# #

20 Σεπ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

 


Η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών-προσφυγόπουλων μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του εγκλωβισμού στα νησιά και τη χώρα μας χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, που εφαρμόζει τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση.

                Το ζήτημα δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα διεθνές κοινωνικοπολιτικό ζήτημα και δε μπορούμε να το εξετάζουμε απομονωμένα από τις συνθήκες που το δημιουργούν και τους υπαίτιους, εστιάζοντας μόνο στα αποτελέσματα.

                Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα. Είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με την υπογραφή και την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων. Άλλωστε, ως λαός γνωρίζουμε πολύ καλά, και την προσφυγιά (βλ. Μικρασιατική Καταστροφή, πολιτική προσφυγιά), και τη μετανάστευση (βλ. Αμερική, Αυστραλία, Δυτ. Ευρώπη). 

Έχουν όμως πάντα τη ίδια μήτρα: τον πόλεμο, την καταπίεση και την φτώχεια.

                Στον Έβρο και το Αιγαίο εχθρός...

του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι ξεριζωμένοι απ’ τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου.     Εχθρός είναι η πολιτική που, απ’ τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και απ’ την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα – φυλακή για να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους. Είναι η πολιτική που εμποδίζει ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ακόμη και να ενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού αρνείται τη μεταφορά μερικών  χιλιάδων παιδιών στις χώρες αυτές.

                Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκωμιάζουν και υλοποίησαν διαδοχικά τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για τους πρόσφυγες, που εφαρμόζουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, που έφτιαξαν και συντηρούν τους άθλιους καταυλισμούς, έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ειδικά σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας. Αυτή η εγκληματική πολιτική, ο εγκλεισμός σε άθλια κολαστήρια, όπως η Μόρια, τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό είναι που ανάβουν το φιτίλι της απελπισίας.

 

                Εμείς πιστεύουμε ότι με όρους κινήματος πρέπει να εκφραστεί η εναντίωση - καταγγελία της πολιτικής η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες, μετανάστες, ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και η αλληλεγγύη προς τους ξεριζωμένους. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές και οι καλυμμένες φασιστικές απόψεις και πρακτικές.

                Γι’ αυτό και καταθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα – διεκδικήσεις:

·         Να σταματήσει το έγκλημα του αποχωρισμού ανήλικων παιδιών από τις οικογένειές τους, να επανενωθούν τα ανήλικα παιδιά με τους γονείς τους που βρίσκονται στις χώρες προορισμού τους. Μετακίνηση άμεσα στις χώρες προορισμού τους.

 

·         Να εξασφαλιστούν, με πλήρη κρατική ευθύνη χωρίς καμία εμπλοκή των ΜΚΟ, αξιοπρεπείς, ανθρώπινες και σύμφωνες με τα επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολα συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας όλων των ανηλίκων προσφύγων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό, σε χώρους όπου θα διευκολύνεται η ένταξη στην εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η υγιής ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και η εν γένει μέριμνα του ανηλίκου. Κανένα παιδί δεν πρέπει να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτο, άστεγο, φυλακισμένο, εκτός σχολείου, χωρίς πλήρη υγειονομική κάλυψη.

·         Άμεσος απεγκλωβισμός αιτούντων άσυλο από τα νησιά (επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης), με προτεραιότητα στις  οικογένειες με παιδιά και τους ασυνόδευτους ανηλίκους, μεταφορά στην ενδοχώρα και με γρήγορες διαδικασίες μεταφορά στις χώρες προορισμού τους, όπου θα καταθέτουν τις αιτήσεις ασύλου.

·         Να διενεργηθούν σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κορονοϊού να τεθούν στην απαραίτητη καραντίνα σε χώρους ξενοδοχείων και άλλων κατάλληλων κενών κτιρίων πριν αναχωρήσουν από τα νησιά.

·         Η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

·         Να εναντιωθούμε στην απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία και γενικά το ευρωενωσιακό νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, που καταντούν τη χώρα μας "αποθήκη ψυχών" για λογαριασμό της ΕΕ.

·         Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

                 Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους.




 




Σεπτέμβρης, 2020

1 σχόλιο:

  1. η πολιτικη των ανοιχτων συνορων κ της [ελευθερης θαλασσας] τους εφερε εδω...κανενας μας δεν τους προσκαλεσε κ ηρθαν εκβιαστικα με την εγκληματικη υπαιτιοτητα κ συναινεση αν οχι παροτρυνση των δυο τελευταιων κυβερνησεων...δεν εχουν κανενα δικαιωμα να απαιτουν κ κανενα δικαιωμα να εγκληματουν στην χωρα που τους ταιζει τους ποτιζει κ τους χαρτζιλικωνει γενναιως απο τους φορους μας ενω οι ελληνες πεινουν κ αυτοκτονουν...απελαση τωρα, μαζικα. Οποιος θελει να ερθει εδω καλοδεχουμενος ,αρκει να παει να υποβαλλει τα χαρτια του στην πρεσβεια η στο προξενειο του ελληνικου κρατους στον τοπο του. [κ μην ,μπερδευτε τους ελληνες που ηρθαν απ την μικρα ασια [που απ την ελλαδα εφυγαν κ στην ελλαδα πηγαν] [λογω συνωστισμου] με τους καταδικους κ τους βαρυπονιτες των φυλακων της αφροασιασ κ των κομαντος του ερντογαν.Οι ελληνες δεν προκαλεσαν κανεναν πολεμο κ δεν χρωσταμε τιποτα σε κανεναν, οσο για την αυστραλια τον καναδα κ την γερμανια ο κοσμος που πηγαινε εκει περνουσε πρωτα εξετασεις κ διαλογη κ μετα εμπαινε στις χωρες απ τις νομιμες πυλες εισοδου. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑς. [Κ αν δεν βλεπετε την οπλοποιηση αυτου του οχλου απ την τουρκια [τον διεθνη τρομοκρατη] τοτε εθελοτυφλειτε η απλα ειστε συνενοχοι του. Ολοι ειμαστε υπερ των ανοιχτων συνορων...αλλα οχι μονο των δικων μας...απ την τουρκια ελλαδα παει...απ την ελλαδα τουρκια παει;...τα συμφεροντα των ισχυρων τα προπαγανδιζουν κ τα υπερασπιζονται οι αφελεις. Κ ο υστατος αγων ειναι για αυτοσυντηρηση κ επιβιωση,..[Παναγιωτης Κονδυλης]...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.