# #

12 Οκτ 2016

Φαράγγι Ορλιά , Όλυμπος

kataraktes-4-orlia

Eντυπωσιακές οι εικόνες και στους καταρράκτες Ορλιάς στον Όλυμπο. Ένα πανέμορφο ορειβατικό μονοπάτι δίπλα στο ρέμα του Ορλιά, με υπέροχους καταρράκτες και μικρές λιμνούλες προσφέρει στον επισκέπτη εικόνες που θα του μείνουν αξέχαστες…


Αποτέλεσμα εικόνας για Καταρράκτες Ορλιάς

Eνας ασφαλτόδρομος φεύγει βόρεια του Δίου και οδηγεί στο ρέμα του Oρλιά (ή Oυρλιά επειδή όταν φουσκώνει ουρλιάζει...) όπου υπάρχουν περίφημα τοπία, φανταστικοί καταρράκτες και μικρές παραδεισένιες λιμνούλες με θαυμάσια χρώματα. Mπορείτε να φτάσετε έως εκεί με το αυτοκίνητο και να περπατήσετε δίπλα στις όχθες του ποταμού.
Αποτέλεσμα εικόνας για Καταρράκτες Ορλιάς

Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς (ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού) είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας ο οποίος χάθηκε από τη …ντροπή του αρνούμενος να τις εξαγνίσει -όταν οι Μαινάδες -μαινόμενες γυναίκες του Δία-θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους εκεί από το αίμα τους του Ορφέα αφού τον σκότωσαν στα Λείβηθρα- χάθηκε από το έδαφος και ξαναβγήκε στην επιφάνεια εκεί λίγο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράχτες του, δύο από τους οποίους είναι προσβάσιμοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καταρράκτες Ορλιάς

Στην αρχαιότητα, η πρόσβαση προς τις κορυφές του Ολύμπου γινόταν από το Δίον από όπου και ξεκινούσε το μονοπάτι που, αρχικά, ακλουθούσε το ρέμα Ορλιάς, περνούσε από την Κορομηλιά και την Πετρόστρουγκα για να καταλήξει στο οροπέδιο των Μουσών. Πρόκειται για μια όμορφη και κατάφυτη διαδρομή στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, όπου σπάνια χρησιμοποιείται από τους ορειβάτες.
Το μονοπάτι ξεκινά από το ξωκλήσι Αγ. Κων/νου και Ελένης, πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινά από το Δίον και φτάνει μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο στην θέση Κορομηλιά. Στο εκκλησάκι θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα για να ξεκινήσουμε την πεζοπορία. Αρχικά κινούμαστε, για 1 ώρα περίπου, παράλληλα με το ρέμα Ορλιάς και συνεχίζουμε ανεβαίνοντας την ράχη για να καταλήξουμε σε 1.30 ώρα περίπου στο καταφύγιο.
Στη μέση της διαδρομής, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έναν πανέμορφο καταρράκτη, ύψους 20μ περίπου, στη θέση Κόκκινος Βράχος. Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν την αντοχή τους στο κρύο κολυμπώντας στα πεντακάθαρα και παγωμένα νερά στη βάθρα κάτω από τον καταρράκτη.
Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρα περίπου, με θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο


Αποτέλεσμα εικόνας για Καταρράκτες Ορλιάς







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.