# #

9 Ιαν 2017

Η φυσική ανανέωση του συκωτιού




Ο Τιτάνας Προμηθέας, σύμφωνα με τον μύθο, τιμωρημένος από τους θεούς είχε αλυσοδεθεί σε έναν βράχο στον Καύκασο, όπου κάθε μέρα ένας αετός του καταβρόχθιζε το συκώτι, ενώ αυτό δημιουργούνταν ξανά κάθε νύχτα.

Γνώριζαν άραγε οι αρχαίοι Έλληνες την αξιοσημείωτη ικανότητα του ήπατος να αυτό-αποκαθίσταται; Γιατί πράγματι το συκώτι ή ήπαρ είναι το μοναδικό εσωτερικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος που έχει την ικανότητα της φυσικής αναγέννησης.
Επιπλέον, η λειτουργία του μπορεί να ευνοηθεί με τρόφιμα που βοηθούν στην φυσική του αποτοξίνωση. 
Απολαύστε φρέσκα, ωμά βιολογικά τρόφιμα που βοηθούν αποτελεσματικά:
  • Μήλαγκρέιπφρουτ, μούρα και πεπόνι, που περιέχουν χρήσιμα για το συκώτι μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλλιο.
  • Φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, λαχανίδα, μπρόκολο, σπανάκι, αντίδια που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γλουταθειόνη, ένα ζωτικό συστατικό που πολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
  • Σιταρόχορτο, ο βλαστός που παράγεται από σπόρο σιταριού,χόρτο φαγόπυρου και βρώμης, γιατί έχουν χλωροφύλλη, ουσία απαραίτητη  για την αποβολή τοξινών από το συκώτι  και πρωτεΐνες που απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.
  • Ξηροί καρποί. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα, L-αργινίνη και γλουταθειόνης, συστατικά που αποτοξινώνουν το συκώτι και οξυγονώνουν το αίμα.
  • Πράσινο τσάι για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και τις κατεχίνες που προλαμβάνουν τη συσσώρευση του λίπους και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του συκωτιού.
  • Κρεμμύδι και σκόρδο που περιέχουν θείο και αποτοξινώνουν το ήπαρ αλλά και ολόκληρο το σώμα. Ιδιαίτερα το σκόρδο με την αλλισίνη και το σελήνιο που περιέχει προστατεύει το συκώτι από τη συσσώρευση τοξινών.
  • Ξινά και πικρά τρόφιμα, όπως κεφίρ, ξυνόγαλα, ρόκα, ραδίκια, πικραλίδα για τα προβιοτικά για τα ένζυμα που περιέχουν και θρέφουν το συκώτι.
  • Βότανα, όπως μαϊντανός, ρίγανη, κόλιανδρος, κανέλα και κουρκουμάς που περιέχουν γλουταθειόνη και  εξισορροπούν το pH του σώματος.
  • Αγνό μέλι, που είναι φυσικό αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες και βελτιώνει την υγεία του ήπατος και ολόκληρου του σώματος.  
  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες δηλαδή όλα τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής, τα φρούτα και τα λαχανικά. Εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους της διατροφής, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους στο αίμα και το συκώτι.
  • Λάδι καρύδας και ελαιόλαδο που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και προστατεύουν όχι μόνο το συκώτι, αλλά και την καρδιά και τον εγκέφαλο.
  • Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες A & D, όπως λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, αμύγδαλα, οργανική σόγια και κρόκο αυγού. Προστατεύουν το συκώτι και από φλεγμονές και κάποια μεταβολικά νοσήματα
Για την υγεία του συκωτιού αποφύγετε ή περιορίστε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη λευκή ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πηγές
Liver.ca
webMD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.