι, η αμυγδαλίνη δεν είναι βιταμίνη. Συνεπώς η χρήση του ονόματος βιταμίνη Β17 είναι εσφαλμένη. Εντούτοις είναι γνωστή και με αυτό το όνομα.

Τί μπορεί να κάνει η βιταμίνη Β17 ή αμυγδαλίνη στον οργανισμό μου;
Έχει παρατηρηθεί ότι η αμυγδαλίνη (βιταμίνη Β17) έχει κάποια (ευεργετική για τον άνθρωπο) δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο δεν θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης( Β17) είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη ( Β17) οδηγεί σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας. Από την άλλη δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από κατανάλωση μεγάλων δόσεων αμυγδαλίνης( Β17). Παρόλα αυτά συνίσταται η μέγιστη πρόσληψη αμυγδαλίνης( Β17) να μην υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια την ημέρα.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Αριστοφάνη χαίρομαι που σου άρεσε τόσο η ανάρτηση μου για την Βιταμίνη Β17 από το το ιστολόγιο μου Θέματα Διατροφής ώστε να την ανεβάσεις κι εσύ.
    Την επόμενη φορά όμως θα ήθελα να αναφέρεις την πηγή.

    Θέματα Διατροφής, ένα ιστολόγιο με άρθρα και συμβουλές για κάθε είδους θέμα σχετικά με τη διατροφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.