# #

14 Μαρ 2021

Η ΔΕΥΑΛ θέλει να υδροδοτήσει τη Λάρισα με νερό από τον Όλυμπο!

 


Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η κατάσταση που προκάλεσε ο σεισμός στο δίκτυο ύδρευσης, κατέδειξε ότι η πόλη πρέπει να έχει και εναλλακτικό τρόπο υδροδότησης. Αυτό είναι κάτι που η Δημοτική Αρχή το επεξεργάζεται τα τελευταία χρόνια και μάλλον ήρθε η ώρα που αναμένονται εξελίξεις.

Η ΔΕΥΑΛ είναι μια δημοτική εταιρεία ύδρευσης – πρότυπο. 

Το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του δικτύου της, σχεδόν σε όλη την πόλη, αλλά παράλληλα ετοιμάζεται να «τρέξει» και άλλα φιλόδοξα projects, προκειμένου να εξασφαλίσει την υδροδότηση της πόλης για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. 

Μάλιστα φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια αλλαγή αναφορικά με την υδροδότηση όλου του δήμου και όχι μόνο. Η ΔΕΥΑΛ ήδη αναμένεται –ίσως και τον επόμενο μήνα- να ανακοινώσει τον ανάδοχο για το master plan που θέλει να εκπονήσει. Εκεί περιγράφεται όλη η στρατηγική διαχείρισης του νερού για τις επόμενες δεκαετίες. 

Σε αυτό περιλαμβάνεται και η υδροδότηση της Λάρισας από τοποθεσίες στον Όλυμπο και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ελασσόνας. Εάν γίνει πραγματικότητα, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα,

καθώς μια τέτοια κίνηση θα δώσει στην Λάρισα τεράστια επάρκεια σε νερό, που θα ωφελήσει και γειτονικούς δήμους. 

Ο μελετητής καλείται να ερευνήσει τις τοποθεσίες -που θα αναφέρουμε πιο κάτω- και να προτείνει αυτές που θα είναι πιο συμφέρουσες από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης. Επίσης θα πρέπει να συνδυάσει και την δυνατότητα να έχει περισσότερες ποσότητες νερού η τοποθεσία που θα επιλεγεί. Εκεί θα κατασκευαστεί φράγμα και ένα μικρό υδροηλεκτρικό δίνοντας την δυνατότητα να έχει έσοδα η ΔΕΥΑΛ από αυτό. Παράλληλα η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης θα γλυτώσει 2,5 εκ. ευρώ που σήμερα ξοδεύει για την υδροδότηση.

Ο Καλογιάννης αλλάζει τον τρόπο υδροδότησης όπως έκανε ο Λαμπρούλης

Όταν το έργο υλοποιηθεί θα είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση, ανάλογη με την παρέμβαση που έγινε την εποχή της δημαρχίας του Αριστείδη Λαμπρούλη. Τότε θυμόμαστε ότι ο αείμνηστος δήμαρχος ενώ ακόμη ο Πηνειός είχε επάρκεια για να υδροδοτήσει την πόλη, ξεκίνησε να υδροδοτεί την Λάρισα από γεωτρήσεις. Μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι διεργασίες – σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Μαβίδη – ξεκίνησαν από το 2015. Όμως το όλο σχέδιο μπήκε… στις ράγες από το 2017, όταν ο δήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας Απόστολος Καλογιάννης, αποφάσισε και έθεσε το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, ζητώντας να προχωρήσει η έρευνα και να εξεταστεί η υδροδότηση της  Λάρισας από τον Όλυμπο.

Από τότε η ΔΕΥΑΛ έχει ήδη στα χέρια της μια διερεύνηση του ΑΠΘ αλλά και μια προκαταρκτική μελέτη. Εκεί αποτυπώνονται με σχετική ακρίβεια οι περιοχές που θα μπορούσε να γίνει το έργο αλλά και οι διαθέσιμες ποσότητες νερού που θα δώσουν αυτές, κατ’ έτος. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη –αν όλα πάνε καλά – τα επόμενα δύο χρόνια και στόχος της ΔΕΥΑΛ είναι το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τις μελέτες.

Ποιες περιοχές του Ολύμπου εξετάζει η ΔΕΥΑΛ

Καταρχήν στην ΔΕΥΑΛ ξεκαθαρίζουν ότι σήμερα η Λάρισα έχει επάρκεια νερού, αλλά είναι δεδομένο ότι με την λύση του Ολύμπου, θα έχει στη διάθεσή της πολύ περισσότερο και πιο ποιοτικό νερό. Σήμερα η πόλη καταναλώνει κάτι λιγότερο από 18 εκ. κυβικά νερού ανά έτος. Θα διαπιστώσετε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΥΑΛ η λύση του Ολύμπου μπορεί να δώσει μέχρι και υπερδιπλάσιες ποσότητες από τις ετήσιες ανάγκες της πόλης.

Η ΔΕΥΑΛ εξετάζει να κατασκευάσει -σε μια από τις παρακάτω περιοχές- φράγμα και με την δημιουργία ενός νέου αγωγού να φέρει το νερό από τον Όλυμπο, στο δίκτυο της πόλης. Έτσι «βλέπει» περιοχές της Ελασσόνας όπως η Καλούδα (40 εκ. κυβικά νερού ετησίως), το Αγιονέρι (με πάνω από 13,7 εκ. κυβικά νερού ετησίως), το Παλαιόκαστρο (με 35 εκ. κυβικά νερού ετησίως), το Κεφαλόβρυσο (με 30 εκ. κυβικά νερού ετησίως) και το Παλαιομονάστηρο (με 14,3 εκ. κυβικά ετησίως). Οι δυνατότητες των ποσοτήτων νερού των τοποθεσιών, προέρχονται από τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΛ.

Θα μπορούσαν να υδροδοτηθούν ο Τύρναβος και η Ελασσόνα

Η κατασκευή του φράγματος και ο αγωγός για την μεταφορά του νερού είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που το συνολικό του ύψος, θα καθοριστεί από την θέση που θα επιλεγεί όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες. Μόνο για την εκπόνηση των μελετών η ΔΕΥΑΛ υπολογίζει ότι θα δαπανηθούν έως 3,5 εκ. ευρώ.

Έχει αξία να δούμε ότι οι περισσότερες περιοχές έχουν υπερπολλαπλάσιο όγκο νερού από αυτόν που χρειάζεται για να υδρευτεί η Λάρισα. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαν -μετά την ολοκλήρωση του έργου- να υδρευτούν μαζί με την Λάρισα, ο Τύρναβος και η Ελασσόνα που ετησίως καταναλώνουν 3,5 εκ. κυβικά νερού συνολικά. Επίσης αν μετά την μελέτη επιλεγεί μια από τις λύσεις που έχουν μεγάλες ποσότητες «δεν αποκλείεται το νερό αυτό να χρησιμοποιηθεί και για την άρδευση», λένε από την ΔΕΥΑΛ.

Πάντως εφόσον υλοποιηθεί το έργο ένα είναι σίγουρο. Η Λάρισα θα έχει ποιοτικότερο, περισσότερο νερό, το οποίο θα έρχεται στη βρύση μας. Για την ΔΕΥΑΛ θα είναι ακόμη μια κατάκτηση κορυφής, καθώς θα έχει καταφέρει να διαθέσει νερό με οικολογικότερο τρόπο, πετυχαίνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακος.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.