# #

6 Ιουν 2016

ΠΙΕΡΙΑ.... Μαθητές παρασκευάζουν μπύρα με «Άρωμα Ολύμπου» και γίνεται ανάρπαστη


Κονταριώτισσα! 
Ριζωμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, εδρεύει στις εύφορες πεδινές εκτάσεις που ποτίζονται από τα νερά του μυθικού αυτού βουνού. Αγροτικές κυρίως οι οικογένειές μας, από πολύ παλιά καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται τα κτήματά τους παράγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, μέλι, ελιές, λάδι, καπνά, ακτινίδια, αρωματικά βότανα, και πολλά άλλα προϊόντα. 

Εμείς όμως, οι νέοι, εύκολα εγκαταλείπουμε τη γη των γονιών μας για να ... αναζητήσουμε αλλού την επαγγελματική μας αποκατάσταση, απογοητευμένοι από το πενιχρό εισόδημα που προέρχεται από την πρωτογενή αυτή αγροτική παραγωγή.


Σχεδόν άγνωστη στις οικογένειές μας είναι η δευτερογενής παραγωγή, η μεταποίηση δηλαδή των προϊόντων που παράγουν, σε προϊόντα με πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Έτσι, με την παρότρυνση και την καθοδήγηση του καθηγητή της χημείας του Λυκείου μας, Γρηγόρη Καλόμοιρου, αποφασίσαμε νασυμμετέχουμε σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας εικονικής μαθητικής επιχείρησης με στόχο την κατανόηση της αξίας της μεταποίησης, και του τρόπου με τον οποίο μια απλή ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί σε μια προσοδοφόρα επαγγελματική διέξοδο, που θα μας κρατήσει στον τόπο μας, προσφέροντας σ΄ αυτόν την ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη.


Έτσι εμείς, μαθητές του ΓΕΛ Κονταριώτισσας, δημιουργήσαμε την εικονική επιχείρηση με διακριτικό τίτλο «Άρωμα Ολύμπου - Μαθητική Μεταποιητική» και την εντάξαμε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece».





Ως μεταποιητές, εξοικειωθήκαμε με πολλές παραγωγικές διαδικασίες και αποκτήσαμε δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο γύρω μας με περισσότερη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να οργανώνουμε τη δουλειά μας, να θέτουμε στόχους, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις. Ήρθαμε σε επαφή με τους επιχειρηματικούς όρους, και βάλαμε σε εφαρμογή τα επιχειρηματικά μας σχέδια. Στην αρχή όλα αυτά μας φαίνονταν θεωρητικά. Τώρα όμως που έχουμε στα χέρια μας μια επιχείρηση που παράγει περιζήτητα προϊόντα, συνειδητοποιήσαμε πόσο απλά η θεωρία έγινε πράξη.





Μεταποιήσαμε τα βότανα σε μείγματα αφεψημάτων με συγκεκριμένες ιδιότητες και τα συσκευάσαμε σε όμορφα κουτάκια που τα σχεδιάσαμε και τα κόψαμε μόνοι μας. Μεταποιήσαμε ακόμη το ελαιόλαδο, τα βότανα και το μέλι, σε καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια. Μεταποιήσαμε το μέλι σε κρασί, φτιάχνοντας εξαιρετική μεντοβίνα. Μεταποιήσαμε το μέλι μαζί με βύνη κριθαριού και λυκίσκο του τόπου μας, σε ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Δουλέψαμε μέσα στο χημείο του σχολείου μας, τα Σάββατα. Όλα μας τα προϊόντα τα συσκευάσαμε με μεράκι, σχεδιάζοντας όμορφες ετικέτες.


Για να γίνουν όλα αυτά, δεν χρειάστηκαν πολλά χρήματα. Οι περισσότερες μεταποιήσεις μπορούσαν να γίνουν με απλό εξοπλισμό. Εκτός από το μικρό κεφάλαιο που έβαλε ο καθένας μας ως μετοχή στην επιχείρηση, πολλά από τα πρώτα έξοδα για την αγορά υλικών και εξοπλισμού, καλύφθηκαν από χορηγίες του Δήμου Δίου Ολύμπου με την φροντίδα του Αντιδημάρχου Αθανάσιου Καλαϊτζή, καθώς και από χορηγίες συμπολιτών μας, που πρόσφεραν αφιλοκερδώς το λάδι, το μέλι και τα βότανα. 

