# #

19 Νοε 2022

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΛΕΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ 2.650 ΜΕΤΡΑ

 


Τα χιόνια καλύπτουν τις κορυφές του Ολύμπου, τα καταφύγια έκλεισαν και η πρόσβαση στο βουνό των Θεών απαγορεύεται πάνω από τα 2.200 μέτρα.

Συννεφιά, πυκνή ομίχλη, ασθενής χιονόπτωση και θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν συνθέτουν αυτό το διάστημα το σκηνικό στον Όλυμπο και ιδιαίτερα πάνω από τα 2.220 μέτρα. Καθημερινά χιονίζει για ακρετή ώρα και στο Οροπέδιο των Μουσών το ύψος έχει φτάσει ήδη στα 20 εκατοστά.

Την ημέρα ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους -5°C και η πρόγνωση για το σαββατοκύριακο λέει πως το βράδυ θα πέφτει στους...

-10°C με την αίσθηση ωστόσο να είναι στους -20°C.

«Το βουνό είναι κλειστό και οφείλουμε όλοι να το αφήσουμε στην ησυχία του. Είναι άκρως επικίνδυνο και ανόητο να επιχειρήσει κάποιος να ανέβει, όσο καλά προετοιμασμένος και αν είναι, όσο καλό εξοπλισμό και αν έχει», λέει στη Voria, ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής του καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα, στο Οροπέδιο των Μουσών.

Εκεί τριγυρνά μόνη της η μικρή αλεπού, που είχε κάνει την εμφάνισή της τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι μυρωδιές από την κουζίνα, την οδήγησαν μέχρι την είσοδο του καταφυγίου. 

Ο Αλέξανδρος και ο Μιχάλης Στύλλας, έμπειροι ορειβάτες και οι δύο ανέβηκαν με τα σκι τους για 2-3 μέρες και η αλεπού ήταν συνεχώς μαζί τους, αφού της έδιναν φαγητό και την είχαν πάντα δίπλα τους. 

Στην κατάβαση μάλιστα, οι δυο πήγαιναν με χαμηλή ταχύτητα και τους ακολουθούσε η αλεπού, μέχρι που έφτασε στη φωλιά με τα μικρά της, σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Το καλοκαίρι της ίχνη της χάθηκαν, κάτι που ήταν αναμενόμενο, λόγω της πολυκοσμίας, αλλά τώρα που τα πάντα καλύπτει η ησυχία, πήρε την ανηφόρα, ψάνχοντας να βρει τροφή για την ίδια και τα μικρά της, που απογαλακτίστηκαν και σταδιακά φεύγουν από κοντά της.

Το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έχουν κλείσει από το τέλος Οκτωβρίου και οι διαχειριστές τους κάνουν τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.

Ο Αλέξανδρος και ο Μιχάλης Στύλλας, σχεδιάζουν τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης τον Μάρτιο ή Απρίλιο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) με γκρουπ έμπειρων αλπινιστών από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Αμερική, οι οποίοι θα ανέβουν με τα σκι μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών και θα κατέβουν μέσα σε ακραίες συνθήκες.


Φωτογραφίες: Fotis A. Kafetsis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.