# #

14 Μαρ 2021

«Ως εδώ!» – Φωνή λαού σε γειτονιές και πλατείες ενάντια στην αστυνομική καταστολή

 


Χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί κατά της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών αντιδρώντας στους αντιδραστικές και αυταρχικές επιλογές της κυβέρνησης.

«ΩΣ ΕΔΩ! Σπάμε το φόβο στην πράξη! Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Mε εξορμήσεις, σε γειτονιές, πλατείες και πάρκα, με περιοδείες συνεχίστηκε το τριήμερο δράσεων της ΚΝΕ στην Αττική. Σήμερα Κυριακή τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με εκατοντάδες νέους και εργαζόμενους προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας. Με ανακοινώσεις και τον «Οδηγητή» στο χέρι μετέφεραν παντού το μήνυμα – κάλεσμα: «ΩΣ ΕΔΩ! Σπάμε το φόβο στην πράξη! Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Πολλοί στάθηκαν να πάρουν την ανακοίνωση, να ρωτήσουν περισσότερα για τη ματιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα για την ένταση της καταστολής και τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε αυτόν τον προβληματισμό, τα μέλη της ΚΝΕ προέβαλαν την ανάγκη να δοθεί  αποφασιστική απάντηση στην τρομοκράτηση και την ένταση της καταστολής απέναντι στο λαό και τη νεολαία, αναδεικνύοντας το έδαφος που στρώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την υγεία του λαού ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που, ενώ μας αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία κουνώντας μας το δάχτυλο με την «ατομική ευθύνη», την αξιοποιεί για να χτυπήσει τα λαϊκά δικαιώματα.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει το κάλεσμα για την προετοιμασία και πλατιά συμμέτοχη στο Παναττικό συλλαλητήριο φορέων και σωματείων στις 17 Μάρτη στα Προπύλαια.

Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα

Με πανό, τραπεζάκια και συνεργεία εξορμήσεων, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έδωσαν τον τόνο σε πλατείες και πάρκα του Δήμου της Αθήνας, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στη Λαμπρινή, στην Πλατεία του Αγ. Ανδρέα και στο άλσος Προμπονά.

 

Απ’ άκρη σ’ άκρη του Πειραιά, το Σάββατο είχαν στηθεί οι δυνάμεις της ΚΝΕ πραγματοποιώντας εξορμήσεις, από το Πασαλιμάνι μέχρι την Αγιά Σοφιά και την πλατεία Ηρώων, έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ και τους σταθμούς του μέτρο σε Κορυδαλλό και Νίκαια, στο χώρο του Κατράκειου θεάτρου στη Νίκαια που το επισκέπτονται δεκάδες λαϊκές οικογένειες.

 

Στο σκοπευτήριο της Καισαριανής έφτασε το κάλεσμα της ΚΝΕ, ανοίγοντας τη συζήτηση, με δεκάδες νέους. Στου Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε περιοδεία με την ανακοίνωση της ΚΝΕ σε επισιτιστικά καταστήματα, όπου άνοιξε η συζήτηση με νέους εργαζόμενους για τα προβλήματα του κλάδου και την ανάγκη οργανωμένης πάλης για σύγχρονα δικαιώματα, για μέτρα προστασίας στη δουλειά, για μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας. 

 

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, διακινώντας σε δεκάδες νέους το τετρασέλιδο κάλεσμα της ΚΝΕ για να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργανωμένο αγώνα.

 
Στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στη συζήτηση κυριάρχησε ο προβληματισμός για τα αίτια της εντεινόμενης καταστολής, εκφράστηκε όμως σε σημαντικό βαθμό και η ανάγκη -ιδιαίτερα των μαθητών- να βγουν από το σπίτι και να βρεθούν ξανά με συμμαθητές και φίλους. Από πολλούς μαθητές, αλλά και εργαζόμενους, εκφράστηκε θυμός για την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, ενώ από ορισμένους εργαζόμενους που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, εκδηλώθηκε και ανησυχία για το μέλλον.

Ακόμη, δεν ήταν λίγοι που είχαν προλάβει να ενημερωθούν για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο σωματείων και μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Ν. Ιωνία ενάντια στην καταστολή.

Στις νότιες συνοικίες της Αθήνας

Ξεχωρίζουν οι εξορμήσεις της ΚΝΕ μαζί με τις Κομματικές δυνάμεις στη Νέα Σμύρνη, επίκεντρο των τελευταίων ημερών, διακινώντας και την ανακοίνωση της ΤΕ Νοτίου Τομέα με τίτλο: «Καταστολή και Τρομοκρατία δεν μας φοβίζουν! Δυναμώνουν τον αγώνα μας!».

Πολυτεχνειούπολη

Στην πύλη της Πολυτεχνειούπολης βρέθηκαν μέλη της ΚΝΕ, ενημερώνοντας φοιτητές και περαστικούς και πραγματοποιώντας παράλληλα εκδήλωση με θέμα την πολύμορφη βία κατά των γυναικών. 

Καλλιτεχνικό δρώμενο στο Μοναστηράκι 

 Επίσης αγωνιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και σε δεκάδες γειτονιές της, πραγματοποιούνται σήμερα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού διήμερου δράσης 13 και 14 Μάρτη, κάτω από το σύνθημα #artattack.

Το μεσημέρι, στην πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα, εκτυλίχθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο σε μορφή flash mob, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 






Δεκάδες σωματεία, καλλιτεχνικές ομάδες, σύλλογοι και φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού, συμμετέχουν στο πανελλαδικό διήμερο δράσης στέλνοντας μήνυμα ότι με ένα χρόνο κλειστούς τους χώρους Πολιτισμού και με τα πενιχρά βοηθήματα της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στο χώρο βρίσκονται στα όριά τους και το κοινό στερημένο από την Τέχνη.

Στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι

Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες, συγκεντρώθηκαν σε δεκάδες σημεία σε όλη την Ελλάδα, φωνάζοντας κατά της αστυνομικής καταστολής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα αλλά και με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή συγκεντρώσεις σε πλατείες σε Αργυρούπολη, Ελευσίνα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ακαδημία Πλάτωνος, Κυψέλη, Νέα Σμύρνη, Νέο Ηράκλειο, Πατήσια, Περιστέρι, Πειραιάς, Χαλάνδρι, Χαϊδάρι, Γαλάτσι, ενώ ακόμα κόσμος συγκεντρώθηκε σε πλατείες στην Κρήτη, στην Πάρο και τον Πύργο.

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής κόσμος άρχισε να συγκεντρώνονται στην πλατεία Πρωτομαγιάς στην Κυψέλη. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους – οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 3.000 άτομα.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στα μπαλκόνια και χειροκρότησαν το πλήθος.


H νεολαία και ο λαός έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ενοχοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.