# #

9 Ιουν 2012

Ποιες είναι οι υπερ-τροφές του Ιουνίου;


Ποιες είναι οι υπερ-τροφές του Ιουνίου;
Το καλοκαίρι έχει μπει πλέον και επίσημα και ο πρώτος μήνας της αγαπημένης μας εποχής μας φέρνει διάφορες τροφές που εκτός από απολαυστικές, είναι και άκρως δυναμωτικές για τον οργανισμό μας.
Κάθε εποχή πολλοί από εσάς ίσως διαπιστώνετε ότι η διατροφή σας αλλάζει και το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο του έτους την ανάγκη να αυξήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας. 
Οι επιλογές στα ράφια του μανάβικου ή του σούπερ-μάρκετ είναι πολλές και υπόσχονται να σας χαρίσουν ενέργεια όλη την ημέρα, παρέχοντας στον οργανισμό σας απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες κ.ο.κ., ενώ εν μέσω ζέστης και υποχρεώσεων, μερικά δροσερά φρούτα ή μια φρέσκια σαλάτα φαντάζουν σαν τα ιδανικά γεύματα.
Μαζί, λοιπόν, με τις δικές σας αγαπημένες επιλογές φρούτων και λαχανικών, καταναλώστε και τις παρακάτω 7 υπέρ-τροφές, οι οποίες βρίσκονται στην εποχή τους και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν μερικές από τις πιο ευεργετικές τροφές του Ιουνίου, που θα μας κάνουν να ζήσουμε το καλοκαίρι με ακόμη περισσότερη ...
ενέργεια.
Σύκα: γεμίζουν το μάτι – και το στομάχι
Κάθε καλοκαίρι που τα απολαμβάνουμε είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από το προηγούμενο και τα θρεπτικά τους συστατικά είναι τόσο μεγάλης αξίας που οι επιδράσεις τους είναι άμεσα φανερές. Αρκεί να σκεφτείτε ότι είναι πολύ «εύκολα» φρούτα όσον αφορά το πεπτικό και έχουν κατά 80% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο σε σχέση με τις μπανάνες. Ακόμη, έχουν περισσότερο σίδηρο από τα περισσότερα φρούτα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε μαγνήσιο, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, με μόλις 20-40 θερμίδες ανά φρούτο. Φάτε τα σκέτα, τυλίξτε τα με προσούτο ή προσθέστε τα στην πίτσα, τη σαλάτα ή την πρωινή σας βρώμη και ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.
Κολοκυθάκια: δώστε άλλη γεύση στη σαλάτα σας
Με λίγες θερμίδες και λίπος, τα κολοκυθάκια αποτελούν μια εύγεστη καλοκαιρινή επιλογή, πλούσια σε βιταμίνη C και A. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά τους, όμως, είναι και το ότι μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, από σαλάτες μέχρι πίτες – αρκεί να μην τα προτιμήσετε τηγανητά. Μπορεί να αποτελούν ένα νόστιμο ορεκτικό, αλλά οι θερμίδες τους φτάνουν τις 250, καθώς απορροφούν το λίπος του λαδιού κατά το τηγάνισμα.
Βερίκοκα: «μυρίζουν» καλοκαίρι
Με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, αλλά και ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C και καλίου, τα βερίκοκα αποτελούν μια καλή επιλογή για σνακ, χαρίζοντάς σας τη γλυκιά και χυμώδη γεύση τους. Έχετε πάντα μερικά μαζί σας στο γραφείο (με 25 θερμίδες το ένα, μπορείτε να τα καταναλώσετε ανά πάσα στιγμή) και δοκιμάστε τα ψιλοκομμένα μαζί με παγωμένο γιαούρτι, για να δροσιστείτε... θρεπτικά.
Μαυρομάτικα φασόλια: βιταμινούχα και χορταστικά
Οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες είναι η εποχή τους και είναι ευκαιρία να μπουν αυτό το διάστημα στη διατροφή σας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β1, όπως επίσης και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και ψευδάργυρου. Βράστε τα και «πετάξτε» τα μέσα στην καλοκαιρινή σας σαλάτα ή προσθέστε τα σε κάποιο άλλο πιάτο λαχανικών που θα ετοιμάσετε.
Φράουλες: υγιεινό επιδόρπιο
Μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει την πείνα μας για κάτι γλυκό και ταυτόχρονα να μας χαρίσει δεκάδες οφέλη. Η φράουλα έχει τη δυνατότητα να δράσει φυσικά ως προς τη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς μας, ενώ αποτελεί και μια φυσική λύση για λευκά δόντια, αφού περιέχει μαλικό οξύ, ένα ένζυμο που συναντάμε στις περισσότερες οδοντόκρεμες. Συν τοις άλλοις, μια μερίδα φράουλες μας παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Χρησιμοποιήστε τες σε τάρτες φρούτων, σε σαλάτες, στο γιαούρτι κ.ο.κ. ή προτιμήστε τες σκέτες χωρίς ζάχαρη ή με ελάχιστη καστανή.
Νεροκάρδαμο: μια τονωτική γαρνιτούρα – και όχι μόνο
Πλούσιο σε ευεργετικές φυτοχημικές ουσίες, όπως γλυκοσινολάτες, οι οποίες μας προσφέρουν προστασία από ασθένειες, το νεροκάρδαμο προσθέτει μια πιο πιπεράτη γεύση στα πιο πικρά πράσινα λαχανικά, ενώ έχει υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών από τα μήλα και το μπρόκολο. Ακόμη, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι το νεροκάρδαμο αποτελεί ιδανική τροφή για την αποθεραπεία του οργανισμού μετά από έντονη άσκηση. Μπορείτε να το προσθέσετε σαν γαρνιτούρα στα πιάτα σας, αλλά να το απολαύσετε και σε μορφή πουρέ με την προσθήκη σπανακιού ή να το συμπεριλάβετε στη σούπα σας, σε μια σάλτσα, στο σουφλέ κ.ο.κ.
Ακτινίδιο: πρωταγωνιστής στις φρουτοσαλάτες
Άλλο ένα πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη C –το οποίο μας παρέχει μάλιστα περισσότερη από όση χρειαζόμαστε καθημερινά- το ακτινίδιο αποτελεί επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Αφαιρέστε τη φλούδα τους και προσθέστε τα στη σαλάτα σας ή σε ένα καλοκαιρινό smoothie σας.
clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.