# #

19 Φεβ 2017

Λαπαβίτσας...Τα τέσσερα βασικά βήματα που θα πρέπει να συνοδεύουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ

draxmi_-600x275

Χθες, παρουσιάστηκε η μελέτη που στοχεύει στο να αποδείξει ότι η έξοδος από το ευρώ με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο από τον Κώστα Λαπαβίτσα, η οποία εκπονήθηκε από τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας, Θεόδωρο Μαριόλη.


Τονίστηκε ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα θα γίνει με ισοτιμία 1 προς 1, ωστόσο θα ακολουθήσει υποτίμηση 30% – 50%, με στόχο, όπως ειπώθηκε, την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης.

Η εκτίμηση των συντακτών της μελέτης είναι ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 10%, ενώ υποστήριξαν ότι θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά 23% έως 37% και πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών από.. 4,5 έως 6 δισ..

tselekas_3Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα, τα τέσσερα βασικά βήματα που θα πρέπει να συνοδεύουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι τα εξής:


· Άμεση παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους.


-Σύσταση, στη συνέχεια, επιτροπής λογιστικού και δημοκρατικού ελέγχου του χρέους με τελικό στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους από αυτό.


· Να πάψει ο δημόσιος κι εθνικός έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδας να είναι υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι ο διοικητής της να πάψει να αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι.


· Δημόσια ιδιοκτησία κι επιβολή επιτρόπου του κράτους στις τράπεζες. Επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν την αλλαγή νομίσματος) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (χαρακτήρισε το ευρώ εργαλείο υποταγής), ενώ το «παρών» έδωσαν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, όπως οι Ν. Βαλαβάνη, Θ. Πετράκος, Δ. Στρατούλης, Α. Κυρίτση, κ.ά.


Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν στελέχη της άκρας Αριστεράς από την Ιταλία και την Ισπανία.
 crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.