# #

21 Απρ 2015

Γέφυρα των Πόρων ή των αποριών ;


Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16/4/2015  ανάμεσα στα  άλλα θέματα της ημερήσια διάταξης ο κος Δήμαρχος εισηγήθηκε το θέμα της κατασκευής γέφυρας που θα ενώνει τους Νέους Πόρους με τον  οικισμό των Μεσαγγάλων της Λάρισας. 

Η θέση της παράταξης μας ήταν εξ αρχής σαφής και ξεκάθαρη. 
Δεν είμαστε αρνητικοί  στο έργο όπως και σε κάθε έργο που  σηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας περιοχής. Όμως μια εισήγηση και μάλιστα προφορική η οποία δεν μπόρεσε να απαντήσει σε μια σειρά αποριών γεννά ευλόγως πολλά ερωτήματα. 

Όπως…
Σε ποιο σημείο θα γίνει η κατασκευή, ποιός θα αναλάβει το κόστος  της μελέτης, ποιός θα χρηματοδοτήσει τα συμπληρωματικά έργα, από που θα συνεχίζει ο δρόμος μέσα από το χωριό, ποια  θα είναι η αρχιτεκτονική της γέφυρας κλπ  έμειναν αναπάντητα. 

Ακόμη  το  πως θα αρθούν οι αρνητικές έως τώρα εισηγήσεις μιας σειράς υπηρεσιών ( 7 τον αριθμό) ανάμεσα τους δε και ο δικός μας Δήμος   που ομόφωνα πριν από 2 χρόνια το δημοτικό συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά.  

Ποιες οι επιπτώσεις για το περιβάλλον σε μια περιοχή NATURA; 

Η θέση μας διατυπώθηκε με σαφήνεια. 
Πρώτα να  παρουσιαστούν και τεκμηριωθούν όλα τα προαναφερθέντα και μετά πολύ ευχαρίστως να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση του έργου. 

Τέλος όσον αφορά το συγκεκριμένο  θέμα να τονίσουμε ότι είναι εκ του πονηρού αυτό που κάποιοι υπογείως κυκλοφορούν. 
Ότι δηλαδή η αντιπολίτευση δεν ψήφισε θετικά για λόγους στείρας αντιπαράθεσης και αντιπολιτευτικής τακτικής. 

Αν είναι έτσι  τότε  γιατί υπήρξε προβληματισμός και σε μέλη της πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να μην ψηφισθεί και από δημοτικούς συμβούλους του κου Δημάρχου,  η  ψηφοφορία να έρθει  «ισόπαλη»  και να περάσει τελικά το θέμα με την ψήφο του προέδρου που σε αυτές τις περιπτώσεις μετράει διπλή;

Οδός Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο και ....τα κολωνάκια έξω!!

Όσον αφορά το θέμα της κυκλοφορίας επί της Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο  με την επανατοποθέτηση  μετά από δύο χρόνια  κολωνακίων στο κομμάτι πριν την κεντρική πλατεία,  οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι ένα θέμα που όπως και να το χειριστεί κανείς γεννά προβλήματα και εύλογες αντιδράσεις. 

Σίγουρα είναι ένας δρόμος εμπορικός  με προβλήματα,   η εμπειρία όμως έδειξε πως με τα κολωνάκια είτε χειροτερεύει η κυκλοφορία όταν διακόπτεται  με την φορτοεκφόρτωση  εμπορευμάτων  είτε μπορεί να καταστεί επικίνδυνος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας όταν δεν υπάρχουν προσωρινά σταθμευμένα οχήματα.  

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για 40 με 50 ημέρες το χρόνο. 
Μια καλύτερη αστυνόμευση τις δύσκολες ημέρες θα βοηθούσε περισσότερο από αυτά τα ίδια τα κολωνάκια.  Ακόμη και ένας υπάλληλος με ένα γιλέκο του Δήμου που θα έκανε απλά συστάσεις στους οδηγούς αλλά και θα ειδοποιούσε το ΑΤ  θα μπορούσε  να βοηθήσει την κατάσταση τις κρίσιμες ώρες.

 Τέλος  αναφορικά με το κεντρικό δρόμο της Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο και επειδή πριν λίγες ήμερες έγινε η  παρουσίαση  της μελέτης στους επικεφαλής των παρατάξεων έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:  

Η διαμόρφωση του δρόμου από την είσοδο του Λιτόχωρου  έως την κεντρική πλατεία (με την διαπλάτυνση των πεζοδρομιών από την πλευρά των καταστημάτων και το στένεμα του δρόμου κατά 3,5 με 4μέτρα) είναι μια  ουσιαστική  τροποποίηση του πλέον κεντρικού  δρόμου του Λιτοχώρου ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέσα στον οικισμό  τόσο  από πλευράς ευθείας  όσο και από πλευράς πλάτους.  

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις  όπως η άνοδος  στην πλατεία από νέο δρόμο που θα δημιουργηθεί μέσα  από το υφιστάμενο δημοτικό πάρκινγκ (πίσω από την εκκλησία),  πρέπει εκτός  από το αισθητικό μέρος να απαντούν και σε μια σειρά άλλα ερωτήματα.  

Όπως για το πόσες θέσεις στάθμευσης  θα χαθούν επί της κεντρικής οδού  και στο χώρο του πάρκινγκ,  ποιές κυκλοφορικές επιπτώσεις θα υπάρξουν κλπ.   

Για να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα θα  αναφερθούμε   στην κυκλοφορία των λεωφορείων. 
Με τις προτεινόμενες αλλαγές  τα λεωφορεία  που θα μπαίνουν στο Λιτόχωρο  πρέπει  πλέον να περνούν όλα από την πλατεία και να γυρίζουν να σταθμεύουν  υποχρεωτικά μόνο στην είσοδο του Λιτοχώρου και  σε χώρο που θα δημιουργηθεί δίπλα στον σημερινό κυκλικό  κόμβο. Εύκολα λοιπόν μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε ότι  είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που  έχει να κάνει με την μακροχρόνια προοπτική ενός τόπου και πρέπει να το ψάξουμε πολύ  καλά. Βιαστικές  κινήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες και να  οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.    

Μας  ικανοποίησε βέβαια   το γεγονός ότι σύμβουλοι  της πλειοψηφίας συμφώνησαν  μαζί  μας για λαϊκή συνέλευση επί του θέματος,  όπου εκτός από τους πολίτες και τους φορείς θα ακουστούν και απόψεις επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να συγκλίνουμε όλοι στην πιο ενδεδειγμένη λύση.  

Σε αντίθεση  βέβαια με τον κο Δήμαρχο που έδειξε βιασύνη  με την επιθυμία του να έρθει το θέμα κατ’ ευθείαν στο δημοτικό συμβούλιο και να κλείσει εκεί,  χωρίς ευρύτερο διάλογο και προβληματισμό.

Για το  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φαρμάκης Γιώργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.