# #

20 Μαρ 2021

“Στων Διακαμένων σας χειλιών την άκρη”

 

Ο νέος δίσκος των Opera Chaotique σε δεκατέσσερα σημεία!




Ζητήσαμε από τους Opera Chaotique να μας μιλήσουν για το νέο τους άλμπουμ

“Στων Διακαμένων σας χειλιών την άκρη” σε δεκατέσσερα σημεία, όσα είναι και τα τραγούδια που περιλαμβάνονται σε αυτόν!

Οι Opera Chaotique καταπατούν επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ. Το παράξενο ντουέτο του πληκτροφόρου αoιδού ΤΕΝΟΡΜΑΝ και του κυμβαλοτυμπανοκρούστη ΒΟΥΝΤΟΥ εμπνέεται από αγαπημένους ποιητές, συνθέτες και στιχουργούς, και παρουσιάζει το πρώτο του ΧΑΟΤΙΚΟ και ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ελληνόφωνο άλμπουμ.


Οι Opera Chaotique δημιούργησαν μία αντισυμβατική αλλά ταυτόχρονα ελκυστική για το κοινό δημιουργική αντίληψη που έχει καταφέρει να χαρτογραφηθεί ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος και με τον νέο τους, έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα και να δείξουν ότι ...

οι ιστορίες των τραγουδιών μπορούν να ειπωθούν, ανεξαρτήτως γλώσσας, συναρπαστικά. 

Ένα δημιουργικό συναρπαστικό ταξίδι που περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων των μεγάλων μας ποιητών: Γιάννη Ρίτσου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Κώστα Βάρναλη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρυωτάκη και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, τραγούδια που βασίζονται σε πρωτότυπους νέους στίχους, ορχηστρικά θέματα, καθώς και απρόβλεπτες διασκευές στα τραγούδια.

Μια φωτεινή στιγμή της δισκογραφίας σε μία περίοδο που βάλλεται από παντού. Αγνοούν την πληκτική σοβαροφάνεια, «παίζουν» δημιουργικά με τον ποιητικό αλλά και τον πεζό λόγο και μας προκαλούν να αποικήσουμε έναν νέο ηχητικό σύμπαν, όπου ο έρωτας ανθεί στις «παρυφές της ηθικής», η μουσική απαλύνει τους φόβους και τους δισταγμούς και μας προτρέπει, όπως προαιώνια είναι ο σκοπός της, να ζήσουμε ζωές ελεύθερες και ουσιαστικές.

1. Άφησε με να ρθω μαζί σου- Γιάννης Ρίτσος

Πρόκειται για έναν ύμνο της ποίησης. Σκεφτήκαμε να το προσεγγίσουμε διαφορετικά από ότι συνήθως, αν κάναμε καλά, θα το κρίνει η ιστορία.

2. Μέγας Ανατολικός- Αντρέας Εμπειρίκος

Ένα γιγάντιο έργο ενός υπέροχου και αγαπημένου ποιητή, η ερωτική ποίηση στα καλύτερα της. Με τον Μίλτο Πασχαλίδη να συμμετέχει μαζί μας και τον Roy Smila με το Περσικό βιολί να δίνει έναν διαφορετικό τόνο.

3.Μουουουουουνάκια- Κώστας Βάρναλης

Μας το έδειξε αριστουργηματικά ο Κουρμπέ στον πίνακα του «Η προέλευση του κόσμου» το 1866, μας το είπε έξοχα και ο Βάρναλης στο τελευταίο του αυτό ποίημα το 1974. Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του (ποιήματος), 20 χρόνια κρυμμένο, ενδιαφέρον και οι «ήχοι» που βγάζει η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη πάνω σε τελετουργικούς άφρο-διονυσιακούς ρυθμούς.

