# #

26 Οκτ 2013

«Επείγον Περιστατικό»: μια μαθητική αντιρατσιστική ταινία βραβεύτηκε στη Βιέννη !

n

Δημιουργοί της ταινίας, μια ομάδα μαθητών από τους Παξούς. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο συναντήθηκαν. Ακριβώς μόλις πριν από ένα χρόνο πειραματίζονταν για πρώτη φορά σε δυναμικά μοντάζ, στατικά μονοπλάνα και κάμερες. Η κινηματογραφική ομάδα του Γυμνασίου- Λυκείου Παξών δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα γνώριζε τόσο γρήγορα τέτοια επιτυχία καθώς αυτό που την ενδιέφερε πρωτίστως ήταν η... δημιουργία.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου, η ομάδα γύρισε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Επείγον περιστατικό». Ωστόσο, το θέμα που ήταν ανθρωπιστικό, σχετικό με το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση παιδιών στο σχολείο, φαίνεται ότι άγγιξε τα Media Literacy Awards της Αυστρίας, τα οποία και την ανέδειξαν ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της διοργάνωσης.
Στην Αυστρία διοργανώνονται κάθε χρόνο τα Media Literacy Awards ένας θεσμός του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνών της Αυστρίας που βραβεύει οπτικοακουστικά έργα μαθητών από την Αυστρία αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι συμμετοχές ανέρχονταν στις 450, γεγονός που έκανε την διάκριση των καλύτερων αρκετά δύσκολη.
n« Είναι μια ομάδα 22 παιδιών. Η ταινία είναι εξ ολοκλήρου δικό τους δημιούργημα», λέει στην A.V. περήφανη, η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Λύχνου. «Μόνα τους έγραψαν το σενάριο, μόνα τους χειρίστηκαν τα μηχανήματα. Kαι όλο αυτό σε μόλις μία εβδομάδα. Εμείς οι καθηγητές αναλάβαμε μόνο το κομμάτι της ενημέρωσης».

Πρωταγωνιστές και συντελεστές καλούνται τώρα στην τελετή παρουσίασης των ταινιών που ξεχώρισαν που θα γίνει στις 6,7 και 8 Νοεμβρίου 2013 στη Βιέννη για να μιλήσουν για την όμορφη δημιουργία τους. Πέρα όμως από την μεγάλη αυτή διάκριση, οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Παξών έχουν και ένα ακόμη κίνητρο να συνεχίσουν, μιας και στο σχολείο θα δοθούν κάποια κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με τα οποία, όπως μας είπαν, σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό το κινηματογραφικό τους εργαστήρι.
Δείτε την ταινία μικρού μήκους εδώ:
Original title: Έκτακτη Ανάγκη / English title: Emergency
Duration: 5′
Year of production: 2013
Age of children: 13-17 years old.
Language: Greek, with English subtitles.
Crew:
Students of the High School of Paxos.
Workshop leader: Nikos Theodosiou
Teacher in charge: Peppie Lyhnou
Synopsis:
Ivan is the son of an immigrant who lives in Paxos, a small island in the Ionian Sea. He’s not accepted by his classmates. The biggest problem comes when he’s seriously injured in a car accident and must be transferred to the hospital. But whenever the weather is bad, ships don’t sail.
Team work:
The film was created during a film workshop that was held from 9 to 14 of April, 2013. That was the first film workshop that was organized in the island of Paxos.
Contact:
nikos.theodosiou@gmail.com
***********
ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.kar.org.gr/?p=30553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.