Μετά από τις πρώτες εκθέσεις και μπαζάρ 
προϊόντων που κάναμε με την ευκαιρία κάποιων τοπικών εκδηλώσεων, τα έσοδά μας αυξήθηκαν, τα προϊόντα μας πολλαπλασιάστηκαν, αγαπήθηκαν και έγιναν ανάρπαστα. 

Εξ΄ άλλου οι τιμές τους στην αγορά ήταν προσιτές και πολλοί συμπολίτες μας κατάλαβαν την άριστη ποιότητά τους.Τα προϊόντα μας ξεχωρίζουν για δύο λόγους:


Ο πρώτος είναι η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε. Τα βότανα, το μέλι, το νερό της πηγής, το λάδι είναι προϊόντα του τόπου μας! Και ο τόπος μας είναι μοναδικός, είναι μυθικός, είναι ο Όλυμπος, με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Οι ψηλότερες κορφές της Ελλάδας δίπλα στις όμορφες παραλίες τους Αιγαίου. Το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργεί τις καταλληλότερες συνθήκες ώστε τα προϊόντα που παράγονται εδώ να είναι παγκόσμια γνωστά για τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως ο Σιδερίτης του Ολύμπου, το μέλι του Ολύμπου, τα βότανα και τόσα άλλα.


Ο δεύτερος λόγος που τα προϊόντα μας ξεχωρίζουν είναι ότι τα παράγουμε με τα χεράκια μας! Είναι τα δικά μας προϊόντα. Γι΄ αυτό μεταφέρουν το άρωμα του Ολύμπου μέσα στην κάθε τους σταγόνα. Ελάτε να τα απολαύσετε!Τώρα, όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και η δική μας, έχει επεκτείνει τους στόχους της. Βλέποντας ότι τα προϊόντα μας έχουν ζήτηση και έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο, επιθυμούμε να μεταποιήσουμε περισσότερα υλικά του τόπου μας και να υλοποιήσουμε τις νέες ιδέες που γεννιούνται στο μυαλό μας. Φυσικά καλλυντικά, αναψυκτικά, προβιωτικά, έχουν σειρά για το μέλλον. Θα γίνουμε πλέον αναγνωρίσιμοι και θα αναδείξουμε περισσότερα προϊόντα του τόπου μας.

Πόσες δεξιότητες και γνώσεις αποκτούμε χωρίς να το καταλάβουμε! Ζωντανό σχολείο έγινε η επιχείρησή μας. Κατανοήσαμε την χημεία, τη βιολογία, τα οικονομικά, όχι μέσα από τα βιβλία, αλλά μέσα από αυτή τη βιωματική μάθηση. Περισσότερα στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο facebook.

Το Διοικητικό Συμβούλιο:
Ζιωγάνα Φανή,
Καραθάνου Αναστασία
Ζιωγάνα Αθανασία
Θεοδώρου Ράνια
Καραθάνου Σοφία

Τα μέλη:
Καρανάτσιου Ιωάννα, Φαρφούρης Χρήστος, Πυριώτης Κυριάκος, Δροσούνη Ανδριάνα, Παπακώστα Στεριανή - Άννα, Κοντοκώστα Γιάννα, Παπαδοπούλου Έλενα, Καρτσαμπά Χριστίνα, Καρτσαμπά Σταματία, Σκάγια Ευαγγελία, Καλαϊτζή Τάνια, Καρακίτσα Κατερίνα, Γάκης Δημήτρης, Μπαμπανίκας Γιάννης, Τσακνάκη Ευαγγελία, Παπά Θεοδώρα, Αναγνωστοπούλου Κατερίνα.
Οι Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Γρηγόρης Καλόμοιρος, Χημικός
Μελιτινή Αμπάδου, Οικονομολόγος
Ο Εθελοντής Σύμβουλος:
Ιωάννης Σβάρνας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.