ΞεCola επιτέλους! : Από την Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών της Ορεστιάδας, η 100% Ελληνική Green Cola!
Με το ευρηματικό σύνθημα «ξεCola και διάλεξε Ελληνικά!» η Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών Ορεστιάδας (ΕΠΑΠ) μας προσφέρει μια πραγματική έκπληξη, θυμίζοντας ένα μικρόσωμο Δαβίδ απέναντι σε πανύψηλους και πανίσχυρους πολυεθνικούς Γολιάθ: Την Ελληνική παραλλαγή του παγκόσμιου αναψυκτικού τύπου Cola που μοιράζονται στο συντριπτικό του ποσοστό, οι πολυεθνικές Coca Cola και Pepsi Cola σε ολόκληρο τον γνωστό κόσμο του πλανήτη μας.
Στην χώρα μας όμως η «μικρή» ΕΠΑΠ δημιούργησε και προσφέρει στην Ελληνική αγορά –σύντομα και όχι μόνο- ένα εξαιρετικό αναψυκτικό (Green Cola) που εμπλουτίζεται με καινοτόμες ιδιότητες όπως η παρουσία φυσικής πηγής...
καφεΐνης από πράσινους κόκκους καφέ, οι φυσικές αρωματικές ύλες, η απουσία ασπαρτάμης, φωσφορικού οξέος, συντηρητικών αλλά και ζάχαρης αφού χρησιμοποιείται γλυκαντική ουσία από το φυτό stevia! Όπως είναι γνωστό τα φύλλα του φυτού stevia και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Πως όμως μια μικρή ομάδα ανθρώπων μπόρεσε να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα και μάλιστα στην ακριτική μας Ορεστιάδα; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά:
Ήταν το τέλος της δεκαετίας του πενήντα (1959) όταν μια χούφτα παραγωγών αναψυκτικών της Ορεστιάδας οι οποίοι αξιοποιούσαν τους πλούσιους καρπούς της Θρακικής γης, παράγοντας προϊόντα με την σφραγίδα ποιότητας της Ελληνικής υπαίθρου, αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών». Μετά την ίδρυση της ΕΠΑΠ, οι ιδρυτές της (Στέργιος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτίδης, Σταύρος Μπελιάς, Χαράλαμπος Χατζηγιάννης και Αθανάσιος Κουτσιμπάνης) συνέχισαν πλέον να κάνουν μέσα από τον ενιαίο φορέα της Ένωσης, αυτό που γνώριζαν πολύ καλά: Την παραγωγή ποιοτικών αναψυκτικών τα οποία στην αρχή τουλάχιστον, απέκτησαν εξαιρετική φήμη στην τοπική αγορά.
Η αποδοχή των προϊόντων της ΕΠΑΠ από το καταναλωτικό κοινό του Έβρου άρχισε σταδιακά να επεκτείνεται γεωγραφικά. Έτσι, το 1980 η ΕΠΑΠ δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις με υπερσύγχρονο για την εποχή του εξοπλισμό, ο οποίος όμως ανανεωνόταν συνεχώς σύμφωνα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς. Το 1983, η ραγδαία ανάπτυξη της Coca Cola που είχε έρθει και στην Ελλάδα το 1969, με μια επένδυση 2,5 εκ. δολαρίων από τον γεννημένο το 1899 στα Φιλιατρά Θωμά Παπαδόπουλο (Tom Pappas), επέβαλλε την «περιφερειακή» της εμφιάλωση και στην περιοχή της Θράκης, σαν συνεργάτης – εμφιαλωτής, επιλέχτηκε η ΕΠΑΠ. Έτσι, από το 1983 η ΕΠΑΠ ανέλαβε την εμφιάλωση των Coca Cola, Fanta, Sprite για λογαριασμό της 3Ε πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τις υψηλές ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις της πολυεθνικής. Το 1999 στο πρόγραμμα παραγωγής και διάθεσης της ΕΠΑΠ προστέθηκαν τα προϊόντα Soda και Tonic με άδεια της Tuborg-Denmark.
