Επιχείρηση τρομοκράτησης των ψηφοφόρων από τον Α. Σαμαρά, διαπιστώνει ακόμα και η συντηρητική Wall Street Journal, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους αντί να τους πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει.
"Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα" τιτλοφορείται το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, όπου ασκείται δριμεία κριτική στον Α. Σαμαρά.
Σημειώνοντας ότι η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο άρχισε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του ..
πρωθυπουργού για την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι "αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός".
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η στρατηγική Σαμαρά είναι ενδεικτική των γενικότερων αποτυχιών που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τη χώρα, όπου σπάνια κάποιος Έλληνας πολιτικός προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα – όπως τα χαρακτηρίζει – των επώδυνων μεταρρυθμίσεων.
"Η ψήφος για την εθιμοτυπική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποδειχθεί τεστ για την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά" αναφέρει το δημοσίευμα σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ προβλέπει ότι ακόμα και σε περίπτωση που εκλεγεί ο κυβερνητικός υποψήφιος, οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νίκη Σαμαρά "βραχύβια".
Πιστή στη γραμμή των "απαραίτητων μεταρρυθμίσεων" και της στοχοποίησης των Ελλήνων για την κρίση, η εφημερίδα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "προσπάθησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την Τρόικα". Και προσθέτει ότι "αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε θα πείσει τους Έλληνες ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα".
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει μεγάλης αποδοχής.
Τονίζει, δε, ότι προτού βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ως ασταθείς, καλύτερα να θεωρήσει αυτή την ιστορία ως προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι πολιτικοί επιχειρήσουν να πλασάρουν τις πολιτικές στους ψηφοφόρους χωρίς να προσπαθήσουν να τους πείσουν πρώτα.
"Θα βοηθούσε εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, να βελτιωθούν στην άσκησή της", καταλήγει το δημοσίευμα.