# #

26 Φεβ 2013

ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Νεαρή τοξικομανής στην είσοδο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στα Εξάρχεια.

Οι συνέπειες της κρίσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Τα μέτρα λιτότητας έχουν περιορίσει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και την πρόσβαση αυτών των ομάδων σε φαρμακευτική αγωγή. Ως αποτέλεσμα, οι θάνατοι των αστέγων και τοξικομανών έχουν αυξηθεί, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ένας νέος τύπος ... ναρκωτικής ουσίας, το «σίσα». 
Το «σίσα» το οποίο χαρακτηρίζεται ως το ναρκωτικό της κρίσης, είναι ένα παρασκεύασμα χαμηλού κόστους που απευθύνεται σε νέους χωρίς οικονομικές δυνατότητες και καταναλώνεται κυρίως σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας;
Πρόκειται για φτηνό ναρκωτικό και εύκολο στη χρήση με μεγάλη διεγερτική επίδραση, που μπορεί να κρατήσει το χρήστη έως και τρία 24ωρα άγρυπνο. Απώλεια βάρους, επιθετικότητα, έντονη διάθεση σεξουαλικότητας είναι μερικές ακόμη από τις παρενέργειες του «Σίσα». Το ναρκωτικό που αναφέρεται στις πιάτσες σαν «η κόκα των φτωχών» πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το «Σίσα» είναι ένας τύπος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη!
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι παρενέργειες καθιστούν τη «σίσα» εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία ενώ δεν λείπουν και οι συσχετισμοί της χρήσης με την αύξηση των κρουσμάτων HIV.
Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες.

3 σχόλια:

 1. Ποιος είναι ο φωτογράφος; Πολύ καλό μάτι, τύφλα να 'χει το μάγκνουμ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι εγώ, που τυχαίνει να είμαι η φωτογράφος, έχω την ίδια απορία: πού είναι το όνομα μου; Ποιός αποφάσισε να μεταφράσει με τόσο αυθαίρετο τρόπο το αρχικό αγγλικό κείμενο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παιδιά, δε φταίω, μου το έστειλαν με μέιλ ,όπως είναι...Το μόνο που μπορώ είναι να το ψάξω και να συμπληρώσω το όνομα....

   Διαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.