4. Του θηρίου- Μίλτος Σαχτούρης

Σύγχρονος ποιητής, ακόμα ένας που ακολούθησε τον σουρεαλισμό, όπως ο Εμπειρίκος, σε ένα ποίημα αντιπολεμικό, παγκόσμιο και σύγχρονο.

5. Αποχαιρετιστήρια Επιστολή- Κωνσταντίνος Καρυωτάκης

Ποιητικό τέλος, από έναν από τους κορυφαίους, μα και αγαπημένους μας λογοτέχνες. Το αμυδρό χαμόγελο που μας αφήνει, μένει τελικά για πάντα.

6 Μοναξιά- Ναπολέων Λαπαθιώτης

Μοναξιά. Τόσο μαγικά δοσμένη πού ξεχνάς πόσο σκληρό είναι να τη βιώνεις. Μαγικά και τα φωνητικά της σοπράνο Λητώ Μεσσήνη.

7. Σονάτα των σκιών (Ορχηστρικό)

Για πρώτη φορά συνθέσαμε δύο ορχηστρικά. Με τον Θύμιο Παπαδόπουλο να μας μαγεύει με το κλαρινέτο σε αυτό, ενώ στο Άφησε με παίζει σαξόφωνο.

8. Δε λες κουβέντα

Ένα θρυλικό κομμάτι της Ελληνικής δισκογραφίας. Στη δική μας εκδοχή είχαμε την τύχη να συμμετέχει η φίλη μας και μεγάλη τραγουδίστρια Δήμητρα Παπίου, καθώς και ο Σταύρος Παργινός στο τσέλο και στο μαντολίνο, αν και φυσικά συμμετέχει στα περισσότερα τραγούδια του δίσκου. Τυχεροί που οι δημιουργοί του, Δ. Μούτσης – Κ. Τριπολίτης μας έδωσαν την άδει να το κυκλοφορήσουμε.

9. Στην Κ

Το τραγούδι αυτό του Σιδηρόπουλου το συνοδεύει και μια ωραία ιστορία, που αφορά την γυναίκα για την οποία το έγραψε. Θαυμάσιοι ποιητικοί στίχοι, και μια μελωδία που σε ανατριχιάζει.

10. Ταυτότητα

Μετά από 40 χρόνια επαναφέραμε το τραγούδι αυτό, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο σε ζωντανή εκτέλεση από τον Γιώργο Μαρίνο. Γραμμένο στη μεταπολίτευση, ακόμα θεωρούμε ότι έχει σύγχρονο χαρακτήρα και μπορεί να αγγίξει πολλούς ανθρώπους.

11. Το βαλς του θηρίου (Ορχηστρικό)

Το δεύτερο ορχηστρικό. Ένα αιθέριο βαλς, με την Μαρία-Χριστίνα στην άρπα να εναλλάσσεται αρμονικά με το τσέλο και το πιάνο.

12. Στου Άδη το πηγάδι

Σκοτεινό χιούμορ σε συνδυασμό με τον απόκοσμο ήχο του θέρεμιν. Ένα τραγούδι για τον έρωτα και το θάνατο, βγαλμένο από ταινία του Tim Burton και από τον μύθο του Ορφέα, ρομαντικό μες στην τραγικότητά του και σαρκαστικό μες στην υπερβολή του.

13. Αποδομητικά πουλιά

Αποδόμηση στις «παρυφές της ηθικής». Εκεί που το «περίπου» είναι ότι πιο «ακριβώς» μπορείς να ζήσεις.

14 Σιωπή

Εμπνευσμένο από την ρήση του Ευριπίδη «Η σιωπή είναι η απόκριση των Σοφών». Η μεγαλύτερη μας επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

 

Τον εξαιρετικό πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Γιώργος Ρόρρης.
Ο νέος δίσκος των Opera Chaotique κυκλοφορεί σε CD από το Ogdoo Music Group,
βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και είναι διαθέσιμος σε όλες τις ψηφιακές
πλατφόρμες.


 

Κέλλυ Γρηγοριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.