# #

17 Σεπ 2016

ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ ΜΕ ΤΟ "ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ" ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ


Λαϊκή Όπερα
Το τραγούδι του νεκρού αδελφού
Μίκη Θεοδωράκη

Μουσικοθεατρική σκηνή 
Λυκείου Λιτοχώρου

Συμμετέχουν:
> Η Μικτή χορωδία και λαϊκή ορχήστρα του Ιδρύματος Σακελλαρίδη
> Η Χορωδία του συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσ/νίκης

Τραγουδούν:
Βασίλης Λέκκας -

Δήμητρα Σάββα 
Δανάη Χαραλαμποπούλου 


Σκηνικά – Κοστούμια: Μητρούλα Ασημίνα – Ντάβανου Φωτεινή
Χορογραφίες: Στογιάννος Κων/νος 
Σκηνοθεσία - Διεύθυνση: Χρήστος Σάλτας

«το Τραγούδι του νεκρού αδελφού»

Γραμμένο το 1961, το Τραγούδι του νεκρού αδελφού είναι ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Το έργο είναι μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά των Γερμανών. 
Το έργο, που διαπνέεται από μια συγκίνηση αρχετυπική –σχεδόν θρησκευτική–, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα σε εθνική ομοψυχία, σκύβοντας με συγκλονιστική ωριμότητα πάνω στις πληγές του Εμφυλίου, οι οποίες την εποχή που γράφτηκε ήταν ακόμα ανοιχτές.
Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε το 1962 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην κορυφαία ίσως στιγμή του. 

«Με το Τραγούδι του νεκρού αδελφού ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ότι με οποιοδήποτε άλλο έργο μου, από κάθε άποψη: μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και προπαντός “Ελληνική
Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος και το λαό, πιστεύω πως ο ζωντανός καλλιτέχνης πρέπει να καταπιάνεται με έργα και με ενέργειες που θα βοηθήσουν άμεσα για να λυθεί η κρίση, για να βρεθεί διέξοδος. Πιστεύω πως ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε τη μάχη μπροστά στην ιστορία και στον πολιτισμό, είναι αυτή τη στιγμή η αληθινή ενότητα. Όχι ενότητα συμβατική, σκόπιμη, ενότητα τακτική – αλλά ενότητα ουσιαστική όλων των Ελλήνων.»
Μίκης Θεοδωράκης Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της καινοτομίας μέσα στο σχολείο μας συμβαδίζει με το όραμά μας για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Ένα σχολείο , στο οποίο όλα τα παιδιά, χωρίς απολύτως καμιά διάκριση θα μπορούν ν’ απολαμβάνουν τη χαρά της μάθησης, ν’ αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν και να αναπτύσσουν όλες τις δημιουργικές τους ικανότητες στην καθημερινή διδακτική πράξη και τη σχολική ζωή. Ένα σχολείο , που ανοίγει τα φτερά του στην κοινωνία, συνεργάζεται με πολιτιστικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς αλλά και με σχολεία εντός και εκτός Ελλάδος ͘ ένα σχολείο που επιδιώκει την πραγματοποίηση των παιδαγωγικών στόχων και εκτός σχολικού χώρου και προβάλλει τις δράσεις του με διάφορους τρόπους. Αποτέλεσμα των παραπάνω επιδιώξεων μας είναι μεταξύ άλλων δράσεων που θα ακολουθήσουν , η παρουσίαση της λαϊκής όπερας του Μ. Θεοδωράκη «Του νεκρού αδελφού» από τη μουσικοθεατρική σκηνή του σχολείου μας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σακελλαρίδη, και το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσ/νίκης. 

Η Λυκειάρχης
Τσιαργαλή Μεταξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.