# #

24 Δεκ 2013

Ρωσική απόβαση στην Συρία έτρεψε σε φυγή ισλαμιστές αντάρτες από βάση χημικών


Πέντε ρωσικά πολεμικά σκάφη, το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος», το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων Smetlivy, καθώς και τα μεγάλα αποβατικά Yamal, Filchenkov  και Pobeditel πλέουν αυτή την στιγμή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας την επιχείρηση μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας, ενώ 50 θωρακισμένα φορτηγά Kamaz και υπό την κάλυψη 25 θωρακισμένων οχημάτων Ural ήδη μεταφέρουν τα χημικά προς τα πλοία που αναμένουν στη Λαττάκεια.
«Η απόφαση για την παροχή πολεμικών σκαφών  που θα ..
συνοδευόσουν τα εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν τα χημικά θα ληφθεί αργότερα στη βάση της τακτικής κατάστασης που θα επικρατεί στη Μεσόγειο. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τον αρχηγό του γενικού Επιτελείου ύστερα από ενημέρωση που του παράσχει ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού» ανέφερε στο RIA Novosti υψηλόβαθμό στέλεχος του ρωσικού γενικού Επιτελείου.
Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά των χημικών τα ρωσικά πλοία θα πλεύσουν στο Αιγαίο για ναυτικές ασκήσεις.
Η Ρωσία παρέχει βοήθεια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με μια εντυπωσιακή βοήθεια, δήλωσε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov,
«Σήμερα  βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο λίγο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία. Η συνεισφορά της ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτή είναι εντυπωσιακή. Έχουμε αποστείλει 75 φορτηγά οχήματα με συνεχείς αερομεταφορές από τη ρωσική Αεροπορία, ενώ έχουμε κατανείμει τουλάχιστον 2 εκατ. $ για τη διαδικασία καταστροφής», είπε πιο συγκεκριμένα ο Ryabkov.
Τα φορτηγά του ρωσικού Στρατού πρόκειται να μεταφέρουν τα χημικά όπλα από τις διάφορες αποθήκες στις οποίες φυλάσσονται προς το λιμάνι της Λαττάκεια όπου και θα φορτωθούν στα πλοία όπως διευκρίνισε εχθές ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας  Sergey Shoigu.
Αυτό που όμως απασχολεί τους διεθνείς αναλυτές είναι το περιβάλλον ασφάλειας στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των όπλων.
Όπως έγινε γνωστό μερικές ημέρες πριν σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ του συριακού Στρατού και της al Nursa σε 100 μέτρα απόσταση από εγκατάσταση φύλαξης χημικών. Οι ισλαμιστές επιχείρησαν να καταλάβουν την βάση με τα χημικά, αλλά η άφιξη των ρωσικών δυνάμεων, βασικά πεζοναύτες, αλλά και ένας λόχος χημικού πολέμου τους έτρεψε σε φυγή.
Πάντως όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει ισχυρή ρωσική δύναμη ενισχυμένη με τεθωρακισμένα στην Συρία.
Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει η al Nursa να κτυπήσει το ρωσικό κομβόϊ για τον λόγο αυτό στην χώρα αφίχθηκαν Ρώσοι πιλότοι ελικοπτέρων που θα επιχειρούν συριακά ελικόπτερα του Στρατού για να παρέχουν εναέρια κάλυψη στην φάλαγγα μεταφοράς των συστημάτων.
Και αυτό χωρίς να μπορεί ακόμη να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξει η Ρωσία σε περίπτωση που ισλαμιστές αντάρτες επιτεθούν σε προσωπικό του ρωσικού Στρατού και υπάρξουν απώλειες.
Το αποβατικό σκάφος της δύναμης Μεσογείου του ρωσικού Στόλου Yamal
To Nikolai Filchenkov
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.