# #

23 Νοε 2020

Το Oruc Reis όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο και δεν μπορεί να το “κρύψει” ο κορονοϊός…

Η Ελλάδα εκτός από τη θανάσιμη απειλή του κορονοϊού που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης έχει την ατυχία να βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη σοβαρότατο κίνδυνο που έχει να κάνει με τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Τουρκία που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό αλλά και την οικονομία της, όχι μόνο δεν έχει..

αλλάξει την επιθετική της συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν βάσιμες…υποψίες ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο πλους του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis όπως έχει αποτυπωθεί στο χάρτη, σήμερα το πρωί, είναι ενδεικτικό στιχείο των προθέσεων της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις έρευνες του στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία που τελειώνει η τελευταία NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία. Αυτό δε θα σημάνει δυστυχώς το τέλος της ελληνοτουρκικής κρίσης και δε νομίζουμε να υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που να πιστεύουν κάτι τέτοιο.

Είναι περίπου δεδομένο ότι μετά από το …καθιερωμένο διάλειμμα που θα κάνει ο Ερντογάν για να περάσει η Σύνοδος της ΕΕ στην οποία υποτίθεται θα συζητηθούν ενδεχόμενες κυρώσεις, το τουρκικό καθεστώς θα περάσει στην επόμενη φάση του σχεδιασμού του ,ο οποίος περιλαμβάνει την αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή που εδώ και 4 μήνες κάνει έρευνες το Oruc Reis. Είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί και όπως έχουμε διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες όσα ανακοινώνουν οι Τούρκοι τα υλοποιούν.

Συνεπώς η Ελλάδα είναι περίπου βέβαιο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 3 πολύ μεγάλες κρίσεις, σύντομα. Την υγειονομική κρίση που “τροφοδοτεί” την οικονομική και την κρίση με την Τουρκία. Πως θα αντιμετωπίσει την Τουρκία είναι ένα ερώτημα που δεν θα χρειαζόταν να τεθεί. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αλλαγή στάσης της Αθήνας σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο. Τότε που το Oruc Reis έπλεε σε απόσταση άνω των 100 μιλίων από το Καστελόριζο και υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία στην περιοχή και τώρα που το Oruc Reis έχει πλέον προσεγγίσει επικίνδυνα η αντίδραση μοιάζει αρκετά πιο χαλαρή… Μεσολάβησαν οι δημόσιες δηλώσεις περί “δυνητικών δικαιωμάτων” για τα 12 ναυτικά μίλια και η σαφέστατη πρόσδεση της Ελλάδας στην “γερμανική πρωτοβουλία” για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη , δύσκολη και επικίνδυνη. Αλλά όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων δεν θα πρέπει να “κρυφτούν” πίσω από τον κορονοϊό όπου οι μάχες χάνονται κάθε μέρα και ελπίζουμε ότι δεν θα χαθεί και ο πόλεμος.


https://www.militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.