# #

13 Απρ 2022

Ναυάγησε η Σύνοδος ΗΠΑ-Ινδίας: Hχηρό επεισόδιο στην συνέντευξη τύπου

 


Ναυάγιο είχαμε στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ινδίας και ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί και καταστροφικό για την μετέπειτα πορεία της Συμμαχίας QUAD.

Η Ινδία φάνηκε όχι μόνο να παίρνει αποστάσεις απ’ όλα τα ζητήματα που έθεταν οι ΗΠΑ σχετικά με την Ρωσία αλλά να ενοχλείται ιδιαίτερα και να επιτίθεται.

Στην συνέντευξη τύπου σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών Σ. Τζαϊσάνκαρ και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν. Ο Ινδός ΥΠΕΞ απάντησε εκνευρισμένος σε Μπλίνκεν και Αμερικανό δημοσιογράφο για τις “συμβουλές” που του έδιναν σχετικά με τις “ενεργειακές αγορές” από Ρωσία.

Το ναυάγιο επιβεβαιώνει και η σπάνια δημόσια άμεση επίπληξη από την Ουάσιγκτον στην Ινδία για...

“παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Δεν είναι απίθανο, οι εμμονικές επιλογές των ΗΠΑ περί κυρώσεων CAATSA και “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” να οδηγήσουν ακόμη και εκτός QUAD την Ινδία στο μέλλον. Το Νέο Δελχί απαντούσε ως περιφερειακή Υπερδύναμη που δεν δέχεται “συμβουλές” και “συστάσεις” από τις ΗΠΑ.

Η συμμαχία QUAD αποτελείται από ΗΠΑ-Αυστραλία-Ινδία-Ιαπωνία και στρέφεται εναντίον της Κίνας. Όμως τελευταία γίνονται κινήσεις τόσο από Ρωσία όσο και από Κίνα για να εξέλθει η Ινδία του σχήματος αυτού.

Πάντως και τα δύο σημεία (CAATSA-Ανθρώπινα Δικαιώματα) σχολιάστηκαν αρκετά αρνητικά στην Ινδία.

“ΟΧΙ” Ινδίας σε ΗΠΑ – Επίθεση Ινδού ΥΠΕΞ σε Αμερικανό δημοσιογράφο

Ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ενοχλημένος στις ερωτήσεις σχετικά με τη στάση της Ινδίας έναντι της Ρωσίας. Δύο φορές μάλιστα ευχαρίστησε σαρκαστικά τους Αμερικανούς δημοσιογράφους για τις «συμβουλές» που του έδωσαν στο πλαίσιο των ερωτήσεών τους.

Σχετικά με τις αγορές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία, ο Τζαϊσάνκαρ δήλωσε, ότι:

«Παρατήρησα ότι αναφέρεστε στις αγορές πετρελαίου. Αν αναφέρεστε στις αγορές ενέργειας από την Ρωσία θα σας πρότεινα να εστιάσετε στην Ευρώπη.

Αγοράζουμε ενέργεια η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Αλλά υποψιάζομαι κοιτάζοντας τα στοιχεία, ότι πιθανώς οι συνολικές ενεργειακές αγορές το μήνα είναι λιγότερες από ό,τι κάνει η Ευρώπη σε ένα απόγευμα.

Οπότε ίσως θα θέλατε να το σκεφτείτε αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ινδός ΥΠΕΞ S Jaishankar επέκρινε τις δυτικές χώρες για την “κραυγαλέα υποκρισία τους στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου”.

Μιλώντας στο Στρατηγικό Φόρουμ Ινδίας-Ηνωμένου Βασιλείου ο Δρ S Jaishankar επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αφού υπερασπίστηκε την απόφαση να αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές,  τόνισε ότι ήταν σημαντικό για την Ινδία να επιτύχει καλές συμφωνίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αγορές ήταν ασταθείς.

«Είναι ενδιαφέρον γιατί βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό κάτι που μοιάζει σχεδόν με μια εκστρατεία (!) (εναντίον μας) για αυτό το θέμα. Όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, νομίζω ότι είναι φυσικό οι χώρες να βγουν στην αγορά και να αναζητήσουν ποιες είναι οι καλές συμφωνίες για τους λαούς τους», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε στο βίντεο τι έγινε στην συνέντευξη τύπου

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:07
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:33

Αμηχανία Μπλίνεκν για κυρώσεις CAATSA

Πριν την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ στο Νέο Δελχί, προηγήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, έκανε λόγο για παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση, όμως αρνήθηκε να πει εάν ο Μπάιντεν ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ινδία για τις εισαγωγές ενέργειας.

Ο Ντάλιπ Σινγκ, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές.

Όμως η αμερικανική ενόχληση ήταν έκδηλη.

“Η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός ο αριθμός προκαλεί αίσθηση, συγκρινόμενος με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια για ολόκληρο το περασμένο έτος” ανέφερε το Reuters.

Όσον αφορά τους ινδικούς S-400, ο Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παροτρύνουν τις χώρες να αποφύγουν μεγάλες αγορές όπλων από την Ρωσία, αλλά «δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με πιθανές κυρώσεις ή πιθανές εξαιρέσεις» βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA ( Countering Americas Adversaries Through Sanctions Act) για την αγορά από το Νέο Δελχί του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 Triumf από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ έθεσαν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα αύξησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία, εν αναμονή της δημοσίευσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ της ετήσιας έκθεσής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν αυτό που περιέγραψε ως “αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία” από ορισμένους αξιωματούχους, σε μια σπάνια άμεση επίπληξη της Ινδίας από την Ουάσιγκτον!

Δείγμα του αμερικανικού ναυαγίου.

«Συνεργαζόμαστε τακτικά με τους Ινδούς εταίρους μας σχετικά με αυτές τις κοινές αξίες (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και για το σκοπό αυτό, παρακολουθούμε ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ορισμένους κυβερνητικούς, αστυνομικούς και σωφρονιστικούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή ενημέρωση τύπου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και τον υπουργό Άμυνας της Ινδίας Ράτζναθ Σινγκ.

Ο Μπλίνκεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σινγκ και ο Τζαϊσανκάρ , που μίλησαν μετά τον Α.Μπλίνκεν στην ενημέρωση, δεν σχολίασαν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν έγιναν λίγες ημέρες αφότου η Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ilhan Omar επιτέθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω μη άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είπε σχετικά στην ομιλία της:

Πώς προωθούμε μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή υποστηρίζοντας τον Μόντι;

Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι τόσο απρόθυμη το να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Μόντι για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Και ρωτάω, τι συμβαίνει με τον Μόντι στην Ινδία;

Ο Μόντι ποινικοποιεί το να είσαι Μουσουλμάνος στην Ινδία.

Τι χρειάζεται να κάνει ο Μόντι στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Ινδίας προτού σταματήσουμε να τους θεωρούμε εταίρους στην ειρήνη;» ανέφερε η Γερουασιαστής  Ομάρ, η οποία ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν…

Δείτε βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:06
Βασίλης Καπούλας

από δω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.