# #

12 Δεκ 2020

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ




Σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλνουν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές στο ευρωπαϊκό CDC, από την 23η Νοεμβρίου έως και την 6η Δεκεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 602 εισαγωγές σε ΜΕΘ από βαρέως πάσχοντες από covid-19.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα στατιστικές από αυτούς τους 602 εισαχθέντες σε ΜΕΘ, έχουν ήδη, ή τελικά δεν θα τα καταφέρουν και θα αποβιώσουν, περίπου ένα 30%. Δηλαδή, εκ των 602, είναι περίπου προδιαγεγραμμένη η άσχημη κατάληξη για περίπου 180 εξ αυτών -δυστυχώς.

Γνωρίζουμε, ότι από τις 9 Νοεμβρίου εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ δύο πρωτοποριακά φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου με μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται άπαξ στους ασθενείς πριν επιβαρυνθεί η υγεία τους και χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες και την πρακτική εφαρμογή της θεραπείας, τα φάρμακα αυτά έχουν επιτύχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον στο 70 έως ..90% των περιπτώσεων χορήγησής τους σε ασθενείς, με ήπια έως μέτρια συμπτώματα covid-19, αποτρέποντας την επιβάρυνσή τους και την ανάγκη νοσηλείας σε εντατική μονάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρήγορη αποθεραπεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Εάν θεωρήσουμε ότι το 70-90% είναι μια αισιόδοξη προσδοκία, ας υποθέσουμε ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών μειώνεται στο 50%.

Δηλαδή εάν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας είχαν φροντίσει έγκαιρα να προμηθευθούν τις 602 δόσεις ενός εκ των δύο αυτών φαρμάκων, για να χορηγηθούν σε αυτούς τους 602 ασθενείς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ (αρκετές ημέρες μετά την έγκριση του φαρμάκου στις ΗΠΑ), πριν επιβαρυνθεί σοβαρά η υγεία τους και για να αποφευχθεί η εισαγωγή τους, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς θα είχαν γλυτώσει και θα είχε ταυτόχρονα ανακουφιστεί το σύστημα υγείας από τουλάχιστον 300 εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Ακούγεται -και μάλιστα ως σοβαρό επιχείρημα- ότι τα φάρμακα αυτά είναι πολύ ακριβά.

Πράγματι κοστίζει περί τα 1.250 δολλάρια, ή 1.000 ευρώ η δόση.
Υπενθυμίζουμε, ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται στους ασθενείς άπαξ, δηλαδή απαιτείται μια μόνον ενδοφλέβια δόση του φαρμάκου για κάθε ασθενή, άρα η θεραπεία κοστίζει 1.000 ευρώ για κάθε ασθενή.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος για τους 602 ασθενείς που δεν τους δόθηκε η αγωγή αυτή και τελικά εισήχθησαν επιβαρυμένοι σε ΜΕΘ, θα ανήρχετο μόλις στις 602.000 ευρώ!

Με αυτά τα χρήματα θα είχε αποτραπεί η εισαγωγή τουλάχιστον των μισών στις ΜΕΘ και -πέραν από την ανακούφιση του συστήματος- θα είχαμε γλυτώσει περί τους 90 θανάτους -τουλάχιστον!

Το εάν η ζωή 90 ασθενών αποτιμάται σε λιγότερο από 600 χιλιάδες ευρώ, το αφήνω στη λογική του καθενός.

Ωστόσο το επιχείρημα του κόστους είναι σαθρό και από καθαρά οικονομική άποψη. Εάν με τη δαπάνη των 600 χιλιάδων ευρώ είχαμε γλυτώσει 300 εισαγωγές στις ΜΕΘ, ανεξάρτητα από τους θανάτους, γνωρίζουμε ότι η παραμονή σε ΜΕΘ για τις περιπτώσεις covid-19 κατά μέσον όρο φτάνει τις 12 ημέρες.
Η κάθε ημέρα νοσηλείας σε ΜΕΘ στοιχίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1.500 ευρώ περίπου. Συνεπώς, έχουμε μια συνολική δαπάνη που μεσοσταθμικά φτάνει στις 300 Χ12Χ1.500 = 5.400.000 ευρώ περίπου!

Τα ποσά των δύο διαφορετικών δαπανών δεν συγκρίνονται!

Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής με μονοκλωνικά αντισώματα για να μη χρειαστεί η εισαγωγή σε ΜΕΘ, ίσα που φτάνει το 11% του κόστους της νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Η αβελτηρία της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών της χώρας να παράσχουν τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων στους έχοντας την ανάγκη ασθενείς, έχει την εγκληματική συνέπεια να θρηνούμε ήδη τουλάχιστον 90 συνανθρώπους μας, που ειδάλλως θα είχαν σωθεί.

Έχει επιβαρύνει, επίσης, τον δημόσιο ταμείο με σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα είχαν χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου για να δοθεί η ευκαιρία στη ζωή για χιλιάδες ασθενείς που θα έχουν στο εξής την ατυχία να μολυνθούν και να χρειαστούν επείγουσα νοσηλεία.
Ταυτόχρονα λοιπόν διαπράττονται δύο ειδεχθή εγκλήματα.

Πρώτον, εκ προμελέτης δολοφονία συνανθρώπων μας, που αφήνονται στην τύχη τους να πεθάνουν, χωρίς να τους χορηγείται η υφιστάμενη και μόνη αποτελεσματική θεραπεία.

Και δεύτερον, κακουργηματική απιστία σε βάρος του δημοσίου, με σκοπό την προώθηση, άνευ αμφιβολιών για την χρησιμότητά του, του εμβολίου, που ΘΑ έλθει και ΘΑ λύσει το πανδημικό πρόβλημα σε βάθος χρόνου και μέχρι τότε ας πεθαίνουν οι επιβαρυμένοι ασθενείς αβοήθητοι.

Ένα εμβόλιο συνολικής δαπάνης για τα 25.000.000 δόσεις που έχουν προπαραγγελθεί, τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι μόλις 10 έως το πολύ 20 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, μέχρι η πανδημία να «σβήσει».

Είναι πολλά τα λεφτά για να αφήσει ασυγκίνητες τις ελαστικές συνειδήσεις τόσο των ανάλγητων πολιτικών -κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν τω συνόλω, αφού η αντιπολίτευση έπρεπε να είχε κάνει ήδη «σημαία» το θέμα- όσο των εμπλεκομένων επιστημόνων - ιατρών.

Με τη δικαιοσύνη, φυσικά, στον γνώριμο ρόλο της ιερόδουλου της εξουσίας, όπως πάντα, να κωφεύει!

1 σχόλιο:

  1. Πρεπει να το εμπεδωσουμε επιτελους.Αυτη η συμμορια μπηκε για να μοιρασει λεφτα στα αφεντικα της.Τιποτα λιγοτερο,τιποτα περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.