# #

9 Φεβ 2013

Η Κούβα στον δρόμο για την μετατροπή του καρκίνου σε χρόνια ασθένεια


Παρά τον δαιμονικό και απάνθρωπο αποκλεισμό κατά της Κούβας εδώ και δεκαετίες, αυτό το έθνος της Καραϊβικής έχει ηρωικά αναπτύξει και σφυρηλατήσει νέες μεθοδολογίες στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη με τη χρήση των διαθέσιμων πόρων, καθώς επίσης, εξάγει παράλληλα τη σοφία του προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, παρέχοντας άριστη υγειονομική περίθαλψη και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Στο κουβανικό "ισχυρό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας" κάνει αναφορά η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σχετικά με την εισαγωγή της βιοτεχνολογίας στη θεραπεία του καρκίνου στην Κούβα, με κατευθυντήριες γραμμές στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της επάρατης νόσου που παρέχει καθολική πρόσβαση σε όλες τις προσεγγίσεις, από την πρόληψη, τη διάγνωση , τη θεραπεία μέχρι και την.. παρηγορητική αγωγή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σχέδιο υποστηρίζεται από ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν τους ασθενείς τους τακτικά και να προλαμβάνουν τα προβλήματα υγείας τους σε πρώιμο στάδιο.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού, επίσης, αναφέρει πως το κουβανικό κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας, είναι "μια μεγάλη επένδυση στον τομέα της βιοτεχνολογίας και οι κουβανοί ερευνητές και επιστήμονες έχουν κάνει πρόσφατα σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση για νέες θεραπείες για τον καρκίνο και στον τομέα της βελτίωσης της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης". 

Αξιοσημείωτο είναι πως το 2008, το πρώτο εμβόλιο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα αναπτύχθηκε από το κουβανικό Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας στην Αβάνα. Το 2013, ένα δεύτερο εμβόλιο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας, Δρ Agustin Lage Davila, αναφέρει ότι "η βιοτεχνολογία είναι το κλειδί για τη μετατροπή του καρκίνου από μια θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια" και προσθέτει ότι "οι νέες τεχνολογίες χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας καθιστούν τις υποστηρικτικές διαδικασίες λιγότερο τοξικές.

Το ίδιο κέντρο έχει αναπτύξει το φάρμακο nimotuzumab, μια αντικαρκινική θεραπεία η οποία επιτίθεται σε προχωρημένους όγκους στο κεφάλι, στο λαιμό και στον εγκέφαλο. Είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο στοχεύει ειδικά μόρια των καρκινικών κυττάρων, που μοιάζουν με τα ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μόρια που στοχεύει είναι η πρωτεΐνη η οποία προκαλεί την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, "σήμερα η κουβανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας κατέχει περίπου 1.200 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα άκρως αποτελεσματικά αλλά και προσιτά σε τιμή, φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια της πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες".

Ας φανταστούμε τι θα μπορούσε να κάνει η Κούβα χωρίς τον ασφυκτικό κλοιό που οι απάνθρωπες Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γύρω από το λαιμό της...


Timothy Bancroft-Hinchey, Pravda.Ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.