# #

9 Ιουν 2012

TOΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ;

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Ο Ευγένιος Ολύμπιος, βουλευτής Πιερίας, προειδοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου - Ολύμπου για το ενδεχόμενο συμφωνίας της Δημ. επιχείρησης ΔΕΑΔΟ με ξένη εταιρία για εναπόθεση τοξικών αποβλήτων στο Λιτόχωρο!!!!!!!! όπως μας ενημέρωσε ο δ. σύμβουλος Νίκος Λάππας με δελτίο τύπου.......

Από έρευνα πληροφορηθήκαμε τα εξής: η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής υλικών μπαταριών TOSOH HELLAS (πρώην ΤΕΚΟΣΑ), έχει κάνει αντίστοιχη συμφωνία για την Γέφυρα Θεσσαλονίκης (ΒΛ. ΕΔΩ) και ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ επαναλαμάνουμε ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ πως ενδιαφέρεται και θα υποβάλλει ή κατά άλλους έχει ηδη υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα για το Λιτόχωρο και μάλιστα αυτό θα συζητηθεί προσεχώς στο Περιφερειακό  Συμβούλιο.....

Η εταιρία υποστηρίζει πως τα απόβλητα αυτά δεν είναι επικίνδυνα, ο Δήμος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά εύλογα υπάρχει δυσπιστία απέναντι και στους δύο.....Ιδιαίτερα αφου ομολογούν πως έχουν γίνει συζητήσεις τις οποίες ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΑΝ !!!!!!!!!!!!

ΑΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ..........


ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΙΟΥ 2012.

● ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.
● ΑΡΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.

