# #

21 Μαρ 2022

Ολική ρήξη ΗΠΑ-Κίνας για Ρωσία: Το Πεκίνο προειδοποίησε για χρήση πυρηνικών όπλων από την Μόσχα

 


"H Kίνα βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας"Τ.Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ όχι μόνο δεν τα βρήκαν στο Ουκρανικό Ζήτημα, αλλά το Πεκίνο υπερασπίστηκε σθεναρά την Μόσχα προειδοποιώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να “μην στριμώχνουν μια πυρηνική δύναμη όπως είναι η Ρωσία”.

Η Κίνα έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως η στρατηγική του ΝΑΤΟ μέσω κυρώσεων και επέκτασης μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες και να οδηγήσει στην χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο: 

Θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Κίνας κάτι που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου; 

Αν ναι,

τι θα συμβεί με την Ταιβάν; Θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις;

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπερασπίστηκε την “στρατηγική σχέση” με την Ρωσία τονίζοντας πως “το Πεκίνο βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας” και δεν “πρόκειται να βάλει κυρώσεις στην Ρωσία”.

Aντίθετα οι “ΗΠΑ είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας”

Με τον τρόπο αυτό, το Πεκίνο απάντησε και στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μ. Τζόνσον, ο οποίος “προειδοποίησε τον Σι Τζινπίνγκ να μην επιλέξει την πλευρά του κακού”.

Η απάντηση της Κίνας συνοψίζεται στην φράση αρχισυντάκτριας κινεζικού κρατικού ΜΜΕ η οποία ανέφερε πως “οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να την βοηθήσουμε να πολεμήσει την φίλη μας Ρωσία ώστε να να επικεντρωθεί αργότερα στον πόλεμο εναντίον μας”.

Κίνα: “Μην στριμώχνετε μια πυρηνική δύναμη – Φριχτές επιπτώσεις”

Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν να μην “στριμώχνουν μια πυρηνική δύναμη όπως είναι η Ρωσία” ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσει άμεσα η επέκταση του ΝΑΤΟ.

Πιο αναλυτικά, ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng ανέφερε ότι “Εάν η «διεύρυνση του ΝΑΤΟ προχωρήσει παραπέρα, θα πλησιάσει στα «προάστια της Μόσχας», όπου ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει το Κρεμλίνο μέσα σε επτά ή οκτώ λεπτά».

Παράλληλα τόνισε ότι “οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο εξωφρενικές», προσθέτοντας ότι οι “Ρώσοι πολίτες στερούνται περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό «χωρίς λόγο»”.

“Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επεκταθεί προς τα ανατολικά για να μην στριμώξει μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία (σσ προειδοποίηση για χρήση πυρηνικών όπλων από Μόσχα)

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας το οποίο τόνισε ότι “Το ΝΑΤΟ πρέπει να δεσμευτεί να απέχει από την επέκταση προς τα ανατολικά.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν το ΝΑΤΟ συνεχίσει την επέκτασή του, θα πλησιάσει τη Μόσχα και θα πολιορκήσει μια μεγάλη χώρα, κάτι που θα έχει φρικτές επιπτώσεις”.

“H Kίνα βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας”

Μετά την επικοινωνία Μπάιντεν- Σι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε «τις χώρες που πίστευαν ότι μπορούσαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο κερδίζοντας τον Ψυχρό Πόλεμο» και «συνέχισαν να προωθούν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ανέφερε ότι “η μακροπρόθεσμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και τα μπλοκ αντιπαράθεσης. Μια πραγματικά ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ιδέα της περιφερειακής ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Η θέση της Κίνας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «αντικειμενική και δίκαιη» και ο χρόνος θα αποδείξει ότι βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να έχει μια ανεξάρτητη κρίση με βάση τα πλεονεκτήματα του ίδιου του ζητήματος με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο», ανέφερε ο Γουάνγκ σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ οποιονδήποτε εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και επίσης θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε αβάσιμες κατηγορίες και υποψίες εναντίον της Κίνας».

Ο Γουάνγκ είπε ότι ο Σι ξεκαθάρισε τη θέση της Κίνας για την Ουκρανία στη συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν και υπογράμμισε το καθεστώς της Κίνας ως δύναμης για την παγκόσμια ειρήνη.

«Πάντα υποστηρίζαμε τη διατήρηση της ειρήνης και ήμασταν ενάντια του πολέμου. Αυτό δεν έχει τις ρίζες του μόνο στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις της Κίνας, αλλά και στη συνεπή εξωτερική πολιτική της Κίνας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε ότι το πιεστικό ζήτημα τώρα είναι όλα τα μέρη να εργαστούν από κοινού για την προώθηση του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθούν θύματα αμάχων, ιδίως αποτρέποντας μια ανθρωπιστική κρίση.

“Δεν είμαστε μέρος του πολέμου στην Ουκρανία και δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ στην κρίση της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται από υποκρισία”.

Δείτε βίντεο

“Η σχέση μας με την Ρωσία είναι πλεονέκτημα”

Παράλληλα, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ σε συνέντευξη του σε αμερικανικό ΜΜΕ αρνήθηκε παρά τις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου, να καταδικάσει την ρωσική εισβολή εισβολή στην Ουκρανία.

Τόνισε δε ότι “η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία είναι πλεονέκτημα, ένα “περιουσιακό στοιχείο”, όχι υποχρέωση”.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος  του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Global Times, σχολίασε σχετικά:

“Εσείς οι αλαζόνες υποτιμάτε τη στρατηγική αποφασιστικότητα της Κίνας. Η Κίνα δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και τη Δύση για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Σταματήστε τις ευσεβείς σκέψεις σας. Η Κίνα σέβεται τις ΗΠΑ και η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Κίνας πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή”.

 

Imageπηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.