# #

10 Φεβ 2015

Μήνυμα Τσίπρα σε ΕΕ-ΗΠΑ μέσω Μόσχας και Πεκίνου

Οι προνομιακές σχέσεις που διεκδικεί η Αθήνα με τη Ρωσία και την Κίνα έχει χτυπήσει σαν καμπανάκι στα αυτά των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας..

Το μήνυμα είναι ισχυρό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στην Ουάσιγκτον.
Οι εδώ διπλωματικές τους αποστολές ακόμα το επεξεργάζονται και όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να το αποκωδικοποιήσουν πλήρως. Ο λόγος αφορά στις «ιδιαίτερες» σχέσεις που δείχνει διατεθειμένη να καλλιεργήσει η νέα διακυβέρνηση της χώρας με την Μόσχα και το Πεκίνο.
Το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του (με διαφορά μικρότερη των 24 ωρών) με τους ..
πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στην Ελλάδα, όπως και η στάση του νέου ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στο θέμα της Ουκρανίας, έχει χτυπήσει σαν καμπανάκι στα αυτιά των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας, λένε όσοι τον γνωρίζουν, με αυτόν τον τρόπο διαμηνύει όπου δει ότι «από εδώ και στο εξής τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».
Βεβαίως, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει να διεκδικεί προνομιακές σχέσεις με την Ρωσία και να καλλιεργεί τις πολύ καλές σχέσεις της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης με την Κίνα.
Η τελευταία έχει μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα στην Ελλάδα και προτίθεται να τα διευρύνει, ενώ η πρώτη αποτελεί τον βασικό εταίρο στον ενεργειακό τομέα. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ξεπερνά το γεγονός ότι τελεί υπό απομόνωση, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει κι ένα μεγάλο ρίσκο: να ανεβάσει ψηλά τα «όπλα» της διαπραγμάτευσης του με τους Ευρωπαίους, λέγοντας τους με έμμεσο τρόπο ότι υπάρχει κι εναλλακτική λύση.
Το πρόβλημα στην περίπτωση του είναι μήπως του πουν «καλή πορεία». Η Αθήνα πάντως είναι αποφασισμένη να παίξει αυτό το χαρτί μέχρι τέλους και αυτό το μήνυμα έστειλε στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, την Παρασκευή και αφού προηγουμένως είχε δει ακόμα και δύο φορές (πχ τον Κινέζο) τους άλλους πρέσβεις των μεγάλων δυνάμεων στην χώρα μας.
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.