# #

1 Νοε 2018

O "Λένιν του Αιγαίου", έγινε αγαπημένος του ευρωπαϊκού κατεστημένου



Η κυβέρνηση και ο λαός της Βρετανίας, που ακόμη αδυνατούν να καταλήξουν σε έναν ορισμό για το Brexit, μπορούν να μάθουν πολλά από τον μακρύ και οδυνηρό αγώνα της Ελλάδας, γράφουν οι Financial Times. 

Παρότι η Ελλάδα εξακολουθεί να..
αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις και οι ανησυχίες για την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και το κράτος δικαίου παραμένουν, η χώρα έχει εισέλθει στην μετα-μνημονιακή περίοδο σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι περίμεναν οι πιο δύσπιστοι. 

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα σήκωσε μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, δεν επικράτησαν οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, όπως συνέβη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με την άνοδο ξενοφοβικών κομμάτων. 

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας οπισθοχωρήσει από τις ριζοσπαστικές θέσεις που είχε εκφράσει το α’ εξάμηνο του 2015, δεν αποτελεί πλέον ένα αντι-συστημικό κόμμα, αλλά απλώς τον φυσικό αντικαταστάτη του ΠΑΣΟΚ. 

Ο αρθρογράφος των FT εστιάζει και στην πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι ενώ κάποτε ενέπνεε τον φόβο σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως ένα είδος "Λένιν του Αιγαίου”, τώρα είναι ο αγαπημένος του ευρωπαϊκού κατεστημένου, κι αυτό όχι μόνο επειδή "κατάπιε” το φάρμακο της διάσωσης και διατήρησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τους FT, o Α. Τσίπρας, κερδίζει τα εύσημα σε ΕΕ και Ουάσιγκτον και για την πρωτοβουλία του να επιλύσει το ονοματολογικό με την πΓΜΔ, δυσαρεστώντας τον παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας, τη Ρωσία. 

Εν ολίγοις, καταλήγει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής στην εγχώρια σταθερότητα και σε μία ασφαλή θέση εντός της ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων. Αντιθέτως, το βρετανικό "πλοίο”, απομακρύνεται από την ΕΕ, παρότι ούτε το πλήρωμά του, ούτε οι επιβάτες γνωρίζουν προς τα πού κατευθύνονται. 

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.