# #

31 Οκτ 2014

Είναι τόσο αδίστακτοι.............


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται αυτήν την ώρα η Άννα Παναγιωταρέα έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι τάφος, αφού δεν υπάρχει κανένας νεκρός θαμμένος εκεί μέσα, οπότε χωρίς τάφο δεν υπάρχει και Υπεύθυνη Τάφου.

Διαβάζω απόψεις αρχαιολόγων που λένε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την άνοδο των προσδοκιών από την Αμφίπολη.

Άντε πάλι με το αυτομαστίγωμα και τη λογική 
του "όλοι φταίμε". 
Ε λοιπόν, δε φταίμε όλοι. Φταίνε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα.

Φταίει ο Αντώνης Σαμαράς που έτρεξε να συνδέσει το όνομά του με κάτι που δεν ήξερε κανείς τί είναι, φταίει η.. επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη που μπήκε στη λογική του Πρωθυπουργού καταπατώντας κάθε κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός της, φταίει το Υπουργείο Πολιτισμού με τις κωμικές ανακοινώσεις του, φταίνε τα ΜΜΕ - αν και ΜΜΕ και Κυβέρνηση είναι ένα και το αυτό - και τέλος φταίνε κι όλοι αυτοί που έβγαιναν κι έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους κάνοντας υποθέσεις για την Αμφίπολη ενώ βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά από την ανασκαφή.

Αν όλοι αυτοί κρατούσαν το στόμα τους κλειστό για λίγους μήνες και το εύρημα παρουσιαζόταν ολόκληρο με τη μία, ο κόσμος θα το υποδεχόταν θερμά. Και χωρίς νεκρό. Κι ας μην ξέρει τίποτα από Ιστορία. Κι ας μην έχει πάει ούτε μια φορά στην Ακρόπολη. Κι ας ξέρει ότι εκατοντάδες άλλες αρχαιότητες είναι παρατημένες στην τύχη τους.

Ο κόσμος είχε όλη την καλή διάθεση να δεχτεί το εύρημα όπως είναι. Κι ήταν λογικό να ενθουσιάζεται όσο αποκαλύπτονταν νέα ευρήματα. Μία ακέφαλη σφίγγα, δύο ακέφαλες σφίγγες, δύο Καρυάτιδες, μισό ψηφιδωτό, άλλο μισό ψηδιδωτό, ένα κομμένο κεφάλι σφίγγας. Τώρα που τα ευρήματα τελείωσαν και η ανασκαφή είναι έτοιμη να κλείσει χωρίς να βρεθεί νεκρός, είναι λογική κι η απογοήτευση.

Από τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα, η Αμφίπολη μετράπηκε στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό φιάσκο.

Μόνο ένας νεκρός εξ' ουρανού θα έσωζε αυτήν τη στιγμή την παρτίδα. Ας φυτέψουν έναν να τελειώνουμε. Κι ας πουν ότι είναι ο Αλέξανδρος. Ένα ψέμα μπορεί να καλυφθεί μονάχα από ένα μεγαλύτερο. Κι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να πιστέψουν το οτιδήποτε.

Εάν δεν είναι τόσο αδίστακτοι, ώστε να φυτέψουν κάτι, υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Μιας κι έχουμε πρόβλημα χώρου στα ελληνικά νεκροταφεία, ο τύμβος της Αμφίπολης θα μπορούσε, έστω κι ετεροχρονισμένα, να γίνει τάφος. Αφού δε φιλεξενεί αρχαίους Έλληνες, ας φιλοξενήσει τουλάχιστον σύγχρονους.

Θα μπορούσαμε φυσικά να τον μετατρέψουμε και σε κρεματόριο, ώστε το πρόβλημα χώρου να λυθεί μια και καλή. Πλήθη τουριστών από ολόκληρο τον πλανήτη θα συρρέουν στην Αμφίπολη για να αποτεφρώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε αρχαιοελληνικό ντεκόρ αφήνοντας πίσω τους ζεστό χρήμα.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να αφήσουμε τον τύμβο ανέπαφο και να τον χρησιμοποιήσουμε όπως είναι. Ως κενοτάφιο. Σαν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Να γίνει το μνημείο της Ελλαδας που ποτέ δεν πεθαίνει. Και λογικό να μην πεθαίνει αφού έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.

Καλή μας Ανάσταση!

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Όλο αυτό το διάστημα που αναρτούσαμε στη σελίδα μας φωτοσοπιές οι οποίες τρόλαραν το μνήμειο, βρέθηκαν αρκετοί που ενοχλούνταν, γιατί λέγανε δεν έχουμε ούτε ιερό ούτε όσιο. Τώρα που αποδεικνύεται ότι οι μοναδικοί που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο είναι όσοι ενεπλάκησαν άμεσα με την ανασκαφή, τί έχουν να πουν όλοι αυτοί οι αρχαιολάγνοι πατριώτες;)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.