# #

25 Αυγ 2011

Ολυμπος...Το βουνο των Θεων ! Δειτε καταπληκτικες φωτογραφιες...


ΟΛΥΜΠΟΣΘα ξεκινήσω με τις κοινοτυπίες που λέγονται γι΄αυτό το βουνό, το σπίτι των θεών, το ψηλότερο όρος της Ελλάδας κλπ.
 Ο Όλυμπος όμως είναι ένα βουνό με απίστευτη βιοποικιλλότητα, χλωρίδας και πανίδας, αφού είναι από τη μία τόσο κοντά στη Θαλάσσα, ενώ καλύπτει χάριν στο ύψος του όλες τις ζώνες βλάστησης από τα μεσογειακά φρύγανα μέχρι τα εκτεταμένα αλπικά λιβάδια.
 Και όμως αυτό το βουνό πλεον απειλείται βάναυσα από ...διανοίξεις ασφαλτοδρόμων μέχρι τα 2.200μ! και μεσοπρόθεσμα με δημιουργία χιονοδρομικών ξενοδοχείων και λοιπών ¨αναπτυξιακών ¨ έργων.


Ξημέρωμα λοιπόν στη Θέση πετρόστρουγκα (2050μ.) , με τις ακτίνες του ήλιου να ανακλώνται στα νερά του Θερμαϊκού.Πιο πάνω, στα Σκούρτα (2.450μ.) με το διάσελο ¨Λαιμός¨ σε πρώτο πλάνο, το οροπέδιο των Μουσών λίγο πιο πίσω και το Στεφάνι στο βάθος.Στο οροπέδιο των Μουσών, στη σκιά του Θρυλικού ¨Στεφανιού¨, του θρόνου του Δία (2.911μ.)Το ξακουστό ¨πέρασμα του Γιόσου¨, ένα απότομο πέρασμα πριν την έξοδο στο οροπέδιο, από το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Ελληνκής Ορειβασίας.Στη βάση του ημιαναρριχητικού μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Μύτικα.Η θέα από την κορυφή του Μύτικα.Ωραίο βουνό, που όμως μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.Στα ¨μυτίκια¨ του Μύτικα.


Η παγετωνική κοιλάδα στο ξερολάκκι. Εδώ κάποτε ήταν παγετώνας μέχρι κάποιους αιώνες πριν.
Η κορυφή Σκολιό (2.909μ.)Πιο χαμηλά στα πλούσια δάση μαύρης Πευκης, Ελάτης και Οξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.