# #

3 Μαρ 2018

Τουρκικό καρτέρι (και) στον Έβρο



Ενταγμένο στο πλάνο έντασης που συντηρεί η Τουρκία θεωρούν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας το «επεισόδιο» στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο όπου τουρκική περίπολος συνέλαβε δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι..
ίδιοι κύκλοι, το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά έχει αναβαθμίσει τις προκλήσεις δοκιμάζοντας τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα και με «εικονικές» επιδρομές σε κάποιες νησίδες στο Αιγαίο.

Με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχίες το ελληνικό υπουργείο άμυνας παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα και τις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από τον αέρα και τη θάλασσα και στην ξηρά, στον Εβρο όπου βρίσκονται τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο άμυνας είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Τέτοιου είδους περιστατικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρυθμίζονταν στο παρελθόν άμεσα και σε χαμηλό επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση, αν και έχει περάσει ένα 24ωρο από το συμβάν, οι επαφές των δύο πλευρών για την διευθέτησή του έχει φύγει από το χαμηλό - στρατιωτικό επίπεδο και έχει περάσει στις διπλωματικές επαφές.

Το γεγονός αυτό, οδηγεί παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας στην υποψία ότι το συμβάν οργανώθηκε και σκηνοθετήθηκε από το τουρκικό Επιτελείο το οποίο διέταξε το καρτέρι για τη σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι ελληνικές ανησυχίες επικεντρώνονται σε δύο ενδεχόμενα:

    ► το καρτέρι και η σύλληψη να πραγματοποιήθηκε για να διευρυνθεί το πεδίο έντασης και στην ξηρά, πέρα από τον αέρα και τη θάλασσα

    ► να οργανώθηκε ως αντίβαρο στην υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων φυγάδων στρατιωτικών που η ελληνική δικαιοσύνη δεν εκδίδει στην Τουρκία παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι ιδιαίτερα λεπτή και επικίνδυνη αυτό το διάστημα.





Του Δημήτρη Μηλάκα
 ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.