# #

21 Σεπ 2012

Πρόταση Γαλλίας: Γενική απαγόρευση των μεταλλαγμένων




Πρόταση της Γαλλίας για πλήρη απαγόρευση των τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εφόσον επαληθευτεί ότι η ..
κατανάλωσή τους εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
"Η δημοσιοποίηση μελέτης Γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά τον ισχυρισμό ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)", είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

"Ζήτησα μια γρήγορη διαδικασία που θα επιτρέψει να επαληθευτεί η επιστημονική εγκυρότητα της μελέτης", πρόσθεσε. "Αν τα αποτελέσματα είναι οριστικά, θα υποστηρίξουμε την απαγόρευση των γενετικά τροποιημένων καλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο", διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Παρίσι και Βρυξέλλες κάλεσαν την Τετάρτη τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές να εξετάσουν τη μελέτη που υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλοι καρκινικοί όγκοι σε ποντικούς που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι παγώνει την εξέταση του αιτήματος της Monsanto για την ανανέωση της έγκρισης για το ΜΟΝ 810, μια άλλη ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Το MON 810 είναι ένα από τα δύο γενετικά τροποποιημένα είδη που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην Ευρώπη - το άλλο είναι μια ποικιλία πατάτας. Η Γαλλία εδώ και μήνες δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
"Πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή πολιτική, η έγκριση καλλιέργειας και κυκλοφορίας εισαγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κυρίως δημητριακών", τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.