Το 2009, η επερχόμενη θύελλα της οικονομικής κρίσης που έγινε πλέον ορατή «δια γυμνού οφθαλμού», σήμανε την αναπροσαρμογή των σχεδίων της πολυεθνικής Coca Cola η οποία προτίμησε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της από την Ελλάδα στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και αποθήκευσης που διατηρούσε στην γειτονική Βουλγαρία, πιθανότατα με φθηνότερο κόστος. Με τον τρόπο αυτό διάφορα προϊόντα της Coca Cola εισάγονται πλέον στην Ελλάδα και πωλούνται μέσα από το πανίσχυρο δίκτυο διανομής που διαθέτει στην χώρα μας.
Η «αναπροσαρμογή» αυτή, δεν είχε μόνο αρνητικές συνέπειες για την Εθνική μας οικονομία, αλλά και για τους συνεργάτες της Coca Cola. Έτσι η ΕΠΑΠ, μετά από 26 χρόνια σχεδόν αποκλειστικής συνεργασίας, βρέθηκε απροσδόκητα και αιφνιδιαστικά σε σημείο αφετηρίας. Έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή, αξιοποιώντας την δική της παράδοση στον χώρο των αναψυκτικών αλλά και την τεράστια εμπειρία που απέκτησε από την συνεργασία δεκαετιών με την γιγαντιαία πολυεθνική.
Ευτυχώς, η δεύτερη γενιά των ιδρυτών της ΕΠΑΠ είχε ήδη αρχίσει να βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία αναζήτησης νέων συνταγών συνδυάζοντας τη γνώση της επιστήμης και την εμπειρία ολόκληρων δεκαετιών με νεανική διάθεση και δημιουργική ορμή. Έτσι, όταν η πολυεθνική ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της με την ΕΠΑΠ, η νέα γενιά των ιδρυτών της Ένωσης ανασκουμπώθηκε και στρώθηκε στην δουλειά. Εμπλουτίστηκε με ολόκληρη ομάδα ικανών στελεχών σε όλους τους επί μέρους τομείς και ρίχτηκε στην μάχη της αγοράς.
Η Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών Ορεστιάδας (ΕΠΑΠ) δημιούργησε σχεδόν αμέσως (2010) τα δικά της σήματα αναψυκτικών (Sparky) τα οποία απέσπασαν από την αρχική τους κυκλοφορία την προτίμηση της τοπικής αγοράς. Ο στόχος όμως ήταν η δημιουργία ενός πολύ ξεχωριστού και ιδιαίτερου προϊόντος που θα έκανε αίσθηση σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο στον Έβρο ή στην Θράκη. Οι συνθήκες ήταν «ώριμες». Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές προσχωρούσαν στο κίνημα «Αγοράζουμε Ελληνικά» που ουσιαστικά ξεκίνησε από άρθρο μας, τον Μάρτιο 2010, με τίτλο «Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!».
Έτσι, την άνοιξη του 2012 παρουσιάστηκε στην Ελληνική αγορά η Green Cola, ένα αναψυκτικό τύπου Cola εμπλουτισμένο με καινοτόμες ιδιότητες. Η «μικρή» ΕΠΑΠ δημιούργησε ένα εξαιρετικό προϊόν που στόχευε κατ΄ ευθείαν στην μεγάλη «πίτα» της Ελληνικής αγοράς η οποία αφορούσε τα αναψυκτικά τύπου Cola, φέροντας στο νου μια εικόνα μικρόσωμου Δαβίδ που κοίταζε στα μάτια δύο πανίσχυρους και πανύψηλους Γολιάθ.
Το εγχείρημα αυτό άρχισε σταδιακά να γνωρίζει απροσδόκητη αναγνώριση από το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο αυτή, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στην χώρα μας η οποία ήδη διαθέτει και τα αναψυκτικά Sparky της ΕΠΑΠ (Μαρινόπουλος / Carrefour) πραγματοποιεί προωθητική ενέργεια της GreenCola με το μόνιμο σύνθημα που χρησιμοποιείται σε όλες τις προωθητικές ενέργειες του νέου προϊόντος: «ξεCola και διάλεξε Ελληνικά!».
