# #

14 Ιαν 2014

"Λευκή εβδομάδα" ... Ένα κακόγουστο αστείο

Μάθημα Πρώτο: Τουρισμός - 

Πως θα υλοποιηθεί πιλοτικά η 

σχολική ανάπαυλα



Τις τελευταίες 3 ημέρες κυριαρχεί η είδηση της πρότασης των ξενοδόχων για θέσπιση ολιγοήμερης παύσης των σχολείων με σκοπό "να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός". 

Η λεγόμενη "λευκή εβδομάδα" είναι ένα κακόγουστο αστείο πολύ καιρό πρίν την πρωταπριλιά  ή μια "πραγματική μεταρρύθμιση" με...
σκοπό να υπηρετήσει  τα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας των ΝΕΩΝ που επικαλείται πηγές του Υπουργείου Παιδείας ο αρχικός σχεδιασμός είναι να δοθούν πιλοτικά σε πρώτη φάση δύο ημέρες άδεια στα σχολεία, οι οποίες για φέτος θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή πριν από την Καθαρή Δευτέρα.


Τελικά η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί είναι να μην ισχύσει η διακοπή για τα Δημοτικά, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα φύλαξης.

Επίσης παράγοντες του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν ότι η ενέργεια αυτή εξετάζεται να συνδυαστεί με εντατικοποίηση του σχολικού έτους, το οποίο θα ξεκινά πλέον τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο μια ολιγοήμερη ανοιξιάτικη διακοπή. Επίσης έλεγαν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί παιδαγωγικά το «ανοιξιάτικο διάλειμμα» με την υποχρέωση των παιδιών να φέρουν πίσω στο σχολείο  κάποια εργασία (π.χ. έκθεση) για τα μέρη στα οποία πήγαν ή, σε περίπτωση που μείνουν σπίτι, για κάποιο άλλο θέμα.

Ωστόσο δεν αποκλείεται στη διάρκεια της διαβούλευσης που επίκειται να προστεθούν ημέρες ή να αλλάξουν ημερομηνίες και σχεδιασμοί. Κατά συνέπεια, το πρώτο σχέδιο είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά από τις 27 Φεβρουαρίου έως και την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου, ούτως ώστε οι μαθητές και όσες οικογένειες μπορέσουν να εκμεταλλευθούν το πενθήμερο που δημιουργείται για να ταξιδέψουν, υπολογίζοντας και τις προσφορές που θα κάνουν ειδικά για εκείνη την περίοδο οι ξενοδόχοι.  

Ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και είναι ενδεχόμενο να αλλάξουν.

Αυτό πάντως που τόνιζαν οι πηγές του υπουργείου Παιδείας χθες ήταν ότι δεν είναι δυνατό να κλείσουν τα σχολεία για μία ολόκληρη εβδομάδα, όπως ζητούσαν αρχικά οι ξενοδόχοι, καθώς αυτό θα προκαλούσε μεγάλη επιβάρυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, οι δύο ημέρες αργίας στις οποίες φαίνεται πως καταλήγουν οι αρμόδιοι μπορούν να καλυφθούν με περικοπές εκδρομών και περιπάτων, αν δεν προκριθεί τελικά η αλλαγή στις ημερομηνίες έναρξης του σχολικού έτους.
 
Οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί για την σχολική ανάπαυλα από αυτούς που αδιαφορούν για το δημόσιο σχολείο, όπως αδιαφορούν για το δημόσιο σχολείο και νοσοκομείο, όπως αδιαφορούν για τις ζωές μας, έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις


http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.