Πέρα από τα 30 θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη προέκυψε συζήτηση και για άλλα δύο ζητήματα εκτός ημερησίας:
- Το πρώτο τέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης από τον δημοσιογράφο και υποψήφιο βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Πιερία κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο, στον οποίο ευχόμαστε καλό προεκλογικό αγώνα και καλή…επανεκλογή!
Ο κ. Παπαδόπουλος ουσιαστικά μας προειδοποίησε για τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα, τα οποία σκοπεύει να αποθέσει στην περιοχή μας εταιρεία ξένων συμφερόντων σε χώρο που ανήκει στη δικαιοδοσία της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. μετά από συμφωνία με την εν λόγω Δημοτική Επιχείρηση. Παρενέβη στο σημείο εκείνο ο δημαρχεύων κ. Φαρμάκης, που τυγχάνει και πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., και αφού διευκρινίστηκε ότι γινόταν λόγος για την ίδια εταιρεία, μας πληροφόρησε πως υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον πριν από μερικά χρόνια, διαβεβαίωσε όμως πως έκτοτε δεν ανακινήθηκε ξανά το θέμα και η συγκεκριμένη εταιρεία δεν επανήλθε με σχετικό αίτημα.
Αμέσως μετά ζήτησα τον λόγο και αφού ευχαρίστησα τον κ. Παπαδόπουλο για την παρέμβασή του, διατύπωσα την – εύλογη πιστεύω – απορία σχετικά με το πώς ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που υποτίθεται ότι έχει «παγώσει» εδώ και καιρό, ανακύπτει ξαφνικά εκ νέου. Ποιο ήταν δηλ. το στοιχείο εκείνο που ξαναφέρνει στην επιφάνεια το θέμα – για το οποίο σημειωτέον δεν είχαμε από τη διοίκηση καμία πρότερη ενημέρωση, επομένως το θεωρεί ανύπαρκτο. Ουσιαστικά ζήτησα να μάθουμε αν υπάρχει όντως φωτιά πίσω απ’ τον καπνό! Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είχε βάσιμη πληροφόρηση πως το όλο ζήτημα θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα και ζήτησε – το αυτονόητο – ως Δ.Σ. του δήμου να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Σε ό,τι μας αφορά ως παράταξη είναι δεδομένο ότι θα διαφυλάξουμε, όπως κάνουμε πάντα, «ως κόρην οφθαλμού» τα συμφέροντα και πρωτίστως την υγεία των συνδημοτών 
μας και επομένως θα παρακολουθούμε την υπόθεση από πολύ κοντά και με μεγάλη προσοχή! Χαιρόμαστε που προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημαρχεύοντος. Επειδή όμως «πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις» πληροφορηθήκαμε πως κάποια «παπαγαλάκια» άρχισαν τη διασπορά ειδήσεων και την προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη στο ενδεχόμενο να έρθουν στην περιοχή μας τα δήθεν «αβλαβή» αυτά απόβλητα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ενδεχόμενη «διγλωσσία» της πλειοψηφίας και ζητούμε επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όσοι – ενδεχομένως – νομίζουν πως εκμεταλλευόμενοι την δυσχερή οικονομική θέση του δήμου, μπορούν να παίζουν με το περιβάλλον και την υγεία όλων μας, θα μας βρουν απέναντι!
- Το δεύτερο ζήτημα προέκυψε στη μέση περίπου της συνεδρίασης από την παρέμβαση μεγάλης ομάδας παραγωγών από την περιοχή της Βροντούς, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα φετινά τέλη άρδευσης (στρεμματικό σύστημα υπολογισμού) σε συγκεκριμένες περιοχές (κυρίως Ρόγγια και Τσαπουρνιά) και ειδικότερα για τις καινοτόμες καλλιέργειες (π.χ. ροδιές).
Υπενθυμίζω ότι η παράταξή μας δεν είχε ψηφίσει τα συγκεκριμένα τέλη διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ήρθαν προς ψήφισιν και στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δ.Σ. χωρίς εισήγηση, κάτι που θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο! Επειδή όμως δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τόνισα προς τους παραγωγούς πως εάν είχε τηρηθεί τότε η προβλεπόμενη διαδικασία πιθανόν να υπερψηφίζαμε κι εμείς, καθώς παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσα για το στρεμματικό σύστημα, ελάχιστες αντιδράσεις υπήρξαν επί της ουσίας σε εκείνη τη συνεδρίαση, καθώς θυμάμαι χαρακτηριστικά πως σε ερώτηση που απηύθυνα στους προέδρους των κοινοτήτων της δημ. ενότητας Δίου, στο σύνολό τους δήλωσαν πως, αν μη τι άλλο, το σύστημα αυτό ήταν καλύτερο από το προηγούμενο. Ρώτησα λοιπόν τους παραγωγούς της Βροντούς πως και δεν είχαν διατυπώσει νωρίτερα τις ενστάσεις τους, είτε σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δ.Σ., είτε στην πρόσφατη συνάντηση των τοπικών συμβουλίων και των δημ. συμβούλων της ενότητας Δίου που μάλιστα έλαβε χώρα πριν από λίγες εβδομάδες στη Βροντού. Η απάντησή τους ήταν πως δεν ήταν ενήμεροι για καμία από τις δύο συνεδριάσεις.
Αυτή ακριβώς ήταν και η ένσταση που είχα διατυπώσει λίγο νωρίτερα για τον τρόπο που οργανώθηκε η συνάντηση στη Βροντού με κύριο θέμα την άρδευση. Ως παράταξη είμαστε πάντοτε υπέρ τέτοιων διαβουλεύσεων και τις ζητάμε επίμονα. Θέλουμε όμως να έχουν ουσία κι αποτέλεσμα! Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιες συναντήσεις να μην προσκαλούνται – κατά δήλωσή τους – οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλ. οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Στον «βιαστικό» σχεδιασμό της συνάντησης αποδίδουμε και την μικρή συμμετοχή και όχι σε αδιαφορία των συναδέλφων.
Εν πάσει περιπτώσει μετά από τη σύγχυση που αρχικά επικράτησε από διφορούμενες δηλώσεις μελών της πλειοψηφίας, και η οποία ξεκαθαρίστηκε κατόπιν παρεμβάσεων δικών μου και της κ. Κουρίτα, καταλήξαμε στην πραγματοποίηση σύντομα μίας νέας συνάντησης συμβούλων, κοινοτήτων και φορέων της ενότητας Δίου ειδικά για την άρδευση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής, όπου κριθεί αναγκαίο. Τέλος, ζήτησα από τους παραγωγούς στο μεσοδιάστημα να διατυπώσουν γραπτώς τις ενστάσεις και κυρίως τις αντιπροτάσεις τους για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να είμαστε όλοι πληρέστερα ενημερωμένοι!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.