# #

3 Νοε 2022

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

 

 

Ναός του Αγίου Νικολάου Παλαιάς Λεπτοκαρυάς

 

  Πρόσφατα, ως επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τον Δημό-τη», επισκέφτηκα  τον  Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Βασική αιτία της επίσκεψής μου αποτέλεσε ο Ναός της Παλαιάς Σκοτίνας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρήζει άμεσης επέμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της διολίσθησης.

  Παρέδωσα στον Σεβασμιότατο την επιστολή που είχε αποσταλεί στον τότε (22/10/2012) Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, από την τότε διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαθανασίου. Επιπλέον, ενημέρωσα τον Σεβασμιότατο για την κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε ο τότε Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου με την κ. Μενδώνη η οποία, εκείνη την περίοδο, ήταν Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και η οποία είχε στείλει αρχαιολόγους να επισκεφτούν το μνημείο.

  Παράλληλα όμως, με τον Σεβ. κ. Γεώργιο συζητήσαμε και για όλες τις εκκλησίες εντός των ορίων του Δήμου Δίου-Ολύμπου, βυζαντινές αλλά και μεταγενέστερες, επειδή οι εν λόγω Ναοί, εκτός από τόπους λατρείας, αποτελούν ταυτόχρονα και θρησκευτικά όπως επίσης και ιστορικά μνημεία για τον λαό της Πιερίας.

  Πρόκειται για τις εκκλησίες του Χριστού της Σκοτίνας, του Αγίου Αθανασίου Παλαιάς Σκοτίνας, του Αγίου Νικολάου Παλαιάς Λεπτοκαρυάς,

της Αγίας Τριάδας Παλαιάς Λεπτοκαρυάς, του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νέας Εφέσου, της Αγίας Τριάδας Παλαιάς Βροντούς, του Αγίου Δημητρίου Δίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ή της Παναγίας) Παλαιάς Σκοτίνας.

  Αναφερθήκαμε, λοιπόν, σε όλες τις εκκλησίες που συμπεριλήφθηκαν σε εκείνη την επιστολή προς τον τότε Υπ.Πολιτισμού, διότι, για τις περισσότερες εξ αυτών, δεν έχει εκδηλωθεί από τότε ενδιαφέρον από τις δημοτικές αρχές.

  Βεβαίως, όλα τα προαναφερθέντα μνημεία σχετίζονται, πρωτίστως, με την πνευματική λατρεία, δηλαδή με την Εκκλησιαστική Διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως και με τη συμμετοχή του λαού μας. Θα μπορούσαν όμως να αποτελέσουν ταυτόχρονα και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, κυρίως ορθοδόξων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον θρησκευτικό τουρισμό.

  Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο κ. Γεώργιο για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα μου να τον επισκεφτώ αλλά και για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε.

  Γνωρίζω πάρα πολύ καλά το ενδιαφέρον του τόσο για την πνευματική προκοπή Κλήρου και Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και για την ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από τα βυζαντινά και μεταγενέστερα μνημεία. Και είμαι βέβαιος ότι με παρεμβάσεις του και κατάλληλες ενέργειές του θα αναδειχθεί ο πνευματικός και ιστορικός πλούτος του τόπου μας.

 

 

 

 

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.