# #

8 Μαρ 2018

Ματαίως Ελλάδα και Κύπρος αναζητούν στήριξη έναντι της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.To μαύρο άσπρο κάνουν, σχεδόν, τα περισσότερα ΜΜΕ την αρνητική στάση ή στάση «ίσων-αποστάσεων» των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και τις προκλήσεις που δέχονται από την Τουρκία.
Όλα, σχεδόν, τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν το τελευταίο διάστημα να αναγορεύσουν τις ΗΠΑ και τον 6ο στόλο ως τον από μηχανής θεό για την άσκηση από την Κύπρο των δικαιωμάτων της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αφορμή γι’ αυτήν την, μάλλον, κακόγουστη επιχείρηση ευσήμων προς τις ΗΠΑ προσέφερε η έλευση στην Ανατ. Μεσόγειο τριών νέων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν τον 6ο αμερικάνικο στόλο.
Τα τρία αυτά νέα πλοία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατευθύνθηκαν στην Ανατ. Μεσόγειο για να ..
συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη εδώ και καιρό άσκηση με το Ισραήλπου αφορά την «εκκένωση» πληθυσμών και σχετίζεται με πολεμικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν χώρες της περιοχής και ειδικότερα τον Λίβανο και την Συρία.
Και, όμως, η «επίσημη» δημοσιογραφία συνέδεσε ευθέως, ούτε καν εμμέσως, την παρουσία των νέων αμερικάνικων πλοίων με την ευθεία αντιμετώπιση του τουρκικού στόλου σε περίπτωση που παρενοχλούσε όχι τις γεωτρήσεις, γιατί γεωτρήσεις θα γίνουν στο β’ εξάμηνο του 2018, αλλά τις έρευνες της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Από πού πηγάζει αυτή η άμεση και ευθεία σύνδεση, όταν είναι, μάλλον, απίθανο να υπάρξει αντιπαράθεση αμερικάνικου και τουρκικού στόλου και ιδιαίτερα για την Κυπριακή ΑΟΖ (!), που για την τελευταία, όπως θα δούμε παρακάτω, η θέση των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου συμβατή με τις Κυπριακές απόψεις.
Προφανώς, τα συστημικά ΜΜΕ σπεύδουν να βγάλουν εύκολα και βεβιασμένα συμπεράσματα, κυρίως για προπαγανδιστικούς λόγους: για να στηρίξουν την ‘’συμμαχία’’ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, όταν η πρώτη κλονίζεται ευθέως από την στάση Πόντιου Πιλάτου,την Ουάσιγκτον.
Ένα άλλο στοιχείο που πριονίζει την θέση πως ο στόλος των ΗΠΑ είναι, τάχα, πανέτοιμος να συντρίψει τον Τουρκικό στόλο για χάρη της Exxon Mobil και της Κύπρου είναι η διφορούμενη αλλά εύγλωττη τοποθέτηση της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας για τις έρευνες.
Έρχεται, λοιπόν, η Exxon Mobil να τονίσει ότι ύψιστη προτεραιότητα της για τις έρευνες είναι «η ασφάλεια των πληρωμάτων της».
Τι είδους ασφάλεια, όμως, μπορεί να νοηθεί με την ενδεχόμενη παρεμποδιστική παρουσία του τουρκικού στόλου ή πολύ περισσότερο την τυχόν αμερικανοτουρκική αντιπαράθεση στόλων, εκτός και αν υποθέσουμε, μάλλον, τραβηγμένα ότι ο τουρκικός στόλος θα εξαφανιστεί άμα τη εμφανίσει αμερικανικών πλοίων ή θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ.
Μήπως, όμως, είναι εντελώς τραβηγμένα από τα μαλλιά αυτά τα σενάρια;
Τέλος, τα περισσότερα δημοσιεύματα του ελληνικού συστημικού τύπου εμφανίζουν παραμορφωτικά τις ΗΠΑ να στηρίζουν τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ.
Διαβάζουν, όμως, τη μισή δήλωση του εκπροσώπου του State Department και όχι ολόκληρη.
Στη δήλωση, λοιπόν, του State Department λέγεται πράγματι ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν (όχι στηρίζουν!) το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Προστίθεται, όμως, αμέσως στην δήλωση ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.»
Με δυο λόγια, οι ΗΠΑ κρατούν στάση Πόντιου Πιλάτου και δεν θα στηρίξουν σε καμιά περίπτωση την νομή των πόρων της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς «ακριβοδίκαιη μοιρασιά τους» με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ματαίως Ελλάδα και Κύπρος αναζητούν στήριξη έναντι της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.
Οι τελευταίες αυτό που στηρίζουν είναι την «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου και μια λύση τύπου Ανάν στην Κύπρο, η οποία θα διαφυλάσσει τον δικό τους επικυρίαρχο ρόλο με εκείνον του Βρετανικού ιμπεριαλισμού στην μεγαλόνησο.
Τ.Κ.
Στη συνέχεια παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ αναφορικά με την ανακοίνωση της Exxon Mobil και αξιωματούχου του State Department για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ:
«Ύψιστη προτεραιότητα της ExxonMobil είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών που θα διενεργήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, είπε η εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie.
Ανέφερε πως “μέρος της προετοιμασίας αφορά την απόκτηση των σχετικών αδειών και περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών”.
“Αναμένουμε αυτές τις έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες.
Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων που θα διενεργήσουν τις έρευνες και των άλλων στην περιοχή”, κατέληξε η κ. Guthrie.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο πέρσι υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, την πάγια θέση τους για τα κυριαρχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ.
Σε πιστή επανάληψη της προ εικοσαημέρου δήλωσης για τη δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, προέβη ανώνυμος αξιωματούχος του State Department,αποφεύγοντας ωστόσο να αγγίξει την ουσία της ερώτησης, για τις απειλές Yildirimαναφορικά με την άφιξη ερευνητικού πλοίου της αμερικανικής εταιρείας EXXON.
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», επανέλαβε ο αξιωματούχος του State Department.

http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.