# #

10 Φεβ 2014

O Απόλλων της Παλαιστίνης... Βρέθηκε από ψαρά στη Λωρίδα της Γάζας και έχει εξάψει τη φαντασία των αρχαιολόγων παγκοσμίως

   

 Σπάνιο άγαλμα του θεού Απόλλωνα που βρέθηκε μυστηριωδώς στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξάψει τη φαντασία των αρχαιολόγων καθώς εκτιμάται ότι είναι μοναδικό και ανεκτίμητο.   

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το μπρούτζινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος βρέθηκε τον Αύγουστο, 100 μέτρα από την ακτή, από ψαρά ο οποίος, μην έχοντας επίγνωση της αξίας του, το μετέφερε στο σπίτι του με κάρο που το έσερνε γαϊδούρι.   

Μετά από λίγο καιρό το άγαλμα βάρους 500 κιλών βρέθηκε να πωλείται στο eBay για 500 χιλιάδες δολάρια, μέχρι που...
το κατάσχεσε η αστυνομία της Χαμάς που ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση.     



Πλέον είναι άγνωστο που βρίσκεται ενώ οι αρχαιολόγοι το έχουν δει μόνο μέσα από θολές φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ξαπλωμένο πάνω σε μια κουβέρτα. Εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 5ου και του 1ου αιώνα π.Χ..   «Είναι μοναδικό. Κατά μία έννοια θα έλεγα ότι είναι ανεκτίμητο. 
Είναι σαν να ρωτά κάποιος ποια είναι η αξία της Τζοκόντα στο Λούβρο», δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Ταραγκόν, ιστορικό της Γαλλικής Βιβλικής και Αρχαιολογικής Σχολής της Ιερουσαλήμ. 






«Είναι πολύ-πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα άγαλμα που δεν είναι φτιαγμένο από μάρμαρο ή πέτρα, αλλά από μέταλλο», πρόσθεσε ο ίδιος λέγοντας ότι πιστεύει πως το άγαλμα δεν βρέθηκε στη θάλασσα, κρίνοντας από την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. .   
Ο παλαιστίνιος ψαράς Τζουντάτ Γραμπ πάντως αφηγείται μια διαφορετική ιστορία. Ο 26χρονος Παλαιστίνιος ισχυρίζεται ότι είναι μια ανθρώπινη μορφή να κείτεται στα ρηχά, περίπου 100 μέτρα από την ακτή, βόρεια των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας.   Αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για ένα πτώμα, όμως όταν βούτηξε για να δει καλύτερα συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα άγαλμα. Ο ίδιος είπε ότι του πήρε τέσσερις ώρες για να το βγάλει στην ακτή με τη βοήθεια συγγενών του.     

Ο Γραμπ παραδέχθηκε ότι έκοψε ένα από τα δάχτυλα του αγάλματος για να το πάει σε έναν ειδικό, καθώς πίστευε ότι ήταν φτιαγμένο από χρυσό. Χωρίς να το γνωρίζει, ένας από τους αδελφούς του έκοψε ένα ακόμη δάχτυλο, για τον ίδιο λόγο. Το δεύτερο δάχτυλο το έλιωσε ένας χρυσοχόος.     



Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού της Γάζας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το άγαλμα δεν θα εκτεθεί στο κοινό μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ποιος προσπάθησε να το πουλήσει.   

O Άχμεντ αλ Μπουρς, διευθυντής αρχαιολογίας του υπουργείου, δήλωσε ότι έχει δει το άγαλμα, ενώ πρόσθεσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές σκοπεύουν να το αποκαταστήσουν και να το εκθέσουν στη Γάζα.  «Έχουμε επίσης επικοινωνήσει με διεθνή μουσεία τα οποία έχουν προσφερθεί να μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση», σημείωσε ο αλ Μπουρς, επισημαίνοντας ότι ένα μουσείο στη Γενεύη, όπως και το Λούβρο έχουν εκφράσει την επιθυμία να νοικιάσουν το άγαλμα για να το εκθέσουν. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.