# #

9 Μαρ 2010

Δεν πρέπει όμως όλοι να κάνουμε θυσίες;


Μια πολύ ενδιαφέρουσα και τολμηρή συνέντευξη έδωσε ο κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, Πληρεξούσιος Υπουργός Β, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων στην εφημερίδα Free Sunday. Χωρίς φόβο και με πάθος ο διπλωμάτης απευθύνεται στην ηγεσία του ΥΠΕΞ και παραθέτει την επιχειρηματολογία του εναντίον της – όπως υποστηρίζει – επιχειρούμενης διάλυσης της διπλωματικής υπηρεσίας.

-Ευσταθεί ότι επικρατεί αναβρασμός στο συνήθως ατάραχο ΥΠΕΞ;

Είναι φυσικό. Όταν με τα σχεδιαζόμενα κυβερνητικά μέτρα, επιβληθεί επιπρόσθετος φόρος 35-45% στους υπαλλήλους που υπηρετούν στις Πρεσβείες, στους Διεθνείς Οργανισμούς και στα Προξενεία μας στο εξωτερικό, οι άνθρωποι αγωνιούν για το μέλλον τους. Ποιος υπάλληλος είναι σε θέση να πληρώσει, επί πλέον των όσων ήδη κατέβαλλε, άλλα 20.000€ με 30.000€ στην εφορία; Απλούστατα, δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα..Ηδη υποβάλλουν αιτήσεις οι συνάδελφοι του εξωτερικού καί ζητούν να μετατεθούν άμεσα στην Αθήνα. Το 90% των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που υπηρετούν στο εξωτερικό θα ζητήσει να επιστρέψειί στην Αθήνα, τους επόμενους μήνες., ώστε να μην υποβληθεί στην εξουθενωτική φορολόγηση που μας επιβάλλει η Κυβέρνηση .Βρισκόμαστε ενώπιον της κατάρρευσης της στελέχωσης της Εξωτερικής Υ[ηρεσίας.

-Δεν πρέπει όμως όλοι να κάνουμε θυσίες;

Θυσίες ναι, ανθρωποθυσίες όχι! Η φορολόγηση στον υψηλότερο δυνατό συντελεστή 40%, της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ στο εξωτερικό, αφού προηγουμένως περικοπεί κατά 10%, συνιστα εξόντωση. Λαμβάνουμε μία έκτακτη αποζημίωση όταν υπηρετούμε στο εξωτερικό, την οποία δεν λαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε στην Αθήνα για να καλύψουμε ανελαστικά έξοδα που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω της αποστολής μας στο εξωτερικό, δηλ. ενοίκια κατοικιών, πανάκριβα δίδακτρα σχολείων, στοιχειώδη έξοδα παραστάσεως. Θα φορολογηθούν, λοιπόν,οι υποχρεωτικές μας δαπάνες καί όχι κάποιο εισόδημα τύπου bonus που λαμβάνουν δάφορα golden boys!.Αλλωστε αυτού του τύπου τα εισοδήμτα –στην Ελλάδα ζούμε–δεν θίγονται από τα νέα μέτρα. Σημειώστε επίσης, ότι τα παιδιά μας στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως η δωρεάν Παιδεία, οι σύζυγοι μας δεν έχουν καμία δυνατότητα να αναπτύξουν δική τους επαγγελματική ενασχόληση. Με τα τωρινά της επίπεδα, η Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής υπολείπεται δύο και τρεις φορές, των αντίστοιχων παροχών που λαμβάνουν οι ξένοι συνάδελφοι. Εάν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια, ένας Γραμματέας Πρεσβείας με οικογένεια θα πρέπει να ζήσει στη Ντόχα του Κατάρ με 3.500 ευρώ, όταν ένα μέτριο διαμέρισμα 70 τμ έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ. Πού θα μείνει; Στις φαβέλες; Δεν θα ήθελα καν να διανοηθώ την τύχη που περιμένει τους συναδέλφους στη Βαγδάτη, στο Ισλαμαμπάντ ή στην Κινσάσα, που οι συνθήκες ασφαλείας τους θα επιδεινωθούν στο πολλαπλάσιο.Αν ειναι να δυστυχούν και να κινδυνεύουν το κάνουν καί στην Αθήνα.

-Αυτά όλα είναι πολύ λογικά. Δεν είναι όμως, σαν να ζητάτε την εξαίρεσή σας;

Είναι η εισαγόμενη ρύθμιση αυτή που συνιστά κραυγαλέα εξαίρεση. Γιατί θα είμαστε η μόνη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, που θα μειωθούν οι αποδοχές τους, κατά 40%, ενώ σε όλους τους άλλους κατά 10%. Πρόκειται για μία προκλητικά άνιση μεταχείρισή μας. Δεν διεκδικούμε την εξαίρεσή μας από τα μέτρα που θα βαρύνουν τον Ελληνικό λαό. Ωστόσο, οι τελευταίες αυξήσεις μισθού που έλαβαν οι διπλωμάτες ήταν το 2002. Σημειώστε, επίσης, την εξακολουθητική και χωρίς ανταμοιβή υπερωριακή εργασία την οποία επιτελούμε. Ένας νέο-εισερχόμενος στον Κλάδο, Ακόλουθος Πρεσβείας, απασχολείται μέχρι και 70 ώρες, τον μήνα, απλήρωτες βάρδιες στην Κρυπτο – γραφική Υπηρεσία, πέραν του κανονικού ωραρίου. Οι καθαρές αποδοχές του, χωρίς τις επικείμενες περικοπές, είναι 1.100 ευρώ το μήνα. Τι προοπτικές διανοίγονται πια, για αυτούς τους νέους ανθρώπους με τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα, τη γλωσσομάθεια, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης, κλπ;

-Έχει ενημερωθεί για τις θέσεις σας η Κυβέρνηση;

Έχουμε, νομίζω, εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε το πρόβλημα να γίνει κατανοητό. Εν τούτοις, η Κυβέρνηση προχωράει στον σχεδιασμό της. Έναντι ελάχιστων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, επιχειρείται η οικονομική μας εξόντωση, η διάλυση της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Ποιοι μηχανισμοί θα αναλάβουν την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό; Από πού θα προέλθουν καί τι θα πρεσβεύουν αυτοί οι μηχανισμοί;

-Και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τις εθνικές μας υποθέσεις…..

Ακριβώς. Κανείς δε μπορεί να ισχυρισθεί ότι τα πράγματα βαίνουν αίσια. Επίκεινται καθοριστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι εν δυνάμει ασταθής και ο διεθνής περίγυρος σε αναστάτωση. Ποιος θα αναλάβει τις δύσκολες σχέσεις μας με την Ε.Ε., όταν θα καταρρεύσει στελεχιακά η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες; Με τι είδους εκπροσώπηση, θα αντιμετωπίζει η χώρα τον καταιγισμό της κακόβουλης και συχνότατα αναξιόπιστης διεθνούς αρθρογραφίας εναντίον της; Ποιος θα προωθεί τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο εξωτερικό, όταν θα έχουν κλείσει οι Πρεσβείες; Θα περίμενε κανείς από μία χώρα των δικών μας ιδιαιτεροτήτων, μία προσπάθεια αναβάθμισης του ΥΠΕΞ και όχι, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, την απαξίωση και την άλωσή του.Όμως ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχουμε εκχωρήσει ένα τμήμα της εθνικής κυριαρχίας μας. Αν έχει εκχωρηθεί ένα τμήμα, δεν σημαίνει ότι εκχωρήθηκε το σύνολο.Δεν ειναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά .Οφείλουμε να το ανακτήσουμε.Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο ρόλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν, πάντα, περιθώρια εθνικής αυτοτέλειας στην περίπλοκη διεθνή κονίστρα και αξίζει να αγωνίζεται κανείς για τη διεύρυνση τους . Στον τραχύ αυτόν αγώνα, είμαστε διατεθειμένοι με αυταπάρνηση και επιμονή να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αντιστεκόμενοι, πρωτίστως,στην –τυχαίως άραγε;;–επιχειρούμενη διάλυσή μας. Άλλωστε, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η χώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση, κάποιος θα πρέπει να επιτηρεί τους επιτηρητές. Η εξωτερική πολιτική είναι δημόσιο αγαθό. Ως θεματοφύλακες της, δεν απεμπολούμε την ευθύνη μας για την προστασία του. Στις σκληρές αυτές ώρες της δοκιμασίας, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα στην εθνική αξιοπρέπεια. Έχει δικαίωμα να μην υποστεί ταπεινωτικές εξελίξεις στην εξωτερική μας πολιτική.

http://adopana.wordpress.com
http://www.zoomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.