# #

20 Σεπ 2022

«Ολύμπια εν Δίω»

 

Με την τραγωδία «ΤΡΑΧΙΝΙΑΙ» του Σοφοκλή συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος που υλοποιεί ο θεσμός των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ».

Το έργο που σταχυολογεί το δράμα της Δηιάνειρας και του Ηρακλή, το απέδωσε η θεατρική ομάδα «Ies Ramon Arcas Meca Helidoni» των μαθητριών και μαθητών από την Ισπανία. Της χώρας που τον 16ο και 17ο αιώνα άνθησαν δύο μορφές της θεατρικής τέχνης. Το θρησκευτικό δράμα και το...

κοσμικό ρεπερτόριο.

Η παράσταση «ΤΡΑΧΙΝΙΑΙ» δόθηκε το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου 2022, στο αρχαίο θέατρο Δίου και την παρακολούθησε η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Οι νεαροί Ίβηρες ηθοποιοί προσπάθησαν και πέτυχαν να προσδώσουν μια σύγχρονη διάσταση στην τραγωδία του Σοφοκλή, όπου η Δηιάνειρα αναμένει την επιστροφή του Ηρακλή, ο οποίος με το γυρισμό του φέρνει κοντά του την βασιλοπούλα Ιόλη προκαλώντας το μένος της Δηιάνειρας. Της Ιόλης που στη σύγχρονη πραγματικότητα συμβολίζει το διαχρονικό πρόβλημα της προσφυγιάς.

Το εμβληματικό σύμβολο των εκδηλώσεων, «Λίθος Αιγεύς» απένειμε η καθηγήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, Χρύσα Κατσαμάγκα-Ντούρου, ενώ δύο μαθητές του σχολείου επέδωσαν στους Ισπανούς τα αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Με το τέλος της παράστασης Ισπανοί και Έλληνες βρέθηκαν στη σκηνή του θεάτρου των αρχαίων Μακεδόνων, με τους δεύτερους να συγχαίρουν τους νεαρούς καλλιτέχνες και να ανανεώνουν μια νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον.

Το όλο συναδελφικό σκηνικό το συνόδευε αποδίδοντας ελληνική μουσική μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, ως έκφραση αποχαιρετισμού.

Στην προσφώνησή της η υπεύθυνη διοργάνωσης, εκπαιδευτικός, Μυράντα Παππά,  ευχαρίστησε και συνεχάρη τους φιλοξενούμενους από τη Ιβηρική Χερσόνησο, αναφέρθηκε στην παγκόσμια δυναμική του θεάτρου και στα διαχρονικά αιώνια δημιουργήματα των αρχαίων Ελλήνων δραματουργών.

Ευχαρίστησε επίσης τον εκπαιδευτικό Δημήτριο Ντούρο για την εθελοντική του συνεισφορά με την τοποθέτηση και το χειρισμό των απαραίτητων ηχητικών εγκαταστάσεων, σε όλες τις εκδηλώσεις, καθώς και τους καθηγητές θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν και ενημερώνονται για τις δράσεις των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» 2022.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά επί σκηνής μας συστήνει «Ένα γλάρο» τον Ιωνάθαν Λίβινγκστον. Αναμφίβολα μια πολυσυζητημένη γεμάτη έμπνευση ιστορία της εποχής μας, η οποία αφηγείται τη ζωή ενός πουλιού το οποίο είναι αποφασισμένο να μην είναι συνηθισμένο.  Συγγραφέας ο Richard  Bach. Έναρξη παράστασης τις 9:00 το πρωί στο αρχαίο θέατρο Δίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.