Ο Έλληνας καταναλωτής καλείται ουσιαστικά να επιλέξει ένα αναψυκτικό που επικαλείται καινοτόμες ιδιότητες, με εξαιρετική γεύση για αναψυκτικά τύπου Cola, από μια μικρή Ελληνική επιχείρηση που προσφέρει στην ακριτική Ορεστιάδα –μεταξύ άλλων- απασχόληση σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία, εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στα γονατισμένα ασφαλιστικά μας ταμεία και, σε σύγκριση με την γνωστή μας Coca Cola σε κόκκινο κουτί, περιορισμό των εισαγωγών και του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου το οποίο αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες εξάρτησης της χώρας μας από επικίνδυνους και απαιτητικούς τοκογλύφους – δανειστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Coca-Cola Hellenic (ελέγχεται από τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη και δραστηριοποιείται σε 28 χώρες του κόσμου), στις 11 Οκτωβρίου 2012 ανακοίνωσε την απόφασή του να μεταφέρει την έδρα του από την Ελλάδα στην Ελβετία, διαψεύδοντας στην πράξη την δική του «διάψευση» (Βήμα - 10 Ιουλίου 2012) σε φήμες που προανήγγειλαν την μεταφορά της έδρας του Ομίλου. (Σχετικό με το θέμα αυτό είναι το άρθρο μας 2 Νοεμβρίου 2012 με τίτλο : Business Exit: Όταν αγαπάμε την Ελλάδα δεν την εγκαταλείπουμε εν μέσω καταιγίδας!).
Συμπέρασμα: Εμείς είτε σαν καταναλωτές, είτε σαν επαγγελματίες θα «ψηφίζαμε» την 100% ΕλληνικήGreen Cola αφού έχουμε προ πολλού «ξεκολλήσει» από τα εισαγόμενα προϊόντα, επιλέγοντας με απόλυτη επιμονή για όλες τις καθημερινές καταναλωτικές μας ανάγκες προϊόντα (τρόφιμα, μη τρόφιμα, ποτά), που φέρουν την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» για το καλό της εθνικής μας οικονομίας, της οικογένειας μας και –τις περισσότερες φορές- της τσέπης μας! Εσείς;
Νομίζω πως αδικείτε πολλούς Έλληνες με αυτό το άρθρο. Ελληνικό προϊόν είναι όποιο προϊόν φτιάχνεται στην Ελλάδα. Και η 3Ε εμφιαλώνει στη χώρα μας τα προϊόντα της, όπως και η Green Cola. Στόχος μας πρέπει να είναι όλες οι εταιρείες να είναι βιώσιμες, να παράγουν και να έχουν θέσεις εργασίας. Αν θέλουμε μόνο μία να υπάρχει, τότε εξυπηρετείται άλλος σκοπός...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆποψή μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται και τη μεγαλύτερη Ελληνική πολυεθνική και τη μικρή που παράγει παρόμοιο προϊόν.
Ας δώσει κίνητρα η ανάπτυξη του Σαμαρά ώστε να παράγουν ακόμα περισσότερα όλες οι εταιρείες, γιατί τότε θα χρειαστούν περισσότερους εργαζόμενους. Ας μην τρελαινόμαστε. Η μεταφορά έδρας μίας εταιρείας στο εξωτερικό -όπως και με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ- γίνεται για να μπορέσουν να δανειστούν φθηνότερα οι εταιρείες. Αν δε δανειστούν (που στην Ελλάδα δε μπορούν) θα κλείσουν. Θέλουμε χιλιάδες ακόμα να χάσουν τις δουλειές τους;;;
Άρα, ΞΕ-κολα και σκέψου ... Ελληνικά, θα έλεγα....
Η έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος ενέργειας, είναι πολιτικές που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που στοχεύει στη συρρίκνωση της οικονομίας ώστε να ελεγχθεί το έλλειμμα. Είναι η πολιτική του μνημονίου που συνυπέγραψαν οι πολιτικοί μας σωτήρες, με τις ευλογίες των βολεμένων συμπατριωτών μας(κομματόσκυλων-κηφήνων-νομάδων), για να επιτευχθεί το Success story. Προσωπικά αν είχα μια επιχείρηση στην Ελλάδα δεν θα καθόμουν να μου πίνει το αίμα η τρόικα και τα τσιράκια της. Άλλο πράγμα είναι ο πατριώτης και άλλο ο μακάκας, μην τα μπερδεύουμε. Την περίοδο των παχιών αγελάδων, τότε που ο μισός επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, χιλιάδες επιχειρήσεις, μεταφέρθηκαν με επιδότηση σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία, δεν άνοιξε μύτη. Κανείς δεν το έκανε θέμα. Τους ψηφίζαμε και τους ξαναψηφίζαμε γιατί τότε μας είχαν μπουκωμένους με δανεικά.. τι μας ένοιαζε εμάς αν έμεναν στη χώρα μόνο δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι? Τι μας ένοιαζε αν χάναμε 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας από την μεταφορά των επιχειρήσεων και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από την εισαγωγή λαθρομεταναστών? Τώρα όμως που ξυπνήσαμε είναι λίγο αργά γιατί το βαρέλι δεν έχει πάτο πλέον.. θα μας πάρουν και τα σώβρακα και πάλι θα χρωστάμε. Ούτε η κοκακόλα μας φταίει ούτε η Βιοχάλκο. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν συνεχίσουμε να βάζουμε το προσωπικό μας συμφέρον πάνω από το συλλογικό, δεν πρόκειται να δούμε φως στο τούνελ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι το ζητούμενο ποιός θα μας διασφαλίσει τα κεκτημένα μας. Να φύγουμε από ΠΑΣΟΚΟΝΔ και να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ που μας δίνει πιο πολλά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι.
ΣΗΜΕΡΑ κιόλας πρέπει οι εκπρόσωποι των δικαστικών και των στρατιωτικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο έθνος και την ιστορία και να αφήσουν το κλαψούρισμα και την τσέπη τους. Παραβιάζεται το Σύνταγμα καθημερινά κύριοι, πεθαίνουν Έλληνες, φεύγουν τα παιδιά μας, ξεπουλιέται η περιουσία μας, υποθηκεύεται το μέλλον μας και εσείς παζαρεύετε με την κυβέρνηση των τοκογλύφων τα κεκτημένα σας?
Δεν καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι που κυβέρνησαν τη χώρα τόσα χρόνια και την οδήγησαν σε αυτό το χάλι δεν μπορούν ξαφνικά να φορέσουν τη στολή του διασώστη? Αυτοί τους μόνους που τους ενδιαφέρει να σώσουν είναι τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τους εγχώριους και ξένους νταβατζήδες. Δεν είναι στόχος τους οι φοροφυγάδες και το μαύρο χρήμα της λίστας λανγκάρντ πχ αλλά στόχος τους είναι να πάρουν το σπίτι του φουκαρά που χρωστάει στην εφορία χίλια ευρώ γιατί έμεινε άνεργος και του βάζουν τεκμήρια διαβίωσης για να τον ''βοηθήσουν''... και φταίει ο κόσμος μετά που πάνω στην απελπισία του στρέφεται στη χρυσή αυγή για να γλιτώσει τη ζωή του την ώρα που είναι με τη θηλιά στο λαιμό?
Διάβασα κάπως αργά τα σχόλια, αλλά θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το πρώτο σχόλιο, ασφαλώς και δεν πρέπει να έχουμε αντίρρηση να αγοράσουμε μια Coca Cola που εμφιαλώνεται στην Ελλάδα και προσφέρει (επενδύσεις, εισφορές, έμμεσους φόρους) όπως ακριβώς και η Green Cola. Η αντίθεση έγκειται στην αγορά μιας Coca Cola που «Παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ε.Ε.», δηλαδή στην Βουλγαρία! Και η γνώμη μας είναι πως πρέπει να ψάχνουμε και να αγοράζουμε μια Cola που είναι «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ». Ας είναι Green Cola, Pepsi Cola ή όποια άλλη Cola – αρκεί να ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Όσον αφορά το δεύτερο, περιορίζομαι να συμφωνήσω μόνο στην άποψη «Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν συνεχίσουμε να βάζουμε το προσωπικό μας συμφέρον πάνω από το συλλογικό, δεν πρόκειται να δούμε φως στο τούνελ».