# #

8 Νοε 2018

Βροχή οι μίζες από τη Siemens σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Siemens
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI
Της… μίζας γίνεται στο Εφετείο Αθήνας όπου διεξάγεται η δίκη της Siemens. Κατά την απολογία τους στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής έριξαν κεραυνούς για τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λέγοντας «έπρεπε να δώσουμε χρήματα στα κόμματα στο πλαίσιο της φροντίδας γι’ αυτά».
Την αποκάλυψη έκανε ο..
Μίχαελ Κουτσερόιτερ, πρώην εμπορικός διευθυντής του τομέα σταθερών δικτύων της Siemens.
Στις αρχές του 2004 ο Χριστοφοράκος ζήτησε, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, από τον Κουτσερόιτερ χρήματα για να ενισχύσει τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) στον προεκλογικό τους αγώνα.
 Ενώ ο κ. Σίκατσεκ σε κατάθεσή του διευκρίνιζε ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν σε 4 υπουργεία. Ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε σε ποιους θα δίνονταν τα χρήματα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μετά μερικές εβδομάδες ο Χριστοφοράκος ήρθε για να πάρει τα 10 εκατομμύρια. Εκείνος, μάλιστα, προκάλεσε αλληλογραφία ώστε να μείνουν αυτά αποτυπωμένα, εμμένοντας ότι αρνήθηκε να του δώσει τα χρήματα.

Μίζες στα δύο κόμματα
Δεν ήταν η πρώτη συνάντηση που αφορούσε την καταβολή «μαύρων πληρωμών» από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Στις αρχές του 2004 ο Χριστοφοράκος ζήτησε, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, από τον Κουτσερόιτερ χρήματα για να ενισχύσει τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) στον προεκλογικό τους αγώνα (σ.σ. τον Απρίλιο του 2004 έγιναν βουλευτικές εκλογές και ένα δίμηνο αργότερα ευρωεκλογές). «Του το αρνήθηκα με άγριο τρόπο», είπε ο Γερμανός κατηγορούμενος, που στη συνέχεια εξήγησε στο δικαστήριο ότι… ενέδωσε, καθώς ο Ελληνας συνάδελφός του του εξήγησε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κόμματα και έτσι χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρείες…».

«Για το έργο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων είχε αυτοτελή ευθύνη η ελληνική εταιρεία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι στη διάρκεια επιχειρηματικής σύσκεψης της Siemens το φθινόπωρο του 2004 παρουσιάστηκε το έργο ασφάλειας των Αγώνων ως έργο-πρότυπο. «Αλλά εγώ είχα δει πιο πριν τα στοιχεία του εμπορικού έτους και η ελληνική εταιρεία μας χρωστούσε 30 εκατομμύρια. Εκνευρίστηκα και είπα σε δύο μέλη του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου που κάθονταν δίπλα μου –μεταξύ τους και ο νέος τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κλαινφέλς– ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχουν προβλήματα απόδοσης του έργου (performance problems).
Λίγο αργότερα ήρθε ο κ. Χριστοφοράκος για να μου ζητήσει τον λόγο. Μου είπε ότι για να καταβληθούν από τον πελάτη τα 30 εκατομμύρια, θα έπρεπε να καταβάλει 10 εκατομμύρια έτσι ώστε να αγοράσει από την ελληνική κυβέρνηση την αποδοχή του συστήματος…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.