# #

21 Απρ 2015

ΑΝΟΙΓΕΙ Η "ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ


Η κατασκευή του «ελληνικού αγωγού» μέσω του οποίου μπορούν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία ακόμη και 5 δισ. ευρώ προκαταβολικά και η αναπροσαρμογή των τιμών του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα πρόκειται να είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
 
Η συνάντηση των δύο έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα και πρόκειται για ένα ραντεβού που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διότι η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας στο θέμα του αγωγού μπορεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή και φυσικά να αναδείξει το ρόλο της χώρα μας, κάτι που δεν.. βλέπουν με καλό μάτι οι Δυτικοί και κυρίως οι ΗΠΑ.
 
Προηγουμένως ο Αλεξέι Μίλερ θα συναντηθεί (2 το μεσημέρι) με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επιμένει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για προκαταβολή ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα αποφέρει η λειτουργία του «ελληνικού αγωγού». 
 
Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, μιλούσαν ακόμη και για υπογραφή συμφωνίας και σήμερα για την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού» σε συνέχεια της συμφωνίας που υπήρξε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κατά τις συναντήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτελεί η προώθηση νέου αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία μέσω Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη,(Turkish Stream-Greek Stream).
 
Η Ελλάδα, ουσιαστικά, με την κατασκευή του ελληνικού αγωγού θα αποτελέσει έναν ενδιάμεσο σταθμό προκειμένου ο Turkish Stream, που θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία, να βοηθήσει ρωσικές και τουρκικές ενεργειακές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη. 
 
O Greek Stream θα αποτελέσει επέκταση αυτού του αγωγού που θα μεταφέρει στη συνέχεια αέριο στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει το 1/3 της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου, που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Από την πλευρά της η Αθήνα θα έχει σημαντικά οφέλη, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα (υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο) όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς και στην ανάπτυξη ανταγωνισμού, τη γεωπολιτική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού για την ελληνική αγορά.
 
 
Σχετικά με τη χρηματοδότηση, οι πληροφορίες αναφέρουν τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες. Εταιρεία-«κλειδί» φυσικά θα είναι η Gazprom, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ. 
 
Στην ατζέντα των συζητήσεων, που θα έχει ο Αλεξέι Μίλερ με τους Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη, περιλαμβάνονται ακόμη η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος καθώς και η υφιστάμενη σύμβαση ΔΕΠΑ - Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.
 
Η εκκρεμότητα με τη ρήτρα take or pay, το πρόστιμο δηλαδή που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα  για ποσότητες που υποχρεούνταν να παραλάβει, αλλά δεν έκανε λόγω πτώσης της κατανάλωσης. Το κόστος φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Gazprom από τη ΔΕΠΑ, με τον κ. Λαφαζάνη να προσβλέπει σε μείωση αυτού του ποσού.
 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.