# #

7 Σεπ 2022

Είναι πολλά τα λεφτά, δήμαρχε...

 



Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ο συνεταίρος της διοίκησης Γερολιόλιου, Αστέριος Φαρμάκης, πρότεινε στον δήμαρχο να κάνει η δημαρχία του λαϊκή συνέλευση για να προβάλλει το έργο της που δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε.

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε, αν και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η διοίκηση Γερολιόλιου, ενώ είχε 15 μέρες την ευκαιρία και όλα τα Μέσα της Πιερίας στο πλευρό της, πρόβαλλε μόνο το επερχόμενο έργο της ασφαλτόστρωσης των 3 εκατομμυρίων ευρώ και όχι τις μεγάλες της επιτυχίες στη διοίκηση της ...

ΔΕΑΔΟ.

Η απάντηση, βέβαια, βρίσκεται στις 8/8/2022, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ (μέλη της στελέχη των Γερολιόλιου, Δημόπουλου, Φαρμάκη και Μυλωνέρου) που συνεδρίασε με εφτά θέματα.

Στο 2ο θέμα αποφάσισε να κλείσει συμφωνία με τον ανάδοχο των ασφαλτοστρώσεων των 3.000.000, στις τιμές του περασμένου Μαρτίου -τουλάχιστον- και με σημαντική έκπτωση.

Στο 5ο θέμα της συνεδρίασης, η διοίκηση της ΔΕΑΔΟ αναπροσάρμοσε τον τιμοκατάλογο των προϊόντων της και αύξησε τις τιμές. Λίγα λεπτά πριν...είχε πουλήσει το ποιοτικό προϊόν της φτηνότερα. Στην ίδια συνεδρίαση…

Και στο 7ο θέμα, σαν μόνιμη υπενθύμιση της τραγικής μοίρας της δημοτικής επιχείρησης, η ΔΕΑΔΟ πήρε πάλι εγγύηση από τον Δήμο για να πληρώσει έναν ακόμη διακανονισμό της ΔΕΗ που απειλούσε να της κόψει το ρεύμα.

Όταν μου δόθηκε ο λόγος, ως επικεφαλής παράταξης, ζήτησα από τον δήμαρχο να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συνεδρίαση της ΔΕΑΔΟ  και ο κος Γερολιόλιος αφού, πρωτίστως, περιέγραψε μια διαδικασία με τον ανάδοχο (από πότε και μετά έγινε ανάδοχος;) που μπορεί να ήρθε σε συνεννόηση με την δημοτική επιχείρηση για την τιμή πώλησης των υλικών που χρειάζεται, ακόμη κι ένα χρόνο πριν (γενικότητες και ασάφειες, όπως συνηθίζει, άλλωστε), διαβεβαίωσε το σώμα ότι όλα  είναι μια χαρά καμωμένα και στο τέλος μου ζήτησε  να εξηγήσω τι ...υπονοώ!!!

Ρωτάμε, λοιπόν, και δημόσια τον δήμαρχο που παραδέρνει μεταξύ “κουβέντας” και “συμφωνίας”:

Γιατί ενώ η εταιρεία είναι γνωστό ότι βρίσκεται  σε  δεινή οικονομική κατάσταση δέχτηκε να κλείσει συμφωνία με τις τιμές του περασμένου Μαρτίου; 

Γιατί ενώ οτιδήποτε σχετίζεται με τον τομέα της ενέργειας, σημειώνει αύξηση το τελευταίο 6μηνο γεγονός που επιβαρύνει το κόστος  λειτουργίας της ΔΕΑΔΟ η επιχείρηση πουλά το προϊόν της με παλιές τιμές; 

Ποιο είναι το όφελος της;

Γιατί το θέμα αυτό προηγήθηκε του 7ου θέματος όπου όπως προαναφέρθηκε η ΔΕΑΔΟ αναπροσάρμοσε τον τιμοκατάλογο των προϊόντων της και αύξησε τις τιμές. 

Η σειρά εισήγησης των θεμάτων γεννά ερωτήματα που αφορούν  ακόμα και την επιβίωση της επιχείρησης;

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το σώμα καθόρισε την άποψή του για την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για το πόσα θα πληρώσει ο Δήμος Δίου-Ολύμπου (όλοι εμείς), για το 2022 και το 2023, στον διαχειριστή του ΧΥΤΑ μας. Την εισήγηση του θέματος θα έκανε -σύμφωνα με την προεδρεία του σώματος και την διοίκηση- η Τεχνική Υπηρεσία. Στέλεχός της δεν προσήλθε. Οι αρμόδιοι για παρόμοια θέματα αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Καραλής, και Τεχνικών Έργων και εκπρόσωπος του Δήμου μας στο ΦΟΔΣΑ, Κ. Κουριάτης, δεν προσήλθαν. Λίγες κουβέντες μας είπε τελικά η γενική γραμματέας του Δήμου.

Τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης Γερολιόλιου δεν άρθρωσαν λέξη..

Προσωπικά τάχθηκα κατηγορηματικά κατά της αποδοχής της απόφασης του ΦΟΔΣΑ να του πληρώσουμε 1.423.383,71 ευρώ, σε τέσσερις δόσεις, μέσα στο 2023 και διερωτήθηκα για ποιο λόγο θα πληρώσουμε 1.423.383,71 ευρώ, ενώ ο Δήμος μαζεύει τα σκουπίδια που καταλήγουν, με δικά μας μέσα και έξοδα, στον δικό μας ΧΥΤΑ, με τον ΦΟΔΣΑ να είναι μόνο ο διαχειριστής στην δική μας περιουσία και γι’ αυτούς τους λόγους  κάλεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να ταχθεί κατά του παράλογου χαρατσιού.

Την ίδια θέση έλαβαν  στην συνέχεια και οι κύριοι Α. Φαρμάκης και Α.Χονδρόπουλος ενώ τα  στελέχη της διοίκησης Γερολιόλιου δεν άρθρωσαν λέξη..

Ακολούθησε μία οργισμένη επίθεση του δημάρχου  κατά των τριών – μεταξύ αυτών και του Φαρμάκη - με απαράδεκτο χαρακτηρισμό και, βάζοντας τέλος - όπως είπε- στις ασυναρτησίες, τελικώς.....πρότεινε ακριβώς αυτό που είχαμε ήδη προτείνει  οι τρεις προαναφερθέντες σύμβουλοι, τους οποίους λίγα λεπτά πριν μας πρόσβαλλε υποστηρίζοντας ότι λέμε ασυναρτησίες.

Πρότεινε, λοιπόν, την αρνητική γνωμοδότηση, γιατί μόνο γνωμοδοτικό δικαίωμα έχουμε για το αν θα πληρώσουμε 1.423.383,71 ευρώ στον ΦΟΔΣΑ. Ο δήμαρχος τα έριξε όλα στο Τέλος Ταφής για το οποίο ποτέ δεν παραπονέθηκε και ποτέ δεν αντέδρασε, σε κανέναν. Ούτε καν στον ΦΟΔΣΑ...

Θα επανέλθουμε και στα δύο θέματα.

Κυρίως γιατί είναι πολλά τα λεφτά, κε δήμαρχε.

Και αυτά που γλιστράνε μέσα από τα χέρια μας στη ΔΕΑΔΟ και αυτά που αρπάζονται μέσα από τις τσέπες μας από τον ΦΟΔΣΑ.

Και γιατί και η διοίκηση σας ποτέ δεν έκανε το παραμικρό για την πραγματική, αποτελεσματική ανακύκλωση που θα μείωνε το Τέλος Ταφής.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι αναμένουμε  από τις 23/8/2022, να μας ενημερώσετε τι θα πράξει η διοίκησή σας και το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου η γνωμοδότησή μας προς το ΦΟΔΣΑ να μην γίνει ένταλμα πληρωμής ενός τέλους για να χρησιμοποιούμε τον δικό μας ΧΥΤΑ, τις δικές μας δομές, να επιβαρύνεται η δική μας περιοχή και το περιβάλλον μας και ο διαχειριστής (ΦΟΔΣΑ) να εισπράττει μόνιμα χωρίς καμία ανταπόδοση, με εσάς υποστηρικτή της αυθαιρεσίας του.

Τέλος, στις 31 Αυγούστου 2022, τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα αποκάλυψε ότι υποψήφιος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας δέσμευσε για την εγκατάσταση τεράστιου αριθμού φωτοβολταϊκών, το ... ΒΙΟΠΑ Λιτοχώρου μάλιστα (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) η αίτηση κατατέθηκε στις 30.6.2022.

Θα πάρει θέση για το ζήτημα ο κος Γερολιόλιος (ως δήμαρχος), όπως έκανε σε μια παρόμοια πρόσφατη περίπτωση; 

Ανακοινώνει ΣΔΙΤ (ΣΔΙΤ άρδευσης, ΣΔΙΤ ΒΙΟΠΑ) για να καταλήγουν στα χέρια μεγαλοεπενδυτών χωρίς Σύμπραξη;

 

 

 

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.