27 Νοε 2015

Διπλό σοκ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος
Ο υπουργός Εργασίας, "Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης"(εντάξει,ένα αστείο κάνουμε) Γ. Κατρούγκαλος


Το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες και στις νέες συντάξεις και η αύξηση των εισφορών παραμένουν «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου (μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016), όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Το ΚΥΣΚΟΙΠ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ενέκρινε τους άξονες των αλλαγών για τις οποίες διαπίστωσε ότι θα χρειαστεί να γίνει «ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία», καθώς θα...
θιγούν κεκτημένα.
Κυρίως λόγω της ενοποίησης των Ταμείων και των περιουσιών τους (που αποτελεί τον «πυρήνα» της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, παρά τις αντιδράσεις πολλών επαγγελματικών ομάδων) και του επανϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ο οποίος θα γίνει με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί, τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό επηρεάζοντας όσους έχουν «βγει» λαμβάνοντας ποσά πάνω από το 70%, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ (έχουν μη ανταποδοτικό «μπόνους» 220 ευρώ ακόμη και στην κατώτατη σύνταξη). 
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, τέλος, να επιμείνει στην πρόταση για την αύξηση των εισφορών (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην κύρια και κατά 0,50% στην επικουρική για τις εργοδοτικές και κατά 0,50% στην επικουρική για τους εργαζόμενους) έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να «μετριάσει» τις περικοπές στις συντάξεις.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής:
Οι αλλαγές θα διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
Θα ισχύει σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από την εθνική σύνταξη (με χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία) και την αναλογική, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
Θα εφαρμόζονται απλοί, ενιαίοι και διαφανείς κανόνες για όλους, αφού η ενοποίηση θα βάλει τέλος στα αποσπασματικά - πελατειακά χαρακτηριστικά.
Θα δημιουργηθεί ενιαίος «κουμπαράς» για τους διατηρούμενους κοινωνικούς και άλλους πόρους, καθώς και μέρους της περιουσίας του Δημοσίου με τελικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.
Θα προβλέπονται μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και τη δραστική αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, το σχέδιο Κατρούγκαλου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις για τα «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Με βάση το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξής τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ θα έχουν μειώσεις από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%.
Αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.