# #

23 Μαΐ 2022

Διεθνής διασυρμός από τον Economist για την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα

 



Ακτινοβολούμε διεθνώς και αυτό είναι εμφανές. 
Πλέον, η… «χάρη» μας έφτασε μέχρι τον έγκριτο Economist, που με εκτενές άρθρο κατακεραυνώνει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αφήνοντας καρφιά για την κυβέρνηση και τις τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιεί κατά δημοσιογράφων, ενώ κάνει αναφορά και στην έκθεση-κόλαφο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Όσο κι αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει για την ελευθερία Τύπου, που θεωρεί πως έχουμε στη χώρα, στην πρόσφατη συνέντευξή του με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Georgetown University, δε φαίνεται να τα κατάφερε και ο διεθνής τύπος συνεχίζει να διασύρει τη χώρα.

«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε καλή δουλειά στο να γυαλίσει την εικόνα της για τους τουρίστες και τους επενδυτές από τότε που ...ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2019. 
Η αρχαία κληρονομιά της χώρας, κυρίως η δημιουργία της δημοκρατίας, παίζει μεγάλο ρόλο στα μηνύματα. Αλλά όπως και τον 5ο αιώνα π.Χ., η ελευθερία του λόγου έχει επίσης σημασία», αναφέρει αρχικά.

«Η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις φέτος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, μια ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι. Βρισκόμενη την 108η θέση (από 180), οι Έλληνες για πρώτη φορά υστερούν σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και από τους Βαλκάνιους γείτονές τους.

Μια αλλαγή στον ποινικό κώδικα πέρυσι με την οποία οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση fake news είναι ένας λόγος για την πτώση που μοιάζει με αυτή του Ικάρου. 
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη είναι ανεξιχνίαστη η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή ρεπόρτερ που πυροβολήθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έξω από το σπίτι του».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη: «ενός οικονομικού συντάκτη που διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών».

«Η πιο πρόσφατη αιτία ανησυχίας είναι η παρακολούθηση το 2020 και το 2021 του Θανάση Κουκάκη, ενός οικονομικού συντάκτη που ερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών. Το Citizen Lab, ένας Καναδός κυβερνοφύλακας, επιβεβαίωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του κ. Κουκάκη είχε μολυνθεί πέρυσι με το Predator, ένα λογισμικό που κατασκευάστηκε από τη Cytrox, μια ισραηλινή εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. Το λογισμικό είναι παρόμοιο με το Pegasus, το ισραηλινό spyware που αποκτήθηκε από διάφορες κατασταλτικές κυβερνήσεις για να κρυφακούει ακτιβιστές και άλλους πολιτικούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές δεν το έχουν χρησιμοποιήσει και επίσης αμφισβήτησε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι ΡΧΣ για τη σύνταξη του ευρετηρίου της.

Υπάρχουν κι άλλες ανησυχίες. Οι κρατικές επιδοτήσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες με περιορισμένα χρήματα περιορίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, λέει η ίδια έκθεση. Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν «επαναπροωθήσεις» προσφύγων από νησιά του Αιγαίου από την ελληνική ακτοφυλακή συχνά παρενοχλούνται. Δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για εκφοβισμό στο τηλέφωνο από βοηθούς στο γραφείο του πρωθυπουργού.»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και ο Διευθυντής Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανήρτησε το συγκεκριμένο άρθρο στο Twitter του, αναφέροντας χαρακτηριστικά το σημείο: Η κατάταξη της Ελλάδας για την ελευθερία Τύπου έχει πέσει εν μέρει επειδή «οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν «απωθήσεις» προσφύγων από νησιά του Αιγαίου από την ελληνική ακτοφυλακή συχνά παρενοχλούνται· δημοσιογράφοι [δέχονται] εκφοβισμό μέσω τηλεφώνου από βοηθούς στο γραφείο του πρωθυπουργού».


Πηγή:rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.