# #

1 Οκτ 2020

Τι σχέση έχει η διένεξη στο αυτόνομο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Ελλάδα ;

 


Οι απόπειρες της Τουρκίας να κάνει διάτρηση νότια του Καστελόριζου και να εξασφαλίσει με το τσαμπουκά της την πρόσβαση στα ενεργειακά μας αποθέματα φυσικού αερίου στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου δεν εστέφθησαν με επιτυχία

Δεν πάνε καλά οι προγραμματισμένες τις υποθέσεις και στη Λιβύη μετά την παραίτηση του Σάρατζ. Η πηγή ενέργειας από το πειρατικό κρατικό μόρφωμα του ISIS στέρεψε. Ενώ η οικονομία της, στραμμένη στη βιομηχανική παραγωγή θέλει ενέργεια, την οποία δεν μπορεί να πληρώσει με την τούρκικη λίρα που υποτιμάται κάθε ημέρα. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβιβάσανε την οικονομία τηςμεγαλώνοντας τα βαρίδια της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει στριμωχθεί πολύ, η χώρα του είναι έτοιμη να καλέσει το ΔΝΤ. Όμως είναι και θέμα γοήτρου να πέσει ο Ερντογάν στα χέρια του...

ΔΝΤπου την έβγαλε από εκεί. Αυτός θεωρεί ότι η χαμηλή ισοδυναμία της λίρας του δίνει το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικής οικονομίας εάν ξεπεράσει την ενεργειακή της ανεπάρκεια

Εισάγει το 99% του φυσικού αερίου και το 94% του πετρελαίου που καταναλώνει. Ακόμα και οι αδελφικοί φίλοι οι Αζέροι θέλουν να πληρωθούν σε δολάριαΈτσι ανταλλάσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παίρνει από τους Αζέρους με την στρατιωτική υποστήριξη για το πάγιο αίτημα τους να αποκτήσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο οποίο όμως πάντα ζούσαν Αρμένιοι χριστιανοίΜπορεί να μην είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος όμως είναι αυτόνομο από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Έτσι γίνονται οι καλές δουλειές δίνεις – παίρνεις, δίνει στρατιωτική υποστήριξη η Τουρκία παίρνει πετρέλαιο, όχι σαν και εμάς που καλέσαμε το αμερικανικό ελικόπτεροφόρο να μας φυλάει και δεν ρωτήσαμε πόσο θέλει για τον κόπο τουΟι Αμερικανοί ήρθαν για τα συμφέροντά τους, όχι για τα δικά μας.

Όταν δεν μαθαίνεις την ιστορία σου στο σχολειό, είσαι αναγκασμένος να την ξαναζήσεις για να την μάθεις καλά. Οι βυζαντινοί φέρανε τους Οθωμανούς να τους φυλάνε και μετά φύγανε οι βυζαντινοί, όσους οι Οθωμανοί φύλακες τους δεν τους σφάξανε. Οι υπόλοιποι Έλληνες κατέφυγαν στα κατσάβραχα να σωθούν όπου «τὰ ’σκιαζε ἡ φοβέρα καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά» για μερικούς αιώνες μέχρι να ξεκινήσουν των αγώνα τους να διατηρήσουν το γένος, δημιουργώντας το κράτος μας πριν από 200 χρόνια.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι εύκολος στόχος. Οι Τούρκοι δεν τα βάζουν με κανονικό στρατό. Υποστηρίζουν τους πληθυσμιακά 10 εκατομμυρίων Αζέρους, έναντι ενός κρατιδίουτη Δημοκρατία του Αρτσάχτων 146.500 κατοίκων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το οποίο υποστηρίζεται από τους ομοεθνής τους, των 3 εκατομμυρίων Αρμενία. Η Τουρκία υποστηρίζει του Αζέρους και με στρατό, όχι το δικό της, τους τζιχαντιστές του ISIS που μείνανε άνεργοι.

Η τακτική των οθωμανώνπου ακολουθεί ο Ερντογάν, στις δύσκολες πολεμικές επιχειρήσεις στέλνανε μπροστά τους γενίτσαρους που είχαν ελληνική, σλαβική ή αρμένικη καταγωγή όμως είχαν αποκτήσει τουρκική παιδείαΕάν κέρδιζαν τη μάχη οι γενίτσαροι, ερχόταν το επίσημο οθωμανικό κράτος για να μοιραστούν τα λάφυρα. Εάν οι αζέροι πάρουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ τότε η Τουρκία θα έχει σχετικά φθηνή ενέργεια να υποστηρίξει την ενεργειακά σπάταλη οικονομίας της. Η υποτιμημένη τούρκικη λίρα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και μετά έρχεται η σειρά μας. Τέτοιους άνεργους μαχητές τζιχαντιστές έχουμε και εμείς στα νησιά μας, που το παίζουν τώρα ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες. Μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εάν χρειαστεί.

Ποιος θα σταματήσει την ΤουρκίαΤο διεθνές δίκαιο;

Ούτε που θα το φωνάξουμε να έρθει.

Οι Τούρκοι παίζουν στα σίγουρα, δεν ρισκάρουν πολεμικάΕίναι στριμωγμένοι οικονομικά. Παρόλα το στρίμωγμα τους, με ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην Συρία, Ιράκ, ΛιβύηΝαγκόρνο Καραμπάχ, με τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο για 45 χρόνια (Κύπρος είναι Ευρωπαϊκό έδαφος), με απειλή πολέμου (Casus belli) σ’ εμάς την Ελλάδα (Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκό έδαφος) εμείς (Ε.ΕΕλλάδα και Κύπρος) θα πάμε να κάνουμε πολιτισμένο διάλογο για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπλοφάρουν οι Τούρκοι από τον υπεροπτικό εγωισμό τους, όμως δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά, εάν δεν κερδίσουν αυτά που θέλουν, δηλαδή τα ενεργειακά αποθέματα μας, τρομοκρατώντας μας ότι θα μας πολεμήσουνθα διαλυθούν. Έχουν τώρα εκτός από το οικονομικό πρόβλημα τους και το μόνιμο πρόβλημα που είναι οι Κούρδοι τους (πάνω από 15 εκατομμύρια)Η μόνη σωτηρία τους είμαστε εμείς, να τους δώσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα. Γι’ αυτό δεν τα εξορίσουμε, για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή, όπως θα πούνε στον ελληνικό λαό.

Το Απρίλη του 2010 ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την ένταξη μας στο ΔΝΤ και το Μάιο του ίδιου έτους (με ενεργό το casus belli στη χώρα μας) έκανε συζητήσεις με τον Ερντογάν για την μειωμένη επήρεια των νησιών μας. Στην συνέντευξη τύπου ο τότε πρωθυπουργός μας Γ. Παπανδρέου ανέφερε «Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της ιστορικότητας της συνάντησης».

Το κράτος μας που έχει συνέχεια, εφαρμόζει σιγάσιγά και σταθερά τα συμφωνηθέντα.


Βασίλης Κουμπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.