# #

8 Οκτ 2010

Τέσσερις πρώην γαλάζιους υπουργούς κατονόμασε ο Πρινιωτάκης, ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου

Τους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς Γιώργο Αλογοσκούφη, Πέτρο Δούκα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Σάββα Τσιτουρίδη κατονόμασε χθες ως υπευθύνους για το σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου ο εκ των ιθυνόντων της εταιρείας Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Σοφοκλής Πρινιωτάκης.

Κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο ο προφυλακισμένος- μαζί με τον γιο του Θεόδωρο Πρινιωτάκη και το έτερο στέλεχος της εταιρείας Γιώργο Αποστολίδη- χρηματιστής υπέδειξε τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά και τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα, όπως και τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως υπευθύνους για την έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου υψηλού ρίσκου, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σάββας Τσιτουρίδης ήταν ενήμερος για την έκδοση του επίμαχου επενδυτικού προϊόντος συμπράττοντας στη διοχέτευσή του προς τα Ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος των τριών κρατουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη, φοροδιαφυγή κτλ. σε σχέση με την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ ύψους 280 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2006 ως τις αρχές Μαρτίου του 2007 μεθόδευσαν «διαδοχικές μεταβιβάσεις του δομημένου ομολόγου κατά την ημέρα της έκδοσής του, έτσι ώστε να διογκωθεί τεχνητά η τιμή αγοράς του σε σχέση με την πραγματική αγοραία αξία του».
Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης στην κατάθεσή του χαρακτήρισε «σκάρτο πράμα» το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον τρόπο και τους όρους έκδοσής του, αφού, όπως υποστήριξε, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί επειδή ήταν περιορισμένης διαπραγματευσιμότητας, ενώ «υπήρχαν μυστικοί όροι που δεν τους ξέραμε». «Την πατήσαμε όλοι», φέρεται να είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά υπαινίχθηκε ότι υπήρχε συντονισμός και ότι αποτελούσε κεντρική κυβερνητική επιλογή. Ο μάρτυρας καταλόγισε στους αρμόδιους τότε υπουργούς ότι άλλαξαν την πρακτική δανεισμού και έτσι από τις συμβάσεις που μεταβιβάζονταν μόνο με εκχώρηση χωρίς να είναι δυνατή η υπερτιμολόγησή τους (έκδοση Schuldshein), περάσαμε στην έκδοση των δομημένων ομολόγων υψηλού κινδύνου